31.4 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialHelsinki - Spectacol calm şi atrăgător

Helsinki – Spectacol calm şi atrăgător

Aşezat în sudul Finlandei, pe malul golfului ce poartă numele ţării, şi cu aproape 600.000 de locuitori, Helsinki este cel mai populat oraş 
al Finlandei.
Deşi a fost fondat încă din secolul al XVI-lea, Helsinki a rămas sute de ani doar un mic sătuc de pescari. Istoria modernă a oraşului se scrie din zorii secolului al XIX-lea când devine capitala Marelui ducat al Finlandei şi începe să se dezvolte masiv. Astăzi Helsinki păstrează clădirile în stil neoclasic din perioada înfloririi sale, la fel şi clădirile art-nouveau apărute la începutul secolului XX, însă surprinde călătorul cu o serie de construcţii moderne ce găzduiesc sediile mai multor companii renumite la nivel mondial, printre care şi Nokia. În aceeaşi categorie intră stadionul olimpic, palatul te­nisului, ştrandul, velodromul sau Palatul de sticlă.

Oraşul Helsinki cuprinde o serie de peninsule şi chiar insule pe teritoriul său, cum ar fi Seurasaari, Lauttasaari şi Korkeasaari (unde se află şi o grădină zoolo­gică) precum şi celebra insulă-fortăreaţă Suomenlinna, una dintre atracţiile de ne­ratat ale oraşului, chiar dacă o admiraţi numai de pe mal.

Simbolul oraşului trebuie să fie marea Ca­tedrală contruită de către Carl Ludvig Engel în stil neoclasic şi terminată în 1852, la 12 ani după moartea arhitectului. Şi fiindcă vorbim de atracţii turistice, nu oco­liţi Muzeul Naţional al Finlandei cu ex­­ponate din perioada neolitică până în prezent, iar dacă istoria nu vă atrage, faceţi măcar o poză clădirii… muzeul este situat într-un castel construit în stil medieval. Şi de la arhitectură la muzică, Helsinki este capitala nordică a muzicii rock, trupe precum The Rasmus, H.I.M. sau Apocalyptica îşi au sorgintea aici. Se spune despre finlandezi că se agită mult (din cauza că beau foarte multă cafea, aproape la fel de multă cât alcool pentru al cărui apetit sunt, de asemenea, cunoscuţi) şi de aceea muzica lor este atât de deosebită. Iernile lungi şi întu­necoase şi verile cu lumină continuă contribuie şi ele la procesul de creaţie.

Iar unde e muzică e şi distracţie. Baruri, cluburi, cafenele şi restaurante găsiţi peste tot prin Helsinki, iar atmosfera este extrem de plăcută. Parcă s-a organizat un concurs de decoruri iar cele mai bune au fost folosite în localurile din capitală, cam acesta e sentimentul pe care îl veţi avea de cum intraţi într-un „loc de distracţie” din Helsinki. Câteva nume? Prea multe pentru a le enumera şi prea bune toate pentru a nu le pomeni. Aşa că vă rămâne să descoperiţi voi barul sau restaurantul preferat din Helsinki. Despre băuturi… vodka este la ordinea zilei şi se consumă în cantităţi mari, mai ales în weekend-uri, iar despre mâncare se pot scrie pagini întregi. Nu rataţi somonul gătit în cele mai fanteziste feluri, dar nici carnea de ren cu piure şi dulceaţa de fructe de pădure.

Oriunde v-aţi afla în Helsinki nu sunteţi niciodată departe de mare. Lucru ideal mai ales în timpul verii, când sunt deschise câteva plaje la Marea Baltică. Nu uitaţi că de la Bucureşti ajungeţi direct la Helsinki în aproximativ două ore cu Finnair. Hotelurile de aici sunt destul de scumpe, însă omeneşti în comparaţie cu alte capitale nordice. Şi, în general, în ceea ce priveşte costurile, Finlanda poate fi considerată ieftină faţă de Norvegia, Suedia sau Danemarca.

Helsinki este un loc unde te bucuri de privelişte cu o cafea în mână, într-una din multele terase ce sunt aliniate pe marginea străzilor. Spectacolul vieţii e calm aici. Una peste alta, Helsinki nu pare a fi candidatul ideal la titlul de destinaţie de vacanţă, însă are un şarm aparte care ţine turistul o zi, două, trei, şapte. Câte zile aveaţi concediu?

Cele mai citite

Zelenski spune că va începe negocieri de pace cu Rusia imediat ce Rusia se retrage din teritoriile ucrainene

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că este dispus să înceapă negocieri de pace cu Rusia imediat ce Rusia se retrage din teritoriile ucrainene. După...

George Tuță își anunță prioritățile ca primar în Sectorul 1: transporturi și parcuri

George Cristian Țuță, candidatul care a câștigat alegerile în Sectorul 1, își anunță deja prioritățile ca primar. "L-am vizitat pe directorul STB pentru lista de...

Pentru o curățare în profunzime a canapelei sau a saltelei tale, apelează la o firmă specializată

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă