16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialÎncă un termen ratat pentru Autostrada Soarelui

Încă un termen ratat pentru Autostrada Soarelui

Siturile arheologice descoperite pe tronsonul Medgidia-Constanţa riscă să amâne şi mai mult darea în folosinţă a acestui tronson din Autostrada Sorelui. La vizita pe şantier efectuată pe 27 mai 2011, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat că în zona Valu lui Traian s-a descoperit un sit arheologic care datează din sec IX-X-XI, o necropolă cu peste 300 de morminte.

„Până pe 5 iunie va fi cercetată această necropolă şi se va putea intra pentru începerea lucrărilor. Descărcarea sitului arheologic se va face până pe 5 iunie şi, dacă este nevoie, vom ajuta şi vom dubla forţa de muncă, să respectăm termenele lucrării”, a spus la faţa locului demnitarul, subliniind că pe acest tronson se va putea circula de la sfârşitul lunii iulie.

Lucrările nu s-au încheiat

Pentru a vedea dacă termenul a fost respectat, am discutat cu Traian Cliante, ce conduce echipa de specialişti ai Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa care efectuează săpăturile. Acesta a declarat că a fost şi ieri pe şantier şi că lucrările continuă. „Noi avem şi astăzi (n.r. – ieri) oameni acolo care adună materiale, care îşi iau notiţe, fac desene, fac fotografii. Procesul acesta mai durează câteva zile. Între timp, se lucrează la întocmirea raportului de săpătură în baza căruia se dă certificatul de descărcare de sarcină arheologică”, a spus Cliante. Acesta a explicat că, de obicei, se face o confuzie între terminarea lucrărilor pe teren şi eliberarea certificatului de descărcare de sarcină arheologică. „Certificatul de descărcare de sarcină arheologică se ia în discuţie după ce se face un raport tehnic de săpătură, care se înaintează către Direcţia Judeţeană de Cultură, iar după aceea se prezintă la minister”, a spus el.

Puncte neatinse

Traian Cliante este optimist şi spune că lucrările la punctul din Valu lui Traian nu vor mai dura mult, dar acestea nu sunt ultimele de pe tronson.

„Acolo nu o să mai dureze mult, dar noi avem alte puncte de săpătură, tot pe traseu. Am mai găsit nişte lucrări în zona de la sud de Medgidia. Noi sperăm să mai găsim lucruri interesante. Mai avem nişte locuri pe care trebuie să le cercetăm, valul mic de pământ, nişte zone de necropolă”. Termenul pentru finalizarea lor este cu circa o lună mai mare decât cel avansat de ministrul Transporturilor. „Probabil că terminăm luna aceasta săpăturile. Probabil până la sfârşitul lunii iunie, începutul lui iulie să rezolvăm lucrurile în mare”, a spus şeful de şantier. Pe porţiunea dintre Cernavodă şi Medgidia nu sunt încă semnate contracte, iar arheologii nu efectuează săpături.

Marele sat al Evului Mediu

Potrivit arheologilor, săpăturile de la Valu lui Traian au scos la iveală una dintre cele mai mari aşezări rurale ale Evului Mediu de pe aceste meleaguri, compusă din aproximativ 40 de locuinţe. Aşezarea datează, potrivit primelor expertize, din a doua jumătate a secolului al IX-lea până în prima jumătate a secolului al XI-lea. Nu este fortificată, dar este flancată de un val mic de pământ, construit în scop defensiv, şi era flancată de o mlaştină.

Cele mai citite

Europa League: Leverkusen, aproape de finală. Remiză în meciul dintre Marseille și Atalanta

Noua campioană a Germaniei Bayer Leverkusen este cu un pas în finala Europa League, după ce a învins-o în deplasare pe AS Roma cu...

Unirea Shopping Center: Inima Comercială a Bucureștiului

Situat în centrul vibrant al Bucureștiului, Unirea Shopping Center nu este doar un simplu centru comercial, ci o emblemă a orașului, fiind unul dintre...

Atacurile asupra libertății presei, la nivel mondial, s-au intensificat. Siguranța jurnaliștilor în România, motiv de îngrijorare

Atacurile politice asupra libertăţii presei, inclusiv detenţia jurnaliştilor, suprimarea instituţiilor media independente şi difuzarea pe scară largă a dezinformării s-au intensificat în mod semnificativ...
Ultima oră
Pe aceeași temă