23.9 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialIncendiul continua

Incendiul continua

Dupa ce duminica pompierii au incercat din rasputeri sa impiedice extinderea incendiului izbucnit la depozitul de carburant Buncefield (40 km nord de Londra), in urma a trei explozii extrem de puternice, creand o “perdea de apa” intre flacari si rezervoarele inca neatinse, in zorii zilei de ieri, acestia au primit ordin sa stinga focul, relateaza AFP.
Cei 150 de pompieri, mobilizati la locatia din apropierea orasului Hemel Hempstead, au inceput sa proiecteze asupra rezervoarelor jeturi de spuma speciala si apa. Dar problemele nu au intarziat sa apara. Pentru producerea spumei, acestia au fost nevoiti sa astepte livrarea a circa 250 de mii de litri de concentrat de spuma. Iar pentru apa necesara a fost nevoie sa se intinda furtunuri pe o distanta de circa trei kilometri, pana la canalul Grand Union. Potrivit estimarilor, in fiecare minut sunt pompati aproximativ 32 de mii de litri de apa si spuma, pentru a se incerca stingerea incendiului, calificat drept “probabil cel mai grav din Europa inregistrat pe timp de pace”.
Pana la inchiderea editiei, 10 dintre cele 20 de rezervoare cuprinse de flacari fusesera stinse, dar lupta cu flacarile continua.
Paradoxal, catastrofa nu s-a soldat decat cu 43 de raniti, dintre care unul se afla in stare grava. Pagubele materiale sunt insa importante, iar norul de fum negru ar putea afecta sanatatea a milioane de oameni.

Ancheta Scotland Yard

Politia si serviciile de informatii britanice au demarat o ancheta in legatura cu explozia de la depozitul Buncefield, in investigatii fiind implicate inclusiv unitati antiteroriste, a relatat BBC. Seful politiei locale a declarat ca “deocamdata, nimic nu sugereaza ca ar fi vorba despre altceva decat un accident”. Dar nici ipoteza “operei” unui piroman si nici cea a unui atac terorist nu sunt excluse.

Ingrijorare in presa britanica

Incendiul de la Hemel Hempstead a fost subiectul principal al primelor pagini ale ziarelor britanice de luni. “Duminica neagra” a titrat The Sun, estimand ca norul de fum are un diametru de 230 de kilometri. Iar The Times si Guardian si-au exprimat ingrijorarea “privind formarea unui nor toxic”, care, potrivit Daily Telegraph, ar putea afecta “12 milioane de britanici ce locuiesc pe traseul coloanei de fum”.

Cele mai citite

Cutremur în această dimineață în România. Unde s-a resimțit și ce magnitudine a avut

Un cutremur cu magnitudinea 3,4 s-a produs vineri dimineaţa, la ora 5:47, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional...

Trump spune că va face apel la condamnarea istorică

Donald Trump a declarat că va face apel la verdictul de vinovăție care a făcut din el primul președinte american condamnat pentru o infracțiune,...

Cutremur în această dimineață în România. Unde s-a resimțit și ce magnitudine a avut

Un cutremur cu magnitudinea 3,4 s-a produs vineri dimineaţa, la ora 5:47, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional...
Ultima oră
Pe aceeași temă