18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialHezbollah dă CIA şah mat la Beirut

Hezbollah dă CIA şah mat la Beirut

CIA  a fost prinsă în ultima săptămână în plină furtună, suferind pierderi în Orientul Mijlociu, mai precis în Liban şi în Iran. Potrivit media, formaţiunea teroristă islamistă Hezbollah a dat o lovitură serviciului american de informaţii folosind tehnologia jocului de supraveghere a acesteia.

CIA a pierdut reţeaua de spionaj din Liban şi a suferit o înfrângere majoră în eforturile de a se infiltra în Iran, iar specialiştii acuză „o lipsă de profesionalism” în sânul reţelelor americane de informaţii.

În Time, Robert Baer, fost ofiţer al CIA în Orientul Mijlociu, analizează evenimentele de săptămâna trecută petrecute la Beirut, după ce Los Angeles Times dezvăluise pe 20 noiembrie că biroul CIA din capitala libaneză a fost constrâns să-şi reducă activităţile ca urmare a demascării mai multor informatori infiltraţi în Hezbollah. O înfrângere pentru agenţia americană care a dat ocazia acestei grupări să denunţe activităţile ei în Ţara Cedrilor.

Joia trecută, un membru al Parlamentului iranian anunţa  arestarea a 12 „agenţi ai CIA” care vizau Iranul şi progra-mul său nuclear. Nu a fost dată naţionalitatea agenţilor dar s-a înţeles că erau iranieni recrutaţi pentru a spiona în favoarea americanilor.

CIA a recunoscut că operaţiunile la Beirut au fost compromise dar a refuzat să dea detalii. Responsabili citaţi de ABCNews au admis că pierderea celor două reţele de spionaj în Orientul  Mijlociu reprezintă „un recul de proporţii importante a eforturilor de supraveghere a activităţilor legate de programul nuclear iranian şi de intenţiile Hezbollah faţă de Israel”.

Ascensiunea spre putere

Autorul articolului din Time arată că atunci când lucra la Beirut, în anii ’80, a fost frapat de ascensiunea lentă dar inexorabilă a puterii Hezbollah. Nu numai că mişcarea islamistă are cea mai mare armată cu peste 50.000 de rachete îndreptate spre Israel, dar ea controlează de facto spionii din Liban, militari sau civili. Hezbollah este conectată la toate bazele de date şi ţine evidenţa fiecărei persoane care intră, părăseşte sau rămâne în ţară.

„Am sentimentul că evenimentele de săptămâna trecută sunt de rău augur pentru serviciile secrete ale SUA pentru că sugerează că orice persoană capabilă de crimă, organizată de grupări teroriste, poate ameliora capacitatea de contra-spionaj prin achiziţionarea de echipament comercial şi folosirea în mod adecvat. Mondializarea şi difuzarea rapidă a tehnologiilor sofisticare au deschis cutia Pandorei în spionaj”. Criza din Liban este ultimul eşec implicând contra-spionajul CIA  şi responsabili ai agenţiei declară că s-a erodat competenţa din trecut de a dejuca activităţile  agenţiilor de spionaj rivale sau a combatanţilor terorişti.  Anul trecut, pe atunci director al CIA, Leon Panetta a declarat că ţinta agenţiei este menţinerea „unei mai mari conştientizări a contra-spionajului”. Dar, după opt luni, Hassan Nasrallah, liderul de multă vreme al Hezbollah, se lăuda cu arestarea a doi dintre proprii membri ca spioni ai CIA.

Hezbollah a învăţat de la CIA şi s-a folosit în Liban de telefoane pentru „analiza legăturilor”. O formă de colectare a informaţiilor electronice care utilizează un calculator capabil să filtreze trilioane de apeluri telefonice şi să identifice ano-maliile. Dar nu tehnologia este remarcabilă, ci faptul că ideea a fost folosită de Hezbollah, o organizaţie islamistă cunoscută pentru actele de terorism şi nu pentru contra-spionaj electronic. Este o victorie a acestei formaţiuni care s-a impus peste statul libanez, preluând funcţiile poliţiei şi funcţiile de securitate care în alte state sunt exclusiv domeniul autorităţii suverane. După anunţul lui Nasrallah de demascare a agenţilor CIA, nici o autoritate libaneză nu a întrebat de ce Hezbollah şi nu serviciile secrete este responsabilă de capturarea presupuşilor spioni ce lucrau pentru puteri străine în Liban. Nimeni nu s-a deranjat să întrebe ceva ce pare o întrebare inutilă. Toată lumea ştie că atunci când este vorba despre militari şi funcţii de securitate, Hezbollahul este statul.  

Cele mai citite

Starea de sănătate a lui Robert Fico este una “pozitivă”

Prognoza referitoare la evoluția stării de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este încurajatoare", a declarat sâmbătă ministrul slovac al...

FOTO. Fanii sunt șocați după ce au văzut în ce formă se află Niklas Sule, cu doar câteva săptămâni înainte de finala Ligii Campionilor

Borussia Dortmund va înfrunta luna viitoare pe Real Madrid în finala Ligii Campionilor, chiar pe 1 iunie, de la ora 22:00. Cu toate acestea,...

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...
Ultima oră
Pe aceeași temă