21.3 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialHillary Clinton a anunţat rolul pe care îl rezervă fostului șef de...

Hillary Clinton a anunţat rolul pe care îl rezervă fostului șef de stat. Bill Clinton, posibil „ţar al economiei“?

Candidata democrată la funcția de președinte al SUA a precizat că, dacă va fi aleasă la Casa Albă, soțul ei se va ocupa de creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.

Media americană şi politicienii vorbesc deja despre „marea revenire a lui Bill Clinton“. Candidata Partidului Democrat pentru Casa Albă nu a oferit detalii privind eventualul rol al fostului preşedinte în elaborarea politicilor economice în administraţia soţiei sale, o poziţie nemaiîntâlnită în politi­ca americană. Cu o săptămână înainte, Hillary lăsase de înţeles că „este timpul ca el (Bill Clinton) să renunțe la statutul de pensionar şi să treacă la treabă“. O manieră de a vedea lucrurile, care ar putea să nu fie conformă cu așteptările electorilor americani.

Analiştii politici şi presa ­i-au cerut să precizeze dacă Bill Clinton va ocupa o poziţie în Cabinetul Hillary Clinton şi dacă va externaliza către soţul ei o parte centrală a administraţiei. Dar chiar dacă mențiunea că fostul preşedinte ar putea fi însărcinat cu o parte importantă a unui portofoliu a fost făcută tangenţial în cadrul unui discurs electoral, aceasta a ridicat semne de întrebare asupra modului în care un astfel de aranjament ar funcţiona la Casa Albă – care multă vreme s-a bazat pe un secre­tar al Trezoreriei, desemnat de un Consiliu Economic Naţional.

După ce soţia sa a intrat în campanie, fostul preşedinte şi-a înmulţit intervenţiile la mitinguri (adesea alături de fiica lor Chelsea) unde era invitat de onoare. Fără a pune la socoteală conferinţele, plătite generos, la care este solicitat. Cuplul Clinton a dezvăluit că intervenţiile plătite ale lui Bill le-au adus 5 milioane de dolari anul trecut. Dacă asta înseamnă pensionare, este una cel puţin activă şi „de aur“.

 

Trump, gata de atac

 

Conferind în avans soţului ei titlul de „ţar al economiei şi al locurilor de muncă“, Hillary Clinton caută să compenseze lipsa propriei experienţe în afaceri, care deja i-a fost reproşată de rivalul ei, Donald Trump – susţin observatorii. Desigur, ea singură nu poate rivaliza cu multimilionarul care a făcut de mai multe ori avere şi, de altfel, a şi falimentat de mai multe ori. În schimb, Bill Clinton este asociat cu o epocă a economiei americane prospere. Problema campaniei lui Hillary Clinton este că, deşi Bill are un real talent de manager și este unul dintre oamenii cei mai popu­lari din ţară, notorietatea acestuia face adesea umbră soției sale, candidată la președinție.

Analiştii citaţi de media americană apreciază că această promisiune a lui Hillary Clinton poate fi interpretată și ca o mărturisire a slăbiciunii din partea unei candidate care a luptat întotdeauna pentru ca femeile să aibă aceleaşi puteri, prerogative și responsabilităţi ca bărbaţii, iar prin acest anunţ renunţă, într-un domeniu esenţial, la relansarea economiei americane şi a locurilor de muncă, înainte de a ajunge în cursa finală pentru alegerile prezidenţiale şi a duelului cu candidatul republican. Ea îi oferă lui Donald Trump un ­unghi de atac facil.

Potrivit ultimelor sondaje, Donald Trump a reuşit să obţină un avans de 0,2 puncte faţă de Hillary Clinton, ceea ce determină presa şi unii analişti să estimeze că şansele mili­onarului de a câştiga cursa prezidenţială nu sunt deloc de neglijat. Duminică, RealClearPolitics (RCP), site-ul de informații privind votul, estima că Trump este acum cu 0,2 puncte înaintea lui Hillary Clinton, o diferenţă minoră, dar care a determinat observatorii să concluzioneze că „este probabil timpul pentru panică“ în ceea ce priveşte starea cursei prezidenţiale.

Cele mai citite

Biden îl primește pe Iohannis la Casa Albă. România urmează să cumpere din SUA avioane F-35 de 6,5 miliarde USD

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi primit de președintele SUA, Joe Biden, la Casa Albă, în ziua de 7 mai 2024, într-un moment în...

Ce să treci pe lista pentru bagajul de maternitate? 10 idei utile pentru viitoarele mămici

Nașterea este un moment unic în viață, un moment plin de emoție pentru viitoarele mămici. Fie că ești la prima experiență sau deja...

Litoralulromanesc.ro: Peste 70.000 de turiști au ales litoralul pentru vacanța de 1 Mai și Paște. Mamaia, Costinești și Vama Veche – stațiunile cele mai...

Litoralul autohton a fost una dintre destinațiile cele mai căutate de români în vacanța de 1 Mai și Paște, peste 70.000 de turiști alegând...
Ultima oră
Pe aceeași temă