22.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialÎn Vinerea Mare, peste o mie de credincioși au parcurs „Drumul Crucii”,...

În Vinerea Mare, peste o mie de credincioși au parcurs „Drumul Crucii”, în mai multe orașe

Sute de credincioși ortodocși, în Vinerea Mare, „Drumul al Crucii”. Procesiunea reprezintă drumul pe care Iisus Hristos l-a parcurs cu Crucea în spate, urcând Dealul Golgotei. Totodată, peste o mie de credincioși au luat parte la o procesiune similară, la Târgu Jiu, informează Agerpres.

Creștinii participă, an de an, la procesiunea organizată la Mănăstirea Hodoș—Bodrog, atestată drept cel mai vechi lăcaș monahal ortodox de pe actualul teritoriu românesc. Aceasta este asemănătoare cu cea organizată de Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului în această zi. În Orașul Sfânt, credincioșii fac cu acest prilej pelerinaje, împreună cu patriarhul ortodox al Ierusalimului, pe drumul pe care Iisus Hristos l-a parcurs cu Crucea în spate, urcând Dealul Golgotei și făcând 14 popasuri sub povara Crucii.

„Potrivit tradiției bisericești, <<Drumul Crucii>> este un act religios care se săvârșește într-un moment deosebit al anului bisericesc, în Vinerea Patimilor, ocazie cu care ne amintim de patimile, de suferința și de moartea lui Iisus Hristos pe Cruce”, a spus părintele protosinghel Grigorie Timiș, starețul Mănăstirii Hodoș — Bodrog.

Acesta a mai precizat că, prin celebrarea acestor evenimente, credincioșii caută să retrăiască etapele prin care a trecut Mântuitorul sub povara Crucii, până la locul în care a fost răstignit.

Tradiția parcurgerii „Drumului Crucii” la Mănăstirea Hodoș — Bodrog datează din anul 1925, de pe vremea când Episcop al Aradului era PS Grigore Comșa. Din anul 2000, procesiunea se face pe drumul de la mănăstire spre satul Bodrogul Nou, drum pe care au fost amplasate 14 cruci, procesiunea durând aproximativ trei ore. În timpul parcurgerii acestui drum, oamenii se opresc în dreptul fiecăreia dintre cruci, ocazie cu care sunt citite pericope evanghelice, se rostesc rugăciuni și cuvinte de învățătură și se rostesc cântări adecvate popasului.

Mănăstirea de la Bodrog este una dintre cele mai vizitate lăcașuri de cult din România, credincioși din toate colțurile țării, dar și din Ungaria, venind aici să se reculeagă și să participe la slujbele religioase.

Și în Valea Jiului, peste o mie de credincioși au luat parte la procesiunea religioasă „Drumul Crucii"

Peste o mie de credincioși creștini de diferite confesiuni au luat parte, vineri, în Valea Jiului, la procesiunea religioasă „Drumul Crucii", organizată în fiecare an, în Vinerea Mare, între orașul Lupeni și stațiunea Straja din Munții Vâlcan.

Inițiată în anul 2000, procesiunea este considerată ca fiind cea mai lungă din România, credincioșii străbătând un traseu care măsoară 10,4 kilometri, pe un drum care urcă șerpuind în munte, la peste 1.400 de metri altitudine. Pe acest drum, o parte dintre credincioși și mai mulți preoți au purtat pe umeri o cruce masivă din lemn de paltin, grea de peste o sută de kilograme și lungă de 4,4 metri. Organizatorii spun că pe cruce sunt 14 locașe cu moaște de la tot atâția sfinți, dar și o bucățică din crucea purtată de Iisus Hristos în drumul lui spre Golgota.

Manifestarea religioasă a început vineri dimineața în curtea exterioară a bisericii ortodoxe din Lupeni, unde un sobor de preoți și episcopul Devei și Hunedoarei, Gurie, au oficiat slujba din Vinerea Mare. Participanții la procesiune au plecat apoi, pe jos, spre schitul din lemn din stațiunea Straja. Credincioșii s-au oprit la 14 troițe amplasate pe marginea drumului spre Straja, la fiecare dintre acestea fiind oficiată câte o scurtă slujbă, prin care preoții reamintesc credincioșilor de popasurile făcute de Iisus în drumul său spre Golgota.

„Dacă parcurgi acest drum și te oprești la cele 14 popasuri, treci prin două stări. Una este de tristețe, pentru că te gândești la ceea ce s-a întâmplat acum peste 2.000 de ani, la chinurile la care a fost supus Mântuitorul Nostru pentru iertarea păcatelor noastre. Pe de altă parte, ai și o stare de bucurie, pentru că și tu poți aduce o jertfă prin parcurgerea acestui drum, jertfă despre care credem că va ține cont cineva, la Judecata de Apoi", a declarat inițiatorul procesiunii, Emil Părău.

„Drumul Crucii" se încheie după aproape patru ore de urcuș, moment în care credincioșii trec prin „Tunelul Sfinților" din Straja și ajung la schitul din lemn, unde participă la o nouă slujbă religioasă. Apoi crucea din lemn de paltin este așezată în fața altarului și va rămâne acolo până la Sărbătoarea Paștelui de anul viitor.

Cele mai citite

GALERIE FOTO. Camila Giorgi, retragere misterioasă din tenis. Motivul pentru care se zvonește că ar fi fugit în Statele Unite

Camila Giorgi, una dintre cele mai sexy jucătoare din circuitul feminin, a ales să se retragă din tenis într-un mod bizar. Italianca de 32 de...

Natalia Iocsak, prima femeie care a câștigat o etapă din Campionatul Național de Drift

Băimăreanca Natalia Iocsak a câștigat prima etapă din Campionatul Național de Drift, care a avut loc în weekend la Arena Națională din Capitală, devenind...

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...
Ultima oră
Pe aceeași temă