Liderul socialiştilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a declarat că este pregătit să candideze la viitoarele alegeri prezidenţiale, relatează portalul Moldova.org citat de Agerpres.
Dodon poate candida în cazul în care partidul său va lua o decizie în acest sens, după ce Curtea Constituţională de la Chişinău a decis ca preşedintele republicii să fie ales prin vot direct, şi nu de către Parlament, ca până acum.
‘Alegerea directă a preşedintelui de către popor este o cerinţă şi un lucru pe care şi-l doresc cetăţenii Republicii Moldova, şi faptul că în acest an preşedintele va fi ales de către popor este un lucru bun. Partidul Socialiştilor (PS) din Republica Moldova va participa la campania prezidenţială şi va avea propriul candidat’, a spus joi Dodon, într-o conferinţă de presă.
Totodată, Igor Dodon a precizat că formaţiunea sa va solicita opinia Comisiei de la Veneţia cu privire la legitimitatea deciziei Curţii Constituţionale de acum o săptămână, deoarece procedura prin care s-a revenit la alegerea directă a şefului statului ‘trezeşte multe semne de întrebare’.
‘Preşedintele Republicii Moldova trebuie să aibă legitimitate nu doar pe plan intern, având votul majorităţii cetăţenilor, dar un lucru extrem de important este legitimitatea pe plan extern. Trebuie să fie recunoscut pe plan internaţional. Era mai bine dacă acest lucru se modifica în parlament sau prin referendum republican. Avea mai multă legitimitate’, a spus liderul PS.
Curtea Constituţională a decis vinerea trecută că viitorul preşedinte al Republicii Moldova va fi ales direct de către cetăţeni, indicând că, în anul 2000, atunci când a fost modificată legislaţia privind alegerea preşedintelui de către parlament, au fost admise încălcări.
Preşedintele legislativului de la Chişinău, Andrian Candu, sugerase, la sfârşitul săptămânii trecute, că alegerile prezidenţiale în Republica Moldova ar putea avea loc în toamnă.
Conform unui sondaj din luna ianuarie, liderul socialiştilor Igor Dodon era creditat cu cele mai multe intenţii de vot, 17,5%, în perspectiva unor alegeri prezidenţiale directe, în timp ce pe locul doi s-a clasat Andrei Năstase, unul din liderii platformei civice Dreptate şi Adevăr (DA, de centru-dreapta), care a acumulat 14,6% din preferinţe.