15.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialIMM-urile își pot cumpăra echipamente noi cu fonduri UE

IMM-urile își pot cumpăra echipamente noi cu fonduri UE

Proprietarii micilor afaceri pot accesa granturi europene în valoare de 60 de milioane de euro pentru achiziționarea unor echipamente noi, necesare majorării capacității de producție. Finanțarea poate fi solicitată și pentru dotarea unor noi unități de producție.

Finanţările se vor acorda pentru achiziţii de echipamente şi utilaje necesare creşterii capacităţii de producţie şi diversificării acesteia, pentru modernizarea instalaţiilor, automatizarea procesului de fabricaţie, introducerea de noi tehnologii de producţie. Acestea vor viza extinderea şi diversificarea activităţii de producţie, dar şi demararea de noi unităţi de producţie. Nu se finanţează proiecte care derivă sau care implică delocalizarea unor activităţi similare sau transferul unei capacităţi de producţie dintr-un alt stat membru UE.

„Prin lansarea acestui apel în valoare de 60 milioane euro urmărim creşterea competitivităţii firmelor şi îmbunătăţirea potenţialului de export. Încurajăm acest tip de investiţii în mediul rural prin acordarea unui punctaj suplimentar proiectelor care vor fi implementate în aceste zone“, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Valoarea maximă a finanţării nerambursabile acordate pentru un proiect este de 17,8 milioane de lei pentru întreprinderi mari (pentru investiţii), 4,45 milioane de lei pentru IMM (pentru investiţii) și maximum 10% din valoarea pentru investiții pe proiect pentru consultanţă în favoarea IMM-urilor. Rata maximă a finanţării nerambursabile din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului variază între 15% pentru întreprinderi mari, pentru proiectele care se realizează în municipiul București și 70% pentru întreprinderile mici, pentru proiectele care se realizează în celelalte 7 regiuni de dezvoltare (Nord-Est, Nord-Vest, Sud, Sud-Vest, Sud-Est și Centru).

Durata de implementare a proiectului este cuprinsă între data semnării contractului de finanţare şi data ultimei plăţi efectuate de beneficiar şi nu trebuie să depăşească data de 31.12.2015, dar nu mai mult de 11 luni.

Înregistrarea proiectelor se va realiza online, în mod continuu, începând cu data de 27 octombrie, termenul-limită fiind 25 noiembrie, ora 14.00.

Cererea de finanţare trebuie să fie însoţită de următoarele documente: declaraţia de eligibilitate, declaraţia de angajament, planul de afaceri, bilanţul întreprinderii şi bilanţul consolidat auditat, actul constitutiv/certificat constatator ONRC de înfiinţare a societăţii etc. Documentele se scanează și, odată creat contul, se încarcă online. După înregistrarea proiectului se primește un mesaj de confirmare cu numărul de ordine al proiectului.

Atenție! Cei care solicită finanțare nerambursabilă trebuie să îndeplinească anumite condiții, cum ar fi: să nu aibă obligații de plată restante la bugetele publice, să nu fie în faliment, insolvență sau să facă obiectul unei proceduri de lichidare sau administrare judiciară, reprezentantul legal să nu fi fost condamnat pentru fraudă, corupţie etc.

„Mă aștept să se depună foarte multe cereri de finanțare. Solicitanții beneficiază de măsuri simplificate, dar nu atât de simplificate cum vor fi cele care se vor aplica pentru următorul cadru financiar. Față de perioada anterioară, acum nu mai este necesară scrisoarea de confort emisă de bancă, iar procedurile ce vizează achizițiile publice din sectorul privat sunt mai puțin complicate“, arată Dragoș Pâslaru, managerul companiei de consultanță Gea Strategy&Consulting.  

Cele mai citite

Pericol de inundații în județele Neamț și Iași! Hidrologii au instituit codul portocaliu

Hidrologii au instituit un cod portocaliu de inundaţii, valabil până la ora 23:00 pe râuri mici din judeţele Neamţ şi Iaşi. Potrivit Institutului Naţional de...

Portul Constanța, victima perfectă a managementului defectuos al statului!

Portul Constanța se află în primele 20 de porturi europene ca volum de mărfuri manipulate, dar activitatea sa este ”afectată semnificativ de acțiunea/inacțiunea...

Ciolacu a fost la stadion la promovarea Gloriei Buzău în SuperLiga după 15 ani

Premierul Marcel Ciolacu a fost prezent pe stadion la meciul Gloria Buzău - Unirea Slobozia 3-0 și a sărbătorit promovarea în SuperLiga a gazdelor,...
Ultima oră
Pe aceeași temă