3 C
București
vineri, 21 ianuarie 2022
AcasăSpecialIlan Laufer: Firmele trebuie să-și creeze un cont separat pentru TVA. Este...

Ilan Laufer: Firmele trebuie să-și creeze un cont separat pentru TVA. Este o măsură de combatere a evaziunii

Companiile care activează în România trebuie să-și creeze, de la 1 septembrie, un cont separat pentru TVA, intitulat "Split VAT", cu ajutorul căruia statul român va reduce evaziunea în acest domeniu, a declarat, vineri, într-o conferință de specialitate, Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat, informează Agerpres.

"Un alt element foarte important care va intra în vigoare de la data de 1 septembrie este un cont dedicat TVA. Pentru cei care sunteți plătitori de TVA, statul român dorește să reducă evaziunea pe TVA și, în acest moment, în ultimii ani de zile, colectarea de TVA este undeva la 73-74%. Asta înseamnă că pierdem anual undeva între 16 și 20 de miliarde de lei ca și impact. Dorința este ca, de la 1 septembrie acest an, să se creeze un cont separat de TVA care se va numi 'Split VAT'. Veți avea un cont de unde veți lucra cu TVA-ul atunci când achiziționați sau când faceți plăți, dar din acel cont nu veți putea să retrageți banii. Aceștia vor fi blocați pentru transferul de TVA către furnizor sau către stat. Lucrul acesta este un pas foarte important, este aplicat și în alte țări, urmând să fie introdus și în Marea Britanie și deja aplicat în Polonia de o perioadă scurtă de timp", a explicat Laufer.

Declarația a fost făcută la conferința "Finanțări pentru IMM-uri și întreprinderi sociale prin programele operaționale", organizată de Consiliul Național al IMM-urilor în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă