30 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialÎncă un oficial european acuzat de plagiat

Încă un oficial european acuzat de plagiat

Austriacul Johannes Hahn, comisar european pentru politică regională, se vede confruntat cu o acuzaţie care ar putea pune capăt carierei sale politice: conform unei examinări a lucrării sale de doctorat din 1987 – tema acesteia era „Perspectivele de astăzi ale filozofiei – expuse prin fenomenul oraşului” – circa 20% din lucrare au fost copiate din alţi autori.

Nu este prima oară când lucrarea lui Hahn se află în atenţia opiniei publice: Stefan Weber, examinatorul acesteia, a verificat părţi din ea pentru prima oară în 2007, concluzia sa atunci fiind că Hahn se face vinovat de citarea incompletă sau greşită a altor surse – neacuzându-l însă pe politicianul conservator de plagiat voluntar. Acum, concluzia lui Weber este clară: plagiat.

Rezultatul examinării, (comandată de un parlamentar al partidului ecologist, ceea ce i-a făcut pe colegii de partid ai lui Hahn să îl declare pe acesta victima unei campanii de persecutare politică), este susţinut cel puţin parţial de o altă analiză, realizată de un profesor al universităţii din Zürich – care a constatat „greşeli formale evidente” care „pot trezi impresia unui plagiat”.

Universitatea din Viena, care i-a acordat lui Hahn titlul de doctor, a cerut Agenţiei pentru Integritate în Ştiinţă să formeze o comisie care să verifice lucrarea acestuia.

Cazurile de plagiat ştiinţific s-au înteţit în ultima vreme în Europa; astfel, fostul ministru german al Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, s-a retras din viaţa politică la începutul lunii martie, după ce s-a dovedit că o mare parte a tezei sale de doctorat fusese compilată din diferite surse care nu erau trecute în notele de subsol. Un alt politician german, Silvana Koch-Mehrin, a demisionat din funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European în urma unor acuzaţii de plagiat.

Cele mai citite

Care este valoarea lunară a celor 4,74 de milioane de pensionari și care este cea mai mică pensie

Un număr de 4.747.604 de pensionari era înregistrat în mai 2024 în România, cu 670 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...

EURO 2024. Dan Negru reacționează în scandalul momentului: “Suntem de mâna a doua”

Dan Negru, vedeta de la Kanal D, a reacționat la scandalul momentului: faptul că PRO TV, televiziune cu 60 de milioane de euro profit...

Elena Lasconi își anunță candidatura la șefia USR

Elena Lasconi, primarul reales din Câmpulung, și-a anunțat candidatura la șefia USR, după ce în prealabil a spus că vrea să se asigure că...
Ultima oră
Pe aceeași temă