24.2 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialIntrarea in Europa sperie minerii din Moldova Noua

Intrarea in Europa sperie minerii din Moldova Noua

Toti minerii angajati ai SC “Moldomin” SA din Moldova Noua (judetul Caras-Severin) – una dintre putinele unitati ramase in functiune – au cerut sa fie disponibilizati colectiv. Liderul Sindicatului “Aramis” din cadrul firmei, Stefan Stan, a spus ca cei aproape 900 de salariati sustin ca in actualele conditii, si mai ales, dupa 1 ianuarie 2007, nu le va mai fi asigurata protectia sociala. Oamenii mai sunt speriati de faptul ca odata cu intrarea in UE va fi eliminata subventia pe produs.
In aceste conditii, cei 860 de angajati doresc platile compensatorii in schimbul locurilor de munca. Acest lucru inseamna ca la plecarea din firma fiecare angajat va beneficia de O.G. nr. 8, care prevede ca in functie de vechime, fiecare dintre aceste persoane va beneficia de pana la doi ani de salariu mediu pe economie plus alte doua sute de milioane de lei vechi si doua salarii medii pe economie.
Liderul sindical a mai spus ca a avut mai multe discutii la Bucuresti cu oficialitati care i-au trans-mis ca odata cu intrarea in UE aceste facilitati vor disparea. Ves-tea i-a speriat pe angajati, care s-au prezentat in bloc la sediul “Moldomin” si au cerut sa fie disponibilizati colectiv.
Stan a adaugat ca si dupa aceasta lovitura mineritul va continua la Moldova Noua sub alta forma. Deocamdata nu poate fi vorba de o privatizare, fiindca Statul Roman nu vinde unitatile miniere, dar cea mai viabila cale este o asociere cu un intreprinzator particular.
Astfel, in data de 10 noiembrie, Comisia de Privatizare din Ministerul Industriilor va desface plicurile cu ofertele existente pana in prezent, trei la numar, si va alege cu cine va merge mai departe.

Cele mai citite

Sebastian Burduja: Menținerea schemei de compensare-plafonare este o idee corectă

Menţinerea schemei de compensare-plafonare este o idee corectă în contextul în care instabilitatea regională este încă semnificativă, dar e corect să ne preocupăm încă...

Ce este dischinezia biliară și cum se manifestă?

Ai observat că, de câteva luni, te confrunți cu episoade inexplicabile, intermitente, de durere în partea dreaptă superioară a abdomenului? Durerea este suficient de...

O rețea uriașă de fraude online a fost anihilată în urma unei operațiuni globale

Cetăţeanul chinez Yunhe Wang a fost arestat pentru că ar fi fost creierul din spatele unei reţele uriaşe care a furat miliarde de dolari....
Ultima oră
Pe aceeași temă