20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialGigacaloria s-a scumpit „ca să nu ajungem ca în Cipru“

Gigacaloria s-a scumpit „ca să nu ajungem ca în Cipru“

Preţul gigcaloriei a fost majorat în municipiul Constanţa. Consilierii au votat ieri un nou tarif, după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat cererea CET Constanţa de mărire a tarifului. Practic, de la 341,91 de lei, gigacaloria a ajuns să coste 358,54 de lei. În aceste condiţii, constănţenii branşaţi la sistemul central vor plăti o factură mai mare cu 5%. Plata se va face retroactiv, începând cu 1 februarie. La propunerea unui consilier din opoziţie, s-a votat ca majorarea pe luna februarie să fie totuşi eşalonată pe următoarele cinci luni.

Mazăre a ajuns la Ponta. Fără succes

Primarul Radu Mazăre a explicat ieri că celor de la CET autoritatea de reglementare din Bucureşti le-a aprobat o creştere a preţului de circa 7-8 la sută. ”Noi am contestat pe cale administrativă către toţi care puteam contesta, până la primul ministru, nu am avut succes, ca atare i-am dat în judecată. Pe ce motiv? Că nu aveau motiv să crească preţul. Din păcate, ei au început să factureze către RADET această creştere de preţ, noi suntem în proces cu ei la Curtea de Apel Bucureşti. Să dea Dumnezeu să câştigăm, dar dacă nu câştigăm aceşti bani trebuie plătiţi, ca să nu intrăm şi noi în incapacitate de plată ca Cipru sau… Şi atunci am fost nevoiţi să aprobăm o majorare şi noi, la rândul nostru, de 5 la sută a preţului gigacaloriei. Asta înseamnă că populaţia, faţă de ce a plătit până acum, va plăti cu 5 la sută în plus”, a declarat primarul. Acesta a spus că administraţia locală va creşte bugetul destinat subvenţiilor cu 5%.

„Dacă nu am fi crescut şi noi ajutoarele de la Primărie, probabil că populaţia ar fi plătit cu 10 la sută, cu 12 la sută, cu 14 la sută”, a spus acesta. Edilul a mai precizat că, dacă primăria va câştiga procesu,l banii plătiţi în plus se vor deduce din facturile ulterioare.

Primăria vrea să preia CET-ul

Primarul a mai spus că doreşte să preia CET-ul în administrare. ”Suntem pe final de tură în alergare de a prelua CET-ul la Primărie, Constanţa, Bucureştiul, şi probabil Craiova. Din momentul în care noi o să-l preluăm, o să vedem cum şi în ce formă intrăm cu un partener în aşa fel încât să scădem gigacaloria. Nu pot să vă fac nici promisiuni, nici previziuni dacă (n.r. constănţeanul) va plăti mai puţin preţul pe gigacalorie. Presiuni politice fac. Sunt la braţ cu Oprescu, adică nu o să preia Oprescu înainte şi după aia să preluăm noi la Constanţa şi când se va da, se va da şi la Bucureşti şi la Constanţa. Semnăm memorandumul care va sta la baza hotărârii de guvern. Sper ca în două, trei luni de zile. Nu pot să vă promit”, a mai spus Mazăre.

Lumea consumă mai puţină căldură

La întrebările consilierului PNL Ana Marcu, directorul RADET, Ilie Rachieru, a recunoscut că locuitorii Constanţei consumă mai puţin agent termic. Cel mai probabil din lipsa banilor, aceştia închid repartitoarele de costuri. ”Acesta este motivul principal pentru care RADET nu şi-a realizat bugetul de venituri pe anul 2012”, a spus Rachieru. Cu toate acestea, regia a acordat prime de performanţă. ”Calitatea serviciilor a crescut”, a explicat sec Rachieru.

 

Cele mai citite

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...

Mai mult de 30 de ucraineni care fugeau de armată s-au înecat la granița cu Ungaria și România

Cel puțin 30 de ucraineni care fugeau de armată s-au înecat la granița cu Ungaria și România. Ei au murit în încercarea de a...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă