21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialIisus și Hitler – depășiți în lista Wikipedia cu oameni influenți

Iisus și Hitler – depășiți în lista Wikipedia cu oameni influenți

Dați-vă la o parte, Iisus și Hitler! Niciunul dintre voi nu îl mai poate ajunge pe Carl Linnaeus, inventatorul metodei științifice de numire a plantelor și a animalelor, care a fost încoronat ca fiind persoana cu cea mai mare influență din istorie. O analiză a link-urilor din cadrul articolelor de pe Wikipedia, realizată de Young-Ho Eom de la Universitatea din Toulouse, Franța, a relevat faptul că Linnaeus primește titlul în urma utilizării algoritmului Google PageRank, care i-a ajutat să compună lista cu persoanele cu cea mai mare influență.

Google a folosit acest algoritm calculând numărul de link-uri externe care fac trimiteri la pagini de web, pentru că paginile către care se face trimitere de pe alte site-uri au o probabilitate mai mare de a fi importante. Eom a aplicat algoritmul în 24 de limbi distincte ale site-ului Wikipedia ca să verifice dacă diferențele culturale afectează concepțiile oamenilor cu privire la importanța figurilor istorice.

Linnaeus a ieșit pe primul loc în toate categoriile de limbi pentru că sunt atât de multe pagini de Wikipedia cu nume științifice în fiecare articol încât toate revin în cele din urmă la el. Luând în calcul numai rezultatul din varianta englezească, topul a fost ocupat de Napoleon, Barack Obama și Linnaeus.

Desigur trebuie luat în considerare că ceea ce ne arată cât de influențabilă este o pagină web nu ne indică neapărat cât de influentă este o anumită persoană, așa că echipa care a întreprins cercetarea a încercat de asemenea un alt algoritm numit 2DRank, acesta putând să numere ambele linkuri, atât cele care trimit la pagina X, cât și cele care trimit de la pagina X la alte pagini. Utilizarea noului algoritm i-a indicat pe Adolf Hitler, Michael Jackson și Madonna ca fiind cei mai importanți în cadrul tuturor limbilor, iar pe Frank Sinatra, Michael Jackson și Papa Pius al XII-lea numai în limba engleză.

Echipa de cercetători a investigat de asemenea secolele care au dat oamenii cu cea mai mare influență astăzi și au conchis că cei mai mulți dintre ei s-au născut după secolul XVII, când a avut loc și o creștere majoră a populației, dar sunt prezențe importante și în secolul I î.e.n mulțumită școlii grecești și a liderilor romani, dar și a figurilor creștinești.

O analiză PageRank din 2010 a arătat un top trei ocupat de Iisus, Napoleon și William Shakespeare, dar fiindcă Wikipedia e într-o continuă evoluție nu ne surprinde faptul că lista s-a schimbat. Echipa de la Eom a postat întreaga listă cu rezultate online, în caz că ești curios pe ce loc a ieșit personalitatea ta preferată.

Carl Linnaeus, inventatorul metodei științifice de numire a plantelor și a animalelor, care a fost încoronat ca fiind persoana cu cea mai mare influență din istorie. Linnaeus a ieșit pe primul loc în toate categoriile de limbi pentru că sunt atât de multe pagini de Wikipedia cu nume științifice în fiecare articol încât toate revin în cele din urmă la el.

Cele mai citite

Atalanta – Leverkusen, în finala Europa League! Nemții continuă seria meciurilor fără înfrângere, după un gol în prelungiri

Finala din acest an a Europa League le va pune față în față pe Atalanta Bergamo şi Bayer Leverkusen, după rezultatele înregistrate joi seară...

10 Mai – adevărata sărbătoare națională

Să sfârâie grătarele, micii să fie bine rumeniți, să cânte lăutarii! Acestea au fost imperativele Zilei de 9 Mai - Ziua Europei, cinstită, ieri,...

Cătălin Drulă, atac dur la adresa unor politicieni: “Au dat drumul la hoție”

Cătălin Drulă și-a exprimat nemulțumirea sa față de faptul că președintele Klaus Iohannis și liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă