14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialIGPR reînnoieşte parteneriatul cu BSA pentru combaterea pirateriei în România

IGPR reînnoieşte parteneriatul cu BSA pentru combaterea pirateriei în România

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) şi BSA | The Software Alliance (BSA) au reînnoit protocolul de colaborare pentru prevenirea şi combaterea pirateriei software în România. Primele efecte ale combaterii acestui fenomen în ţara noastră s-au resimţit mai ales în economia naţională, veniturile din domeniul sfoturilor crescând în ultimii ani.

Parteneriatul IGPR – BSA intră, o dată cu reînnoirea de astăzi, în cel de-al treilea an, după ce au fost deja înregistrate evoluţii în primii doi ani. În baza cooperării dintre cele două instituţii peste 40.000 de companii au fost informate cu privire la riscurile asociate utilizării programelor de calculator neautorizate, dar şi la paşii pe care îi pot urma companiile în cazul în care nu se află în legalitate. 

IGPR a continuat acţiunile de combatere a pirateriei, în primele luni ale anului având loc aproximativ 600 de verificări, dintre care jumătate s-au soldat cu dosare penale. Peste 2.000 de unităţi PC şi suporturi digitale au fost ridicate, iar valoarea prejudiciilor solicitate de titularii de drepturi s-a ridicat la peste 400.000 Euro. 

În ultimii ani, pirateria software în România a fost în scădere, iar un rol important îl joacă iniţiativele de informare a companiilor cu privire la riscurile pe care şi le asumă, dar şi cu privire la metodele prin care ele pot verifica în ce măsură sunt expuse acestor riscuri şi cum pot corecta eventualele probleme”, declară Magda Popescu, outside counsel în cadrul BSA | The Software Alliance 

Citeşte şi DreamHack Bucureşti: Cum a ajuns România în primele cinci ţări din lume la sportul electronic

Cât pierde România din pirateria de sfotware

Astfel, dacă în 2007 rata pirateriei atingea 68% în România, în 2011 aceasta a scăzut la 63% din totalul softurilor utilizate, potrivit unui raport al IDC. De asemeni o scădere de la 35% la 33% a fost înregistrată şi la nivelul UE, în timp ce pentru restul lumii rata a crescut de la 38%, în 2007, la 42%, în 2011.

Având în vedere faptul că piaţa a crescut foarte mult în acest interval, deşi pe anumite pieţe rata pirateriei a scăzut, pierderile înregistrate au crescut. România pierdea în 2011 circa 207 milioane dolari, faţă de doar 151, în 2007. La nivel mondial se pierdeau din cauza softurilor piratate, în 2011, 63,45 miliarde dolari.

Riscurile infectării cu malware în cazul pirateriei

Potrivit studiului IDC, publicat în martie 2013, „Lumea periculoasă a software-ului contrafăcut şi piratat”, unul din trei calculatoare, din mediul de afaceri, care are instalat software contrafăcut, este deja sau va fi infectat cu malware până la sfarşitul anului 2013. Programele pentru calculator nelicenţiate nu au de cele mai multe ori activate elementele de securitate ale programului, astfel că sunt însoţite, de obicei, de malware (viruşi, troieni, programe spion etc.) sau permit descărcarea de malware ulterior, după instalare.  

Printre situaţiile care amplifică ameninţările la adresa securităţii informatice a companiei se numără utilizarea unui sistem de operare cu o vechime mai mare de 10 ani, lipsa unei reţele sau a unui server securizat pentru acces controlat la datele importante ale firmei, dar şi alegerea unei soluţii de licenţiere neadecvate. Potrivit studiului 45% din softul piratat este descărcat de pe internet.

Răspunderea în faţa legii

Infracţiunile de încălcare a drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator, legea nr. 8 din 1996 prevede: amendă penală sau închisoare de până la 4 ani pentru persoanele fizice cu rol de conducere sau responsabile din punct de vedere legal în cadrul companiilor; cumulativ cu pedepsele aplicate persoanelor fizice din companie, persoanelor juridice li se poate aplica o amend[ penală de până la 600.000 RON. 

De asemeni persoanele juridice mai pot primi sancţiuni, precum dizolvarea societăţii, suspendarea activităţii parţial sau total sau interzicerea dreptului de a participa la achiziţii publice.

Campanie de informare 

Campania „Ştii ce informaţii oferi pe tavă cu un software ilegal?” urmăreşte să informeze în acest sens administratorii de companii şi managerii IT din 50.000 de companii mici şi mijlocii care au în dotare peste 10 calculatoare funcţionale.

“În afara comunicării directe, vor fi puse la dispoziţie şi soluţii pentru managementul variatelor riscuri ce ar putea fi asociate utilizării de software pe site-ul comun al celor doi parteneri – www.softwareculicenta.ro,” se mai arată într-un comunicat al companiei.

Iniţiativa beneficiază şi de o campanie de media, incluzând un spot TV şi un spot radio care vor aduce în atenţia utilizatorilor riscurile de securitate şi confidenţialitate asociate cu utilizarea de software neautorizat.

La conferinţa organizată cu ocazia reînnoirii parteneriatului IGPR – BSA a mai participat, pe lângă reprezentanţii BSA şi IGPR şi Matt Lamberti, oficial al departamentului de justitie al Statelor Unite. 

BSA | The Software Alliance este principalul promotor al industriei de software la nivel mondial. Este o organizaţie a unor companii de clasă mondială care investesc anual miliarde de dolari pentru a crea soluţii software ce contribuie la dezvoltarea economică.

 

 

Cele mai citite

CSAT trebuie să-i aprobe lui Iohannis încă o factură pentru candidatura la NATO

Ilustrație: Marian Avramescu Consiliul Superior de Apărare a Țării (CSAT) va trebui să-i aprobe președintelui Klaus Werner Iohannis decontarea probabil a ultimei facturi sau...

Cătălin Drulă, despre Marcel Ciolacu: “Minte când spune că economia merge bine”

Cătălin Drulă spune despre Marcel Ciolacu că minte atunci când spune că economia țării merge bine. "Cea mai mare minciună pe care o tot repetă...

Stația STB Orizont revine pe amplasamentul de bază

Stația „Orizont” revine pe amplasamentul de bază, informează Societatea de Transport București (STB). “Avȃnd ȋn vedere finalizarea lucrărilor la proiectul „Reabilitare rețele termice Loc 3...
Ultima oră
Pe aceeași temă