17.5 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialGreco-catolicii români, solidari cu protestatarii anti-Ianucovici

Greco-catolicii români, solidari cu protestatarii anti-Ianucovici

Greco-catolicii din România se solidarizează deschis cu protestatarii pentru democraţie din Ucraina. Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Preafericitul cardinal Lucian Mureşan, a declarat duminică zi specială de rugăciune pentru întărirea spirituală a ucrainienilor, în toate bisericile din România.

Gestul său vine după ce arhiepiscopul major al Bisericii Greco-Catolice Ucrainiene, Prefericitul Sviatoslav Şevciuc, a publicat o scrisoare trimisă acestui cult de către Ministerul Culturii de la Kiev. Prin intermediul acestei scrisori, oficialii ucrainieni ameninţau cu interzicerea Bisericii Greco-Catolice Ucrainiene, pentru că preoţii catolici de rit bizantin s-au alăturat protestatarilor pro-democraţie şi oficiază liturghii în corturi ridicate pe Maidanul din Kiev, asemănătoare cu corturile în care greco-catolicii români oficiau liturghiile lor la începutul anilor 1990, în contextul refuzului Bisericii Ortodoxe Române de a înapoia lăcaşurile de cult confiscate în perioada bolşevică.

Arhiepiscopul major Sviatoslav Şevciuc a declarat că Biserica nu face politică, însă preoţii nu pot refuza să acorde asistenţă spirituală credincioşilor, atunci când aceştia o cer. Cele două bisericii greco-catolice au împărtăşit în comun şi calvarul comunist. Biserica Greco-Catolică din Ucraina a fost interzisă în anul 1946, iar cea din România în anul 1948.

Timp de o jumătate de secol, cele două biserici catolice de rit bizantin şi-au dus existenţa în catacombe şi au putut fi relegalizate abia după căderea comunismului. La două decenii şi jumătate după căderea regimurilor comuniste, cele două biserici catolice particulare continuă să nu fie repuse decât parţial în drepturi, pentru că autorităţile de la Kiev şi cele de la Bucureşti au refuzat să restituie bunurile confiscate greco-catolicilor în timpul prigoanei. În Ucraina, situaţia confesională este mai complicată decât în România, pentru că, pe lângă Biserica Greco-Catolică, există şi trei biserici ortodoxe: una independentă, care nu este acceptată în comuniune cu bisericile ortodoxe importante, alta subordonată Patriarhiei de la Moscova şi alta dependentă de Patriarhia Ecumenică din Constantinopole.

Îndemn la dialog

În acest context, liderii catolici din toată lumea s-au declarat solidari cu Biserica Greco-Catolică din Ucraina. Arhiepiscopul major, cardinalul Lucian Mureşan, i-a îndemnat pe ucrainieni să aleagă calea dialogului, în condiţiile în care confruntările dintre fidelii preşedintelui pro-rus Ianucovici şi protestatarii pro-occidentali.

”Aţi aflat din presă despre evenimentele care marchează în mod dramatic buna convieţuire şi spiritul comunitar în Ucraina, ţară vecină a patriei noastre. La rugăciunea Îngerul Domnului din 26 ianuarie, Sfântul Părinte Papa Francisc spunea: ”Sunt aproape cu rugăciunea de Ucraina, îndeosebi de cei care şi-au pierdut viaţa în aceste zile şi de familiile lor.

Doresc ca să se dezvolte un dialog constructiv între instituţii şi societatea civilă şi, evitând orice recurgere la acţiuni violente, să prevaleze în inima fiecăruia spiritul de pace şi căutarea binelui comun.” Biserica Greco-Catolică Ucraineană în mod cu totul special apare lovită de atacuri de ură, într-un context în care creştinii – care sunt în acelaşi timp şi cetăţeni – doresc să vieţuiască într-o ţară liberă şi democratică, fără corupţie, fără minciună şi fără violenţe. Ne exprimăm preocuparea faţă de ameninţările contra Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, fiindcă aduc aminte de spiritul cu care a fost pregătită represiunea şi desfiinţarea sa din 1946. Biserica Unită Ucraineană păstrează amintirea directă a persecuţiei pentru credinţă, la fel ca Biserica noastră, şi care, iată, din păcate, pare să se reitereze la orizont în ţara vecină”, scrie cardinalul Lucian Mureşan în scrisoarea trimisă preoţilor şi credincioşilor greco-catolici din România.

”Biserica Română Unită cu Roma se alătură în unire de dragoste şi solidaritate frăţească cu Biserica Greco-Catolică din Ucraina în aceste momente dramatice, mai ales prin rugăciunea către Domnul Păcii, Părintele Veacului ce va veni, Cel care ne uneşte în credinţă şi în slujire. În semn de apropiere şi sprijin, Vă invităm stăruitor pe toţi să înălţaţi rugăciuni Bunului Dumnezeu pentru ca dreptatea şi omenia să rămână o realitate vie în existenţa iubitei Biserici Greco-Catolice ucrainene, în aceste clipe de încercare. În acest sens, în ziua de duminică 2 februarie 2014, Sărbătoarea Întâmpinării Domnului, în catedralele şi bisericile de pe cuprinsul teritoriului Bisericii Greco-Catolice Române se vor celebra slujbe potrivite acestui moment, în conformitate cu normele liturgice în vigoare şi cu dispoziţiile Ierarhului locului”, mai scrie arhiepiscopul major Lucian Mureşan.

”Unim glasul nostru cu cel al Preafericirii Sale Sviatoslav Şevciuc, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, pentru a cere încetarea violenţelor şi a ameninţărilor la adresa membrilor acestei atât de încercate Biserici şi a întregului popor ucrainean. Precum afirma Preafericirea Sa Sviatoslav în apelul adresat magistraturii din Ucraina: „nu există dreptate fără adevăr (…) nici frica, nici agresiunile, nici furia, nu vor fi niciodată de ajutor pentru viitorul nostru”. Cerând bunului Dumnezeu, prin mijlocirea Maicii Preacurate, darul împăcării şi al păcii peste poporul ucrainean şi peste întreaga lume, rămânem uniţi în rugăciune şi în comuniune de slujire”, mai scrie întâistătătorul Bisericii Catolice de rit bizantin din România.

Cele mai citite

Victor Ponta: M-am săturat să fiu fostul

Victor Ponta deschide lista PSD Dâmbovița pentru alegerile parlamentare la Camera Deputaților Victor Ponta a fost propus pe listele de candidaţi la alegerile parlamentare de...

Monica Bîrlădeanu s-a căsătorit cu medicul Valeriu Gheorghiță

Monica Bîrlădeanu s-a căsătorit pe 5 octombrie 2024 cu Valeriu Gheorghiță, renumitul medic, într-o ceremonie elegantă desfășurată la Palatul Snagov. Evenimentul a fost unul...

Klaus Iohannis la Sommet-ul Francofoniei: Acordăm o atenție deosebită oportunităților economice din spațiul francofon

Una dintre prioritățile majore ale Francofoniei o reprezintă educația și formarea tinerilor, a declarat președintele Iohannis la Paris Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut sâmbătă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă