22.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialGuvernul Ungariei a reuşit să înfurie FMI după nici două luni de...

Guvernul Ungariei a reuşit să înfurie FMI după nici două luni de mandat

Noul guvern al Ungariei, învestit la 29 mai, a reuşit foarte repede să înfurie Fondul Monetar Internaţional (FMI) prin lipsa de flexibilitate arătată în primele discuţii purtate cu instituţia, au declarat surse apropiate situaţiei pentru portalul index.hu, citat de Mediafax.

Executivul şi-a prezentat planurile economice ca date solide, arătând foarte puţină flexibilitate, în timp ce FMI are rezerve referitor la ideile legate de taxe. Guvernul trebuie să ajungă la o înţelegere cu misiunea formată din specialişti ai Fondului şi Uniunii Europene (UE) până la sfârşitul săptămânii. O misiune FMI-UE a sosit la Budapesta săptămâna trecută pentru consultări în cadrul acordului de 20 de miliarde de euro semnat cu Ungaria în toamna lui 2008.

FMI este în dezacord cu cabinetul condus de Viktor Orban din mai multe motive, potrivit index.hu, în principal din cauza faptului că executivul ungar nu vrea să negocieze partea importantă a măsurilor planificate pentru acest an, inclusiv pachetul de taxe care va fi votat săptămâna următoare de Parlament şi impozitul special care va fi aplicat sectorului financiar.

Instituţia internaţională a avertizat deja Ungaria în privinţa inflexibilităţii la negocieri. Un oficial al FMI a scris într-o scrisoare, în urmă cu mai multe săptămâni, că experţilor Fondului nu le place să fie lăsaţi fără nicio altă opţiune decât să accepte ceva ce le este prezentat fără posibilitatea consultărilor.

Cabinetul pare să fi ignorat acest avertisment. Potrivit surselor index.hu, guvernul a transmis, săptămâna trecută, misiunii FMI-UE că pachetul de taxe va fi propus şi aprobat în forma originală. În plus, autorităţile vor să strângă cel puţin 200 de miliarde de forinţi din taxe asupra sectorului financiar.

Misiunea FMI şi-a exprimat deja dezacordul faţă de comportamentul autocratic al părţii ungare, notează index.hu.

Una din sursele citate a afirmat că FMI a cerut guvernului să amâne aprobarea pachetului de măsuri fiscale până la sesiunea parlamentară din toamnă pentru a permite ajustări.

FMI consideră taxa bancară prea mare dar critică şi intenţia Ungariei de a reduce impozitul aplicat companiilor. Dacă vrea să scadă taxele, guvernul ar trebui să se concentreze pe impozitele plătite pentru angajaţi, consideră instituţia. Ungaria are stabilită o ţintă de deficit bugetar de 3,8% din PIB pentru acest an prin acordul de finanţare

Reprezentanţii FMI şi ai Ministerului Economiei nu au comentat informaţiile, adăugând că nu vor face declaraţii până la încheierea consultărilor.

În plus, cabinetul de la Budapesta nu a finalizat nici planurile pentru bugetul anului următor, însă consultările nu au ajuns încă la acest punct. Şeful misiunii FMI în Ungaria a indicat în urmă cu aproximativ o lună că autorităţile ar trebui să se concentreze pe atingerea ţintei de obiectiv pentru anul în curs, urmând să abordeze problemele pentru 2011 ulterior.

Cele mai citite

ELCEN îl acuză pe Nicușor Dan că minte

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat joi, 23 mai, într-o conferință de presă că lipsa apei calde în mai multe sectoare din...

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...

FOTO. Incendiu la o pensiune din Alba

Zeci de pompieri militari din Aiud şi Alba Iulia intervin în municipiul Aiud pentru stingerea unui incendiu izbucnit iniţial, în cursul nopţii, la un...
Ultima oră
Pe aceeași temă