13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialGoogle avertizează: Curăţaţi-vă calculatoarele sau rămâneţi FĂRĂ INTERNET pe 9 iulie

Google avertizează: Curăţaţi-vă calculatoarele sau rămâneţi FĂRĂ INTERNET pe 9 iulie

Google a lansat o campanie prin care îi avertizează pe cei 500.000 de internauţi care încă au calculatoarele infectate cu virusul DNSChanger că ar putea rămâne fără internet pe data de 9 iulie, scrie Realitatea.net.

Problema cu care încă se confruntă aproximativ 500.000 de utilizatori de internet a fost descoperită în 2011, când autorităţile din Estonia au reţinut şase bărbaţi suspectaţi că ar fi creat un virus de tip troian numit DNSChanger.

După ce a fost lansat pe internet, virusul a infectat calculatoare în peste 100 de ţări, dintre care peste 500.000 numai în Statele Unite.

Troianul DNSChanger îi face pe utilizatori să navigheze pe diferite website-uri false, create în scopul unor escrocherii, prin modificarea setărilor DNS ale calculatoarelor pe care le folosesc.

irusul a făcut calculatoarele utilizatorilor să acceseze alte servere DNS decât cele agreate de providerii de internet. Aceste servere DNS create de hackeri îi direcţionează pe utilizatori spre site-uri clonă, create pentru realizarea unor escrocherii. Utilizatorii obişnuiţi nu remarcă nimic, pentru că în bara browserului apare o adresă web perfect de încredere.

În ciuda campaniilor de informare desfăşurate până acum de FBI şi de diverse asociaţii de tehnologie, în prezent mai există aproximativ 500.000 de persoane infectate cu virusul troian DNSChanger, scrie pcworld.com.

Începând de săptămâna aceasta, orice utilizator al serviciilor de căutare Google vor fi atenţionaţi în cazul în care vor fi redirecţionaţi către site-urile clonă. “Ştim totuşi că nu vom reuşi să-i atenţionăm pe toţi utilizatorii. Din păcate, unii furnizori de servicii de internet ne vor împiedica să afişăm mesaje de avertizare legate de DNSChanger”, se arată în mesajul Google.

După ce a descoperit escrocheria, FBI a înlocuit serverele rău-intenţionate cu unele surogat, însă soluţia a fost temporară de la bun început. Data limită până la care FBI a decis să ţină aceste servere-surogat în funcţiune era 8 martie. Ulterior, termenul a fost stabilit pentru 9 iulie. Când le vor închide, sute de mii de oameni din toată lumea ar putea rămâne fără internet.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă