Adulatia dusa pana la obsesie manifestata de liderii din administratia locala timisoreana pentru disidentii anticomunisti naste gafe monumentale. Aflat in centrul unui imens scandal de antisemitism, fostul disident Paul Goma a devenit, ieri, cu sprijinul unanim al consilierilor locali, cetatean de onoare al Timisoarei.
Dincolo de disputele si acuzele de antisemitism care ii sunt aduse, culmea este ca nici una dintre elitele culturale timisorene nu a putut nominaliza macar un singur merit sau vreo realizare notabila pe care Goma s-o fi avut in/pentru Banat. Mai mult, de aproape un an, acesta se razboieste prin instante cu oameni de calibru ai culturii romanesti.
Lista – asa cum observa si Valerian Stan intr-un text aparut in “New York Magazin”, publicat sub titlul “Paul Goma Antisemit”: un lot select – e impresionanta. Printre “inamicii” lui Goma (parati in cauza) se numara: Gabriel Andreescu, Alexandru Florian, Horia Garbea, Mihai Dinu Gheorghiu, Radu Ioanid, Alexandru Laszlo, Ion Bogdan Lefter, Nicolae Manolescu, Boris Marian, Carmen Musat, Andrei Oisteanu, Michael Shafir, William Totok, Ion Vianu, Elie Wiesel, precum si scriitorul timisorean Mircea Mihaies.
“În cartea «Saptamana Rosie» 28 iunie – 3 iulie 1940 sau Basarabia si Evreii, Bucuresti, Ed. «Vremea» XXI, 2004, folosind pretextul analizei istorice, Paul Goma face o lunga serie de afirmatii flagrant si stupefiant antisemite”, nota Alexandru Laszlo intr-un text publicat in 2005.
Procesul nu s-a incheiat inca, asa cum nu au disparut deocamdata nici controversele iscate in jurul lui Goma. Problema se pune in felul urmaror: daca justitia romana nu-i da dreptate lui Goma, rezulta pe cale de consecinta ca el este antisemit, radical negationist, un tip care practica un anitisemitism cultural, fapt care il expune automat consecintelor juridice ale Ordonantei nr. 31 din 13 martie 2002 privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii.
In aceasta situatie, municipalitatea se va vedea pusa in situatia penibila de a-i retrage titlul. Indiferent de decizia instatelor, Timisoara este oricum pusa intr-o lumina proasta, fie si numai pentru faptul ca in plin scandal de antisemitism liderii locali s-au apucat sa testeze “balta” cu “batul”.
Ironia e ca gafa nu se petrece intr-un oras oarecare, ci in urbea considerata de cand lumea “model de interculturalitate si toleranta interetnica”. Caci, cine stie, in spiritul “tolerantei” dus pana la extrema, maine-poimaine ne-am putea trezi ca administratia i-ar putea “gratula” cu titlul de “cetatean de onoare” chiar si pe fostii tortionari SS-isti, “exportati” de americani inapoi in Banat.