21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialÎnșelăcunile prin metoda ”accidentul” fac tot mai multe victime. Cum să nu...

Înșelăcunile prin metoda ”accidentul” fac tot mai multe victime. Cum să nu te lași păcălit

Înșelăciunile prin metoda ”accidentul” sunt tot mai frecvente și tot mai multe persoane în vârstă devin victimele infractorilor. 

Poliţiştii au reuşit prinderea unui tânăr bănuit că ar fi înşelat o femeie în vârstă prin metoda accidentul. Un taximetrist i-a ajutat pe anchetatori.

S-a întâmplat, miercuri, 30 aprilie. La ora 17.20, poliţiştii au fost sesizaţi despre faptul că o bătrână din judeţul Vrancea a fost victima unei infracţiunii de înşelăciune comisă prin metoda “accidental”, prejudiciul fiind de 8.000 de lei.

”Persoana bănuită de comiterea infracţiunii a folosit un taximetrist din municipiul Focşani, care a preluat banii de la femeie de 82 ani, din localitatea Pufeşti.

După primirea banilor, taximetristul, părându-i-se suspect serviciul solicitat, s-a prezentat la sediul I.P.J. Vrancea, unde a predat suma de bani.

Poliţiştii vrânceni, împreună cu cei de la Secţia 20 – D.G.P.M.B., au realizat un flagrant în Bucureşti, fiind reţinut un tânăr de 20 de ani, din Bucureşti.

Acesta a fost prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă, cercetările fiind continuate cu acesta în stare de arest preventiv pentru o perioadă de 30 de zile”, informează Poliția Română.

Cum să nu deveniți victime ale infractorilor

Nu daţi curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute, care pretind că sunt reprezentanţii unor firme, avocaţi sau medici.

Nu oferiţi date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutorul de la capătul firului.

Când vi se solicită anumite sume de bani, pe care trebuie să le trimiteţi în anumite conturi sau prin orice alte mijloace, fără să fiţi siguri că în schimbul lor puteţi primi ceea ce vi se promite, cereţi cât mai multe date despre persoana care vă solicită sumele sau propuneţi o întâlnire cu aceasta, pentru a se legitima şi să o puteţi verifica.

Notaţi numărul de telefon de la care aţi fost contactat sau de la care aţi primit mesajul de tip SMS, numele persoanei care vă contactează, calitatea în care se prezintă şi păstraţi atât apelurile cât şi mesajele SMS, pentru ca aceste date să poată fi verificate de către organele de cercetare penală, în eventualitatea în care aţi fost deja prejudiciaţi.

CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI ?

Pentru a evita să deveniţi victima unei infracţiuni de înşelăciune, având acest modus operandi intitulat generic “accidentul”, este bine să analizaţi cu atenţie informaţiile primite şi să vă puneţi câteva întrebări elementare referitoare la veridicitatea lor. Este adevărat că, din diferite motive, cum ar fi traume fizice sau emoţionale, vocea „rudei”/”fiului”/fiicei” care sună pentru a solicita sprijin vă poate părea schimbată, însă nu ezitaţi să cereţi amănunte referitoare la situaţia prezentată.

Înainte de a vă oferi ajutorul, aveţi în vedere şi următoarele aspecte:

În caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări;

Orice accident de circulaţie are două variante de soluţionare:

1) depunerea unei plângeri la unitatea poliţie, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv

sau

2) înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.

Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală şi nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale;

De asemenea, trebuie să cunoaşteţi faptul că, conform reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav este, de obicei, anunţat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru.

Chiar dacă ar putea exista alte surse, care să transmită informaţia înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde orice acţiune.

În cazul în care sunteţi martorul unei infracţiuni sau victima acesteia, apelaţi în cel mai scurt timp numărul de urgenţă 112 şi reţineţi cât mai multe detalii!

Cele mai citite

Iga Swiatek, campioană la Foro Italico. Poloneza a realizat „dubla” Madrid – Roma

Poloneza Iga Swiatek, liderul clasamentului mondial feminin, și-a adjudecat al 21-lea titlu al carierei, după ce s-a impus în finala turneului WTA de la...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Rezultatele Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40 din 19 mai 2024. Numerele câștigătoare și premiile puse în joc

Duminică, 19 mai 2024, Loteria Română a organizat noi trageri pentru fiecare din jocurile Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40. Rezultate LOTO duminică 19 mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă