2.1 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialGrecia vinde un pachet de 10% din acţiunile OTE către Deutsche Telekom,...

Grecia vinde un pachet de 10% din acţiunile OTE către Deutsche Telekom, cu 400 milioane euro

Guvernul elen a acceptat să vândă companiei germane Deutsche Telekom un pachet de 10% din acţiunile deţinute la compania de telecomunicaţii OTE, în încercarea de a-şi atinge obiectivele stabilite în programul de privatizare, relatează ekathimerini.com, citat de NewsIn.

Potrivit unui comunicat al Deutsche Telekom, citat de ekathimerini.com, Grecia şi-a exercitat opţiunea de a vinde pachetul de 10% din acţiunile deţinute la OTE pentru o sumă de aproximativ 400 de milioane de euro.

Odată ce acţiunile vor fi transferate, statul grec va deţine 10% plus un vot din compania OTE, iar Deutsche Telekom va deţine 40% din acţiuni plus un vot.

Guvernul elen anunţa recent că intenţionează să vândă participaţiile deţinute în companiile controlate de stat – OTE Telekom, Postbank, porturile Atena şi Salonic, precum şi compania de furnizare a apei din Salonic – şi să formeze un fond suveran de investiţii, pentru a stopa criticile privind întârzierea măsurilor de creştere a veniturilor şi reducere a cheltuielilor, potrivit Financial Times.

“Cabinetul şi-a reafirmat hotărârea de a continua programul de consolidare fiscală”, declara ministrul de Finanţe, George Papaconstantinou. Potrivit acestuia, deficitul bugetar ar urma să scadă de la 10,5% din PIB, la 7,5% din PIB, până la sfârşitul anului.

Pe de altă parte, grupul grec OTE a transmis, la sfârşitul lunii trecute, Ministerului român al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) că “în prezent nu poate înainta o ofertă pentru acţiunile Romtelecom”, astfel că statul român şi oficialii OTE vor merge mai departe cu procesul de listare, dar şi cu fuziunea Romtelecom cu Cosmote.

“Ca urmare a întâlnirii din data de 18 mai 2011 între oficialii MCSI şi reprezentanţii OTE (acţionarul majoritar al Romtelecom, n.r.) şi Deutsche Telekom, partea elenă a transmis punctul de vedere al companiei cu privire la vânzarea acţiunilor Romtelecom deţinute de statul român. Grupul OTE precizează că în prezent nu poate înainta o ofertă pentru acţiunile Romtelecom, din motive ce ţin de continuarea crizei economice din regiune şi din Grecia şi de actuala strategie financiară a companiei OTE de a reduce expunerea sa la datorii”, se arăta într-un comunicat emis de minister.

Romtelecom oferă servicii complexe pe piaţa de comunicaţii, de la telefonie fixă, la Internet, televiziune digitală, IPTV, servicii combinate de date şi voce, precum şi un program permanent controlat de Customer-Care.

Acţionarii Romtelecom sunt OTE – principalul operator de telecomunicaţii din Grecia – cu 54,01% – şi Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale – 45.99%.

Cele mai citite

Israelul a chemat-o pe ambasadoarea Spaniei după câteva declarații ale premierului spaniol Pedro Sanchez

Israelul a convocat-o joi la ministerul de externe pe ambasadoarea Spaniei, pentru a-i reproşa declaraţii ale premierului spaniol Pedro Sanchez, şi a rechemat-o pentru...

MAE avertizează că de joi în Italia sunt organizate greve în sectorul feroviar

Ministerul Afacerilor Externe(MAE) informează că, începând de joi, 30 noiembrie, în Italia sunt organizate greve naţionale în sectorul transportului feroviar, potrivit stirileprotv.ro. Greva este valabilă...

Rusia – Ucraina, ziua 645: Reuniunea OSCE, boicotată din cauza prezenței lui Lavrov

Polonia a anunţat că nu va participa la reuniunea ministerială a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE)de la Skopje din cauza prezenţei...
Ultima oră
Pe aceeași temă