18.7 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăSpecialÎn top 10 companii, doar trei sunt româneşti

În top 10 companii, doar trei sunt româneşti

Petrom, Romgaz, Orange, Fondul Proprietatea şi Vodafone, adică două societăţi din industria de petrol şi gaze şi două din sectorul telecom, plus un fond sunt cele mai valoroase companii din România, conform unui top alcătuit de Ziarul Financiar.

Acestea au fost evaluate la 15 miliarde de euro. Primele 100 cele mai valoroase companii din ţară au totalizat în acest an 50,4 miliarde de euro.

Petrom şi-a păstrat prima poziţie, fiind evaluată la 5,7 miliarde de euro, în creştere cu 15% faţă de 2012, când a fost valoarea companiei era estimată la 4,98 de miliarde de euro.

Prima bancă inclusă în top este BRD (1,45 miliarde de euro), iar prima companie agricolă este InterAgro (613 milioane de euro), care a “prins” abia poziţia 18.

Citeşte şi: Cea mai profitabilă afacere pe timp de criză

În ceea ce priveşte comerţul, Kaufland s-a poziţionat pe locul 13, fiind evaluată la 722 de milioane de euro, Dedeman urmând-o la mare distanţă (poziţia 24), cu o valoare de 521 de milioane de euro.

Cea mai mare creştere, în intervalul 2012-2013, a înregistrat-o societatea Cameron România (petrol şi gaze), respectiv 106%, iar cea mai mare scădere – Nuclearelectrica (energie) – 44%.

18 dintre companiile de top sunt controlate de stat şi au o valoare cumulată de circa 9,1 miliarde de euro.

De asemenea, capitalul autohton este reprezentat de 12 societăţi (SIF-uri, RCS&RDS deţinută de Zoltan Teszari, InterAgro – Ioan Niculae, Dedeman – fraţii Pavăl, TCE 3 Brazi – Culiţă Tărâţă etc).

Topul a fost realizat pe baza rezultatelor fiannciare din 2012 în cazul companiilor necotate. Pentru cele listate la bursă s-a luat ca reper capitalizarea bursieră.

Cele mai citite

NEWS ALERT. Cod roșu de furtună în București și judeţele Ialomiţa, Călăraşi şi Ilfov

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis joi seara avertizări cod roşu de furtună pentru municipiul Bucureşti şi în localităţi din judeţele Ialomiţa, Călăraşi şi...

DISPERARE. Grindeanu modifică iar legea doar ca să scape de Spitalul CF 2 din București

După ce a fost făcut KO în această săptămână de ministrul Educației, Ligia Deca, care nu a fost de acord cu trecerea Spitalului...

Șoșoacă a leșinat după ce ar fi înghițit un jandarm de la brută(rie) care i-a căzut greu

Ilustrație: Marian Avramescu Serviciul de Ambulanță și SMURD au fost apelate să intervină, după ce senatoarea cu potențial de europarlamentar și cu SOS, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă