21.2 C
Bucharest
Monday, 25 September 2023
HomeSpecialIntenţionaţi să vă construiţi o casă nouă? Iată o tipologie a ...

Intenţionaţi să vă construiţi o casă nouă? Iată o tipologie a caselor moderne din care vă puteţi inspira

Tot mai des se pot desluşi  mai multe caracteristici comune ale caselor moderne, putându-se deja vorbi de o anumită tipologie.  Vederea panoramică, arhitectura lineară, cu planuri drepte, deschiderile extrem de largi şi comunicarea cu mediul exterior sunt cele mai importante caracteristici ale acestor locuinţe, iar la construirea lor sunt adoptate, în general, soluţii şi inovaţii care le încadrează în categoria caselor inteligente şi eficiente energetic

Deschiderile vitrate largi sunt folosite atât pentru aportul substanţial de lumină naturală, cât şi legat de creşterea eficienţei energetice. Karim Rashid susţine că nu este departe momentul în care vor apărea case complet transparente. Este de remarcat faptul că şi în proiectul Das Haus de casă a viitorului prezentat anul acesta la expoziţia imm cologne în concepţia designerului Sebastian Herkner se regăsesc elemente care au legătură directă cu tipologia amintită: casa este deschisă şi în totalitate semitransparentă.

Caracteristica deschiderilor largi se aplică şi în cazul apartamentelor prin înlocuirea unui întreg perete exterior al unei funcţiuni – poate fi living, birou, dormitor sau chiar baie, cu o suprafaţă vitrată. Este de remarcat faptul că această tendinţă coexistă perfect cu cele privind natura şi tradiţiile care îşi găsesc o largă aplicabilitate la casele actuale.

Privindu-le din faţă nu poate să nu te surprindă vederea panoramică marcată de deschideri foarte mari. Uneori  se remarcă şi lipsa îngrădirilor (gardului) şi porţilor ceea ce oferă o senzaţie de libertate. Casele sunt lungi dar  bine proporţionate, numai în linii drepte, avangardiste, cu etaj şi terase, deschideri vitrate foarte largi care oferă un iluminat natural generos. Acestea se întlnesc  nu numai la parter, spre “zona verde” ci şi la etaj. O variantă care deasemenea prinde contur este cea a caselor de tip mediteranean modern care au acoperişul puţin înclinat şi realizat cu olane, acestea contribuind şi ele la ambianţa generală, totdeauna de tip estival. De altfel, locaţia este ca deobicei esenţială.  Este vorba de terenuri mari, deobicei în zone exotice, de preferat cu vedere spre  un lac sau mare/ocean chiar un teren gol întins. Oricum  piscina din faţă este nelipsită iar ca aspect comun se remarcă în primul rând transparenţa şi fluiditatea spaţiilor..

Interiorul este de tip lounge, la fel cum este deobicei şi continuarea sa spre exterior.  Deci spaţiu generos  tip open space cu bucătăria integrată, living de relaxare şi socializare în care sofalele sunt nelipsite.  Cromatica, textura finisajelor şi decoraţiunile oferă mai degrabă un spaţiu cald cu finisaje din lemn masiv şi piele, alteori neutru prin culori de pământ dar niciodată rece.

Mobilierul păstrază aceleaşi linii lungi şi drepte ale arhitecturii de exterior. Mobilierul de living este în cea mai mare parte multifuncţional, de tip in-out, putând fi lesne mutat afară atunci când vremea o permite şi, în plus, să reziste bine şi în condiţii de umezeală şi ploaie. Stilul este modern, contemporan dar se poate întâlni şi cel eclectic, mix de stiluri, în care pot apărea şi accente clasice. Operele de artă sunt nelipsite, de obicei spectaculoase, pregnante şi de dimensiuni mari. Deasemenea, se apelează pe larg la accente cu obiecte sau opere de artă tradiţionale, din diverse culturi în consonanţă cu exotismul locaţiei, emisfera sudică (America de Sud, Africa de Sud sau Australia) reprezentând din acest punct de vedere o nesecată inspiraţie, în plus oferind şi clima şi terenuri mai largi, premize favorabile pentru abordarea de proiecte de acest tip.

Dotările tehnice sunt la nivel maxim, avem de-a face cu case inteligente şi prietenoase cu mediul, întrucât folosesc din plin tehnologiile de energii regenerabile, cum sunt panourile solare sau cele fotoelectrice.

O serie întreagă de arhitecţi s-au specializat pe proiecte de acest tip iar, pe de altă parte foarte mulţi aplică cel puţin în parte (în funcţie de datele reale din teren) elemente care fac parte din această tipologie. Este de remarcat că şi în ţara noastră tendinţa începe să se facă simţită, casa Amber Gardens din Otopeni precum şi proiecte ale arh. Răzvan Bârsan constituind exemple elocvente.

Mai multe detalii privind această tipologie de casă le puteţi găsi în revista Căminul, editia de iarnă, actualmente in reteaua de distributie, precum si in editia de primavara (in reteaua de distributie de la 1 martie)

 

 

 

Cele mai citite

Urmărire ca-n filme pe DN1, șofer oprit cu focuri de armă. Fugarul conducea cu o viteză record și nu avea plăcuțe de înmatriculare

Polițiștii de la rutieră din Ilfov l-au urmărit pe vitezoman și asta pentru că nu a oprit la semnalele agenților. Circula cu o...

Finala Europa League la București prinde contur. Marcel Ciolacu și Nicușor Dan susțin ideea

Președintele Federației Române de Fotbal spune că autoritățile locale și centrale susțin puternic organizarea finalei Europa League, din 2026 sau 2027, pe Arena Naţională. Prezent...

Urgie peste vestul țării. Cod portocaliu de instabilitate atmosferică în şase judeţe, până luni dimineaţa

Potrivit meteorologilor, de duminică, ora 15:00, până luni, la ora 03:00, în judeţele Timiş, Arad, Caraş Severin, Mehedinţi, Gorj şi zona de munte...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies