19.1 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialHuman Rights Watch salută o "repoziţionare" a cancelarului german faţă de Rusia

Human Rights Watch salută o “repoziţionare” a cancelarului german faţă de Rusia

Directorul executiv al ONG-ului Human Rights Watch (HRW) a salutat marţi o “repoziţionare” mai fermă a cancelarului german, Angela Merkel, faţă de Rusia şi a invitat-o să procedeze la fel şi în cazul Chinei, relatează AFP, citată de Mediafax.

Directorul executiv al HRW, Kenneth Roth, şi secretarul general al Amnesty International, Salil Shetty, au fost primiţi la Berlin de Angela Merkel pentru a purta discuţii pe marginea dosarului ucrainean şi vizitei în Germania, la sfârşitul lunii martie, a preşedintelui chinez, Xi Jinping.

Discuţia s-a concentrat asupra necesităţii de a găsi un echilibru între interesele economice şi principiile politice, a dezvăluit Kenneth Roth pentru AFP.

“Cancelarul şi ministrul de Externe (Frank-Walter) Steinmeier sunt în curs de a opera o repoziţionare a politicii lor faţă de Rusia”, a spus el.

În opinia lui Roth, rădăcinile situaţiei actuale sunt ignorate de Occident. “Reprimarea societăţii civile şi dispariţia presei (independente) în Rusia” au făcut posibile “evenimentele din (…) Crimeea”, a apreciat el.

Citeşte şi: Obama îi invită pe liderii G7 la o reuniune privind criza din Ucraina

Dacă Occidentul va continua să recurgă la arsenalul de sancţiuni, “prejudiciile economice” îl vor determina pe preşedintele rus, Vladimir Putin, să-şi reconsidere poziţia, a subliniat Roth, îndemnând Vestul la menţinerea şi accentuarea presiunilor.

Pe de altă parte, Roth a subliniat că Merkel nu ar trebui să aibă reţinere pentru a aborda în cursul vizitei lui Xi Jinping problema respectării drepturilor omului în China.

“Istoria a arătat că până în prezent Guvernul chinez răspunde presiunilor internaţionale”, a afirmat directorul executiv al HRW.

Cancelarul german nu a făcut comentarii pe marginea discuţiilor purtate cu Roth şi Shetty, însă o sursă apropiată lui Merkel a anunţat că dialogul s-a concentrat asupra unor “politici generale privind drepturile omului şi puncte fierbinţi din centrul de activitate al celor (două) organizaţii”.

Cele mai citite

LIVE UPDATE Ciolacu și Erdogan concluzie dureroasă: În Gaza ne confruntăm cu o tragedie

Am discutat cu președintele Recep Tayyip Erdogan situația din Orientul Mijlociu și suntem de acord că în Gaza ne confruntăm cu o tragedie, spune...

Cutremur în sudul Italiei! Sute de locuitori au fost evacuați

Aproximativ 140 de deținute dintr-o închisoare de femei de lângă Napoli au fost evacuate pentru evaluări structurale, în timp ce zeci de clădiri de...

Toni Kroos pune ghetele în cui. “Gata cu Real, gata cu fotbalul”

Legendarul Toni Kroos a făcut marele anunț. Mijlocașul Realului se retrage din fotbal, după EURO 2024, potrivit spuselor sale. Fotbalistul german Toni Kroos, în vârstă...
Ultima oră
Pe aceeași temă