18.9 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialIndragostit de Enescu

Indragostit de Enescu

Violonistul Serban Lupu a fost intens mediatizat la finele anului 2007, dar nu pentru meritul unanim recunoscut, mai ales peste granite, de a fi unul dintre cei mai valorosi interpreti ai muzicii lui Enescu. Serban Lupu a devenit protagonist al jurnalelor de stiri din Romania cand, inainte de a sustine un concert la Ateneul Roman, s-a impiedicat de un cablu uitat nesemnalizat pe trotuar, accident in urma caruia un brat i-a fost imobilizat pentru cateva luni. Absolvent al Conservatorului Bucuresti, Lupu a plecat din Romania in 1972, si-a continuat studiile muzicale in institutii prestigioase din Anglia (Guidhall School of Music) si SUA (Indiana University). Artistul roman a concertat pe marile scene ale lumii, obtinand distinctii importante. Serban Lupu este, de 20 de ani, profesor de vioara la Universitatea din Illinois. Aceeasi institutie la care a predat si George Enescu in amurgul vietii. "M-am apropiat de muzica lui Enescu dintr-o nevoie emotionala si spirituala", declara artistul intr-un interviu acordat cotidianului "Romania libera".

» "Am inceput sa cant inainte sa implinesc 7 ani. In 1959, prin aprilie, fusese o epidemie ingrozitoare de gripa si, in convalescenta fiind, tatal meu mi-a pus vioara in mana. Poate ca am descoperit vioara, la inceput, mai mult ca pe o jucarie. Eram fascinat de sunetele pe care le puteam scoate, eram incantat ce puteam face cu acest instrument", spune Serban Lupu.

Dupa ce familia s-a mutat din Brasovul natal la Bucuresti, tanarul Serban Lupu a optat pentru Liceul de Muzica "George Enescu" si apoi pentru Conservator.
Dupa absolvire, a obtinut prin concurs o bursa la Londra. Incepand din 1972, timp de patru ani, a studiat la "Guidhall School of Music". "La acea vreme, Londra era centrul muzical al lumii. Am fost expus la cele mai intense experiente muzicale – studii, concerte. Venind sa studiez in Anglia, mi s-a largit nu doar perceptia muzicala, dar si a lumii din jurul meu." Artistul a inceput sa fie solicitat pentru a participa la diverse evenimente muzicale. Simtea, in acelasi timp, ca era necesar sa-si aprofundeze studiile muzicale. "Am obtinut o noua bursa, de data aceasta in SUA, la Indiana University. La absolvire, am devenit concert-maestro al Operei din San Francisco. Am avut satisfactia de a-i asculta pe Pavarotti, Domingo si Carreras, aflati la apogeul carierei."
Serban Lupu a concertat pe mari scene ale lumii si a primit numeroase distinctii. De peste 20 de ani este profesor al Universitatii din Illinois. Aceeasi institutie la care a predat si George Enescu in amurgul vietii.

"M-am apropiat de muzica lui Enescu dintr-o nevoie emotionala si spirituala"

» Romania libera: A devenit un cliseu sintagma "arta cere sacrificii"?
Serban Lupu: Intr-adevar, am studiat foarte mult, dar azi, cinci decenii mai tarziu, uitandu-ma retrospectiv la cariera mea, nu mi se pare ca mi-am sacrificat bucuriile copilariei. Mi-amintesc de calatoriile facute alaturi de prieteni sau de bunici pe drumul spre Poiana. Destul de devreme ne-am mutat la Bucuresti, unde tata isi gasise de lucru. Eu am continuat sa ma intorc la Brasov in timpul vacantelor.

» Cand ati avut ideea de a ramane in Occident?
Am plecat din tara in 1972. Lucrurile incepeau sa nu mai fie in regula in Romania. Eu mi-am urmat drumul si nu intentionam sa ma intorc. Cred ca asupra parintilor mei s-au facut unele presiuni pentru a reveni in tara, dar asupra mea, in mod direct, nu. Nu mai aveam nici o legatura cu autoritatile comuniste.

» Cum ati ajuns sa va apropiati atat de mult de muzica lui George Enescu?
Eram departe de tara si ma mistuia un dor imens. Precum un exilat, m-am legat de muzica lui Enescu, vazand in ea o alinare. De fiecare data cand ii cantam muzica, parca ma intorceam acasa. Unele compozitii ale lui le cantam inca din tara, dar pe altele le-am invatat in SUA. M-am apropiat de aceasta muzica dintr-o ne-voie emotionala si spirituala. La un moment dat, am gasit la Biblioteca din San Francisco basmele lui Petre Ispirescu. Le citeam cu voce tare, doar ca sa ma aud vorbind romaneste si sa nu uit limba. Cand vedeam operele lui Brancusi in muzeele lumii, dintr-o data nu ma mai simteam singur.

» Ascultati muzica in masina?
Nu, pentru ca ma implic prea tare si nu ma pot concentra la condus. Pe Enescu il ascult cu mintea, nu trebuie sa pun neaparat un disc. Am ore de muzica enesciana care imi merg in minte in timp ce discut cu dvs.

"Viata politica o vad ca pe o telenovela"

» Cum se vede Romania in afara ei?
Romania nu se vede. Se vede doar in momentul in care un artist roman se remarca printr-un act artistic afara. Un exemplu ar fi premiera muzicala americana a operei "Oedip" semnata de Enescu. Spectacolul a facut valva, apoi a aparut un disc care a intrat in circuitul comercial. Sa nu ne inchipuim ca lumea sta cu ochii pe Romania. Globul este mare si sunt lucruri mai grave care merita atentie. Daca ne inchipuim ca, fara sa facem nimic, cineva se uita la Romania, este o mare greseala.

» Cum vedeti politica romaneasca?
Viata politica o vad ca pe o telenovela. Nu ma pricep. De fapt, nici nu stiu daca aceia care o fac se pricep. Imi fac datoria de cetatean. Am batut, de fiecare data, drumul pana la Chicago pentru a vota. Nu sunt incantat de ceea ce se intampla. As dori sa vad o mai mare coeziune intre fortele politice, care sa lupte pentru binele Romaniei, si nu o disputa surda si inutila care ne seaca de energie ca natiune.

» Ce altfel de muzica mai ascultati?
Sunt implicat in evenimente care promoveaza muzica folclorica. Mai fac unele incursiuni in jazz. Cand eram foarte tanar au aparut cei de la Beatles. Nu eram un mare admirator, dar cantecele lor aveau melodie. Multe au ramas. Nu prea cred ca in viitor va ramane ceva din muzica pe care o aud acum pe posturile comerciale. In afara de faptul ca se canta la niste decibeli care fac rau sanatatii, nu am nici o alta opinie despre acest gen de muzica.

» V-ati vedea retras la Brasov peste zece ani?
Ca muzician nu te poti retrage definitiv. Eu iubesc mult Brasovul si mi-as dori mult asta. Dar cine poate sti unde ma va duce soarta peste atata amar de vreme?

A cantat cu Orchestra BBC si la Carnegie Hall
– Studii:
Absolvent al Conservatorului din Bucuresti, serban Lupu a urmat "Guildhall School of Music" din Londra. A luat lectii de la Yehudi Menuhin, Henryk Szeryng, Nathan Milstein. Dupa plecarea in SUA, a studiat la "Indiana University".
– Cariera:
Este considerat unul dintre cei mai importanti interpreti ai operei enesciene. De 20 de ani, este profesor de vioara la Universitatea din Illinois. A fost director artistic al Festivalului "Gubbio" (Italia), precum si concert-maestro asociat al Operei din San Francisco. In septembrie 2005, serban Lupu a organizat premiera americana a Operei "Oedip", de George Enescu, la Universitatea din Illinois. A predat numeroase cursuri de vioara in Anglia, Olanda, Germania, Italia, China, Romania.
– Concerte:
A aparut pe mari scene ale lumii, in concerte sau festivaluri importante, precum: The Kennedy Center, Gstaad Festival, Aldeburgh Festival, Royal Festival Hall, Queen Elisabeth Hall, Wigmore Hall, St. John’s Smith Square si Carnegie Hall.
A cantat cu orchestra BBC si a concertat ca solist cu Northern Israeli Symphony Orchestra.

– Premii:
A castigat numeroase concursuri: Viena International, Romanian National String Quartet, Jacques Thibaud (Paris), Carl Flesch (Londra), Royal Society of Arts.

"Exista o lipsa de respect fata de aproapele nostru"

Artistul a ajuns, brusc, in lumina reflectoarelor la sfarsitul anului trecut in urma unei intamplari nefericite. si-a fracturat bratul in patru puncte dupa ce s-a impiedicat de un cablu instalat pe trotuar, lasat nesemnalizat. "Deschizi televizorul si vezi oameni care traiesc fara curent electric, oameni in mari nevoi sau suferinta, de care nimanui nu-i pasa. Oamenii de la periferia societatii sunt tot mai necajiti. Eu, dupa Revolutie, nu m-am asteptat la evolutii sociale spectaculoase. Eram constient ca tara a trecut printr-o perioada grea. Am zis ca lucrurile isi vor reveni la normal in zece ani. Apoi am sesizat existenta unei slabiciuni de factura umana – cetateanul nu mai are nici o importanta, este desconsiderat, uitat. La suprafata raman doar niste discutii politice sterile. Este, pe undeva, normal ca oamenii nu mai merg la vot. Isi spun: de ce sa ne mai implicam daca nimeni nu ne mai asculta? Lumea cade cu masina in gropi si nimeni nu reactioneaza, nimanui nu ii pasa. Este o lipsa de respect la nivel national fata de aproapele nostru. De aici provine si coruptia". serban Lupu a fost nevoit sa isi amane o serie de concerte, urmand sa fie imobilizat urmatoarele luni din cauza nefericitului accident. "In aceasta pauza fortata voi incerca sa termin o carte – un ghid al interpretului lucrarilor lui George Enescu."

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 827. Voluntarii ruși din “Freedom of Russia Legion” donează echipament pentru armata Ucrainei

Cetățeni ruși care fac parte din gruparea "Freedom of Russia Legion" au prezentat o donație de echipamente militare care urmează să fie livrate armatei ucrainene. Evenimentul s-a...

Exigență în ipocrizia învățământului superior românesc

Suntem din nou la coada Uniunii Europene, în ceea ce privește educația populației, după cum relevă ultimele date publicate de Eurostat, dar acest lucru,...

Cartea lui Ciucă ar fi fost scrisă cu inteligența sa artificială, pe care i-au creionat-o liberalii

Ilustrație: Marian Avramescu Foarte mulți se întreabă cum a izbutit președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, să-și scrie cartea într-un timp...
Ultima oră
Pe aceeași temă