14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialIazul, ideal pentru grădină

Iazul, ideal pentru grădină

Se ştie că apa se integrează minunat în orice grădină, conferindu-i acesteia un aer aparte. Dar apa poate fi prezentă în curţi sub diferite forme: cascade, iazuri sau lacuri de dimensiuni mari.

Chiar dacă nu a fost prezent întotdeauna în curţile românilor, iazurile au început să fie din ce în ce mai apreciate. Specialiştii ne asigură că orice grădină poate avea un iaz, însă trebuie îndeplinite nişte con­diţii. Una dintre acestea este poziţionarea iazului într-un loc potrivit, mai precis într-o zonă în care să fie umbră jumătate de zi. Explicaţia este că luciul de apă nu este indicat să fie în soare toată ziua, deoarece în acest fel se favorizează înmulţirea algelor verzi. Umbra favorizează apariţia unor curenţi reci, iar apa se mişcă uşor şi, în acest fel, se limitează acţiunea negativă a acestor alge, principalul inamic al iazurilor. În cazul în care grădina este expusă tot timpul acţiunii razelor soarelui, peisagiştii susţin că trebuie plantaţi în jurul iazului arbori. Pe de alte parte, există şi voci care nu pledează pentru arbori, ci doar pentru plante cu frunze mari, precum nuferii. Acestea, de  asemenea, ţin umbră şi ajută în lupta împotriva înmulţirii algelor.

Forma
După ce a fost decis locul unde va fi amplasat iazul, trebuie făcut un plan simplu al acestuia. Deoarece atât la interiorul casei, cât şi în exterior trebuie să existe o armonie între elemente, este importantă forma pe care o va avea iazul. Trebuie ţinut cont de locul pe unde trec conductele care alimentează casa şi curtea cu apă, de zonele unde există diferite circuite electrice.  Pentru un aspect natural, este indicat ca iazul să aibă o formă sinuoasă.

Soluţii ­constructive
Construcţia unui iaz se poate realiza în două moduri. Unul dintre acestea este foarte simplu deoarece se apelează la un bazin deja făcut. Astfel, nu este nevoie decât să fie săpată o groapă în care este aşezat acest bazin. Există în forme geometrice variate, putând fi foarte uşor de integrat în orice curte, indiferent de stilul în care a fost concepută. Aceste bazine sunt realizate din fibre de sticlă sau PVC, iar din punct de vedere al culorilor se poate opta între negru, ocru, gri, albastru sau verde. Specialiştii susţin că o culoare mai închisă va conferi iazului impresia de adâncime. Trebuie specificat faptul că aceste bazine nu sunt chiar estetice, iar marginile, chiar dacă sunt mascate cu ajutorul pietrelor sau a plantelor, sunt foarte greu de ascuns. De asemenea, nu sunt foarte adânci. Pentru perfecţionişti există o altă soluţie, însă aceasta este mai scumpă şi mai greu de realizat. Este vorba de iazurile realizate cu ajutorul foliei de cauciuc. Operaţiunea este mult mai complicată decât în cazul amplasării bazinelor. Se sapă groapa, se tapetează cu nisip fin şi se pune membrana de cauciuc. Peste membrană trebuie puse lespezi. Există şi persoane care preferă betonul în locul pietrei.

Plante şi flori de jur împrejurul iazului
1.Iazul a fost tapetat cu lespezi mari, care sunt utilizate şi pe marginile acestuia. De jur împrejurul iazului au fost amplasate ­diferite plante, unele dintre acestea având rolul de a umbri luciul de apă. Practic, un mal a fost destinat ar­borilor şi arbuştilor piciti, iar celălat este destinat florilor. Amenajarea unui iaz nu presupune doar crearea luciului de apă, ci şi amenajarea de jur îm­prejurul acesteia. Diverse accesorii, cum ar fi un ponton, o fântână sau un rond în interior pot spori cadrul ­natural.

Nuferii iubesc apa
2.Iazul trebuie populat cu peşti şi cu plante, iar plantele cel mai indicate sunt nuferii. Pe lângă frumuseţea lor, aceştia au şi un rol pretector pentru iaz. Frunzele mari umbresc luciul de apă şi ajută la crearea curenţilor reci care împiedică înmulţirea excesivă a alegelor. Nuferii se amplasează la o adâncime de cel puţin 80 de centimetri pentru a nu îngheţa în timpul iernii. Aceştia sunt aşezaţi în ghivece sau în săculeţi speciali care sunt scufundaţi în apă. Nuferii pot fi atât albi cât şi galbeni. De asemenea, în magazinele de specialitate se pot găsi şi alte plante care au un rol asemănător ca al acestora, însă preţul este mai mare.

Sistemul de recirculare a apei absolut necesar
3.Este foarte important ca iazul să fie tot timpul curat. De aceea trebuie prevăzut cu un sistem de recirculare a apei şi de filtrare a acesteia. Acest sistem presupune o pompă care se asează în apă şi un filtru care trebuie să fie pus pe mal. Cele două componente sunt legate una de cealaltă cu un furtun. Astfel, apa care a fost filtrată se întoarce în lac cu ajutorul unei fântâni arteziene. Se poate apela şi la ajutorul unei cascade, a unei figurine din ceramică sau din piatră. Aceste detalii sunt decise de cel care concepe iazul în colaborare cu proprietarul.

Algele verzi, un real duşman
4.Algele sunt principalul inamic al iazului. Acestea se aşază pe instalaţii, pe pietrele puse în iaz. Pe lângă aspectul inestetic, algele emană un miros neplăcut. Chiar dacă nu pot fi eradicate total, înmulţirea acestora poate fi limitată cu ajutorul unor substanţe speciale. Există substanţe care ajută la coagularea algelor, iar altele care le inhibă dezvoltarea. Este indicată consultarea specialiştilor pentru a fi alese cele mai bune soluţii.

Statuetele se pretează pe malul apei
5.Statuetele se integrează foarte bine pe malul unui iaz şi pot fi de diferite forme. Fie că sunt din piatră, marmură sau alte materiale, acestea trebuie să se armonizeze cu restul grădinii. De jur împrejurul acestora au fost plantaţi irişi, flori care iubesc apa şi care pot ajunge la mari dimensiuni. Indiferent pentru ce tipuri de statuete se optează, este indicat ca acestea să fie din materiale care rezistă la intemperii.

Întreabă un specialist
Iazul se pretează la orice ­grădină?
Desigur. Există o serie de condiţii, însă. Trebuie ca iazul să nu fie explus la soare toată ziua ci să existe momente cu umbră. Dacă acest lucru este imposibil, trebuie plantaţi arbori, însă lucrurile nu trebuie duse la extrem, mai precis nu trebuie ca iazul să fie complet umbrit. Important este ca în interiorul acestuia să existe atât curenţi calzi, cât şi reci. În caz contrar, vor apărea şi se vor înmulţi excesiv ­algele.

Cum se construieşte un iaz?
Există două modalităţi: una cu folie de cauciuc, iar cealaltă cu bazine gata construite. Prefer iazurile cu folie de cauciuc deoarece sunt mult mai naturale. Se sapă o groapă pe trepte de nivel, apoi se tapetează cu nisip fin. Urmează membrana de cauciuc peste care se pun bucăţi mari de piatră, mai precis lespezi. Treptele sunt foarte importante deoarece acolo se vor pune săculeţi cu plante sau ghivece. Fiecare dintre plantele care vor popula lacul trebuie pusă la o anumită adâncime propice şi ţinut cont de acest lucru.

Iazurile trebuie curăţate ­periodic sau există instalaţii de recirculare şi purificare a apei?
Există posibilitatea ca aceste iazuri să fie curăţate o dată sau de două ori pe an, însă această modalitate este invazivă. Iazurile au un biotop (floră ši faună), iar prin golirea lor de apă se poate crea un dezechilibru. Achiziţionarea ši instalarea unei instalaţii specifice de recirculare a apei este indicată. Chiar dacă iazul nu a fost prevăzut cu aceasta la momentul construcţiei  amplasarea poate fi realizată ulterior cu ajutorul unor specialişti.

Ing. Cristina Cotta Kalmia, Reghin Tel.: 0745 111 901, www.gradina-casa.ro

Cele mai citite

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...
Ultima oră
Pe aceeași temă