13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialGrila TVR 1 - intre educatie si distractie

Grila TVR 1 – intre educatie si distractie

» Grila de primavara anuntata de TVR 1 seamana cu o incercare timida de a concura programe gemene ale televiziunilor comerciale.

» Emisiunea "Garantat 100%" e scoasa din programul de sambata, cand avea un rating foarte bun, si mutata joia, cand are putine sanse sa se impuna.
» Dupa anuntarea bilantului dezastruos pe 2006, TVR pare sa alerge acum dupa un public comercial care sa plombeze cariile financiare.

Prima noutate importanta o  reprezinta lansarea din 2 aprilie a Telematinalului, moderat de Adriana Avram si Cosmin Tinta, de luni pana vineri, de la ora 7.30, pe parcursul a doua ore si jumatate. Conform informatiilor comunicate de catre Departamentul Comunicare din TVR, Telematinalul va avea structura unui magazin live in care se vor regasi informatii utile, informatii din sfera educatiei si informatii culturale. Problema care poate aparea in ceea ce priveste audienta Telematinalului este intrarea lui tarzie pe piata, in conditiile in care matinalul Antenei 1 si al Pro TV-ului "digera" aproape tot publicul urban existent.
Tot Directia stiri a TVR programeaza, in fiecare miercuri seara, "Fara frontiere", in locul emisiunii Prim Plan, un talk-show dedicat politicii externe si mai ales temelor europene, moderat de Luca Niculescu, redactor-sef la Radio RFI.
Pe de alta parte, TVR 1 pare sa realizeze importanta target-arii publicului de nisa si asta se vede in lansarea unei emisiuni din clasa premium, "Careul de… doamne", realizata de trei invitate permanente: jurnalista Tia serbanescu, actrita Adriana Titieni si creatoarea de moda Irina Schrotter. Din nou TVR intra intr-o competitie directa cu programe existente si la majoritatea posturilor comerciale, unele dintre ele cu o stabilitate si un public castigate de-a lungul timpului; mai mult decat atat, pariaza pe aceeasi ora de difuzare, 17.15.
Trendul concurarii posturilor comerciale continua prin lansarea emisiunii-concurs "Faimosii", in care, in fiecare luni seara, Catalin Maruta si Marius Moga vor cauta sa descopere tinere talente. Pe acelasi tronson orar Pro TV difuzeaza serialul "Cu un pas inainte", campionul absolut de audienta in toate cele trei editii difuzate. Publicul vizat are acelasi portret-robot, iar asemanarea formatelor, chiar daca unul pe scenariu real, iar celalalt pe unul de fictiune, este data de faptul ca in ambele exista ideea de competitie intre tineri. Ramane de vazut daca relativa notorietate a lui Marius Moga si talentul in provocarea scandalurilor mediatice – vezi recenta editie Eurovision – va putea "ciupi" un pic din publicul castigat de "Cu un pas inainte".
O schimbare interesanta, dar care s-ar putea dovedi destul de riscanta este programarea emisiunii realizate de Catalin stefanescu, "Garantat 100%", joia de la 23.10, care se difuza duminica de la aceeasi ora. Motivul schimbarii este, conform declaratiei PR-ului Bianca Butiu, sezonul fotbalistic si emisiunile dedicate meciurilor echipei nationale sau ale echipelor din Liga I.
De altfel, cea mai buna miscare facuta de TVR 1 in ceea ce priveste grila de primavara este reintroducerea in grila a emisiunii de comentarii pe marginea partidelor de fotbal realizate de Ovidiu Ioanitoaia si Vlad Enachescu. In momentul de fata, cei doi nu ar avea alta concurenta decat "Realitatea sportiva" de la Realitatea TV, Antena 1 si Pro TV fiind descoperite la acest capitol. Cei doi vor prefata meciurile nationalei transmise in direct cu emisiunea Minutul 0 si vor reveni dupa incheierea partidelor cu emisiunea Repriza a III-a. Tot la Repriza a III-a vor fi analizate si meciurile din Liga I ale caror drepturi de transmitere TVR le-a pierdut in iarna, dar pe care spera sa le recupereze prin procesul intentat Telesportului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă