15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialIordănescu, între Cricău şi Rapsodia română

Iordănescu, între Cricău şi Rapsodia română

La EURO 2016, Puiu Iordănescu a invalidat crezul “lemnul şi spaţiile mici”. Printr-o organizare tactică nesperată, naţionala României a avut lungi momente de dominare a Franţei. Lipsită de aportul magicienilor Benzema şi Diarra, echipa condusă de Didier Deschamps a jucat pragmatic şi eficient în faţa unei echipe curajoase, dar lipsite de valori individuale. Pe Stade de France, nea Puiu nu a dus autobaza, laudă lui. A jucat pe culoare, a avut mari ocazii, a lăsat o impresie în general bună. Unii îi reproşează că nu a dat drumul la pase. A făcut bine. Nici nu ne pricepem la tiki-taka. Jucătorii Franţei sunt mult mai tehnici decât românii. O diferenţă de câteva zeci de milioane de euro este Niagara dintre ei. Antrenorul României a suplinit bine lipsa de valoare a lotului. Cel mai în formă fotbalist, Nicuşor Stanciu, purtătorul numărului 10 de pe tricou, e plecat din Cricău la Steaua, nu e născut şi crescut în marile cluburi ale lumii, unde se învaţă conversaţii la catedrale şi cum să domini lumea pe spaţiile mari.

Noi nu avem spiritul cuceritorilor lumii. Franţa a fost mai mereu o putere colonială. A avut şi resurse de unde să naturalizeze jucători. Gârboviţi de complexe, e greu să ne batem cu învingătorii. Ca să fii egalul mai-marilor lumii trebuie să gândeşti altfel, să ai încredere şi determinare, nu picioare de plumb când se înalţă  Giroud ca o turlă de catedrală.

Boema română a impresionat prin partitură, linie melodică şi ratările copilăreşti.

Memoria timpului va înre-gistra, totuşi, doar scorul. 10 iunie 2016, România-Franţa 1-2.

Nu se va mai şti că Tătăruşanu a fost faultat de Giroud cu cotul în careul mic, nici că Stancu a ratat copilăreşte în minutul 4. Arbitrul Kassay a cam ţinut partea cuceritorilor lumii. Eurogolul lui Payet a luminat Franţa. Filmul pasei date de Kante, mijlocaşul lui Leichester, lui Payet, când starul de la West Ham a prins un şut incredibil, cu stângul de pe loc, mingea pur şi simplu s-a învârtit în aer şi s-a dus direct în vinclul porţii lui Tătăruşanu, rămas fără replică, va rămâne în memoria fanilor. Gabriel Torje avea să spună: “Aşa un gol dai o dată în viaţă”.

Andone şi Popa au dezamăgit. Nu cred că varianta de atac pentru următoarele meciuri cu Elveţia şi Albania – Alibec şi Torje – va fi eficientă fără servantul Sânmărtean. Mulţi cred în varianta Keşeru. Chiricheş şi-a binemeritat laudele.  

Telespectatorii din ţară nu s-au aşteptat la aşa o ripostă dată Franţei. Cifrele de audienţă ale posturilor de televiziune care au transmis meciul în ţara noastră sunt mai mici decât cele de la România-Norvegia din preliminariile Euro 2004 sau ale celebrului meci Steaua-Chelsea.

Ce va urma?

Elveţia a învins greu, cu 1-0, Albania, echipă care a jucat cu un om în minus încă din prima repriză. Duelul dintre fraţii Xhaka a ţinut atenţia regizorului de transmisie, când nu urmărea bătăile huliganilor de la ŢSKA Moscova, dar rezultatul a fost stabilit de gafa portarului Berisha. Albanezii, debarcaţi în număr mare în Hexagon, au plecat nemulţumiţi. Să nu uităm că debutanta la Campionatul European de Fotbal este condusă de macaronarul
„Gianni” De Biasi şi-i are în lot pe starul de la F.C. Nantes şi pe alţi cinci jucători la marile cluburi ale lumii.

Meciul următor îl vom juca cu Elveţia. 

Scenariul de vis ar fi ca România să bată în următorul meci Elveția și apoi în ultima etapă Albania. În această variantă, indiferent de rezultatele celorlalte meciuri, România va fi calificată. Primul criteriu de departajare la Euro este meciul direct. Atunci presa mondială va scrie despre „Rapsodia română”.

Scenariul cu emoții. Elveţia face antijoc. S-ar putea să nu-i batem. Dacă România și Elveția termină la egalitate, atunci stăm la mâna Franței. Ne-ar trebui o victorie cu Albania la cel puțin două goluri diferență și o victorie a Franței în meciul cu Elveția.

Scenariul de coșmar. Scenariul cu adevărat de coșmar pentru România ar fi o înfrângere în fața Elveției, care ne-ar elimina de la Euro 2016.

„Égalité, Fraternité ou la mort.” Mai există și scenariul în care România bate Elveția și Albania, dar elvețienii câștigă în fața francezilor. În aceste condiții, toate cele trei echipe vor avea şase puncte, dar nu vor putea fi despărțite de meciul direct și va intra în calcul golaverajul. Pentru România va fi esențial scorul obținut în fața Albaniei. Trebuie să dăm mai multe goluri. Nu-mi place cântecul „pe ei / pe mama lor”. Corul tribunei tricolore ar putea să se inspire din liniile melodice ale
Drukeriei timişorene.

Conform unui studiu al Universităţii Dulles din Statele Unite, singura naţională care are jucători născuţi în propria lor ţară, din părinţi de aceeaşi naţionalitate, este a României.

Restul echipelor de la Euro 2016 sunt multi-etnice. Să vedem cum răzbate vâna românească. Suntem cu ochii pe ei, nu pe mama lor. E timpul ca generaţia lui Stanciu să facă istorie. 

Honni soit qui mal y pense, deviza Ordinului jartierei, cel mai înalt ordin britanic, se poate rosti în momentele următoare de cumpănă.  

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

Tragedie în Hunedoara! Un bărbat a murit după ce a fost împușcat accidental la o partidă de vânătoare

Un bărbat de 44 de ani a decedat după ce a fost împuşcat accidental în zona pieptului, în timpul unei partide de vânătoare desfăşurată...
Ultima oră
Pe aceeași temă