12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialGiacomo Manzu, al doisprezecelea frate

Giacomo Manzu, al doisprezecelea frate

In perioada 12-18 martie, la Sibiu va fi o saptamana a diversitatii. Capitala culturala europeana este gazda a zeci de artisti din Italia, Ungaria, Grecia, Austria, Germania si Romania angrenati in evenimente culturale de mare amploare.
Astazi, la orele pranzului, la Muzeul de Istorie din Sibiu (Casa Altemberger) va fi vernisata expozitia sculptorului bergamez Giacomo Manzu, unul dintre studentii lui Auguste Rodin. Giacomo Manzu este pseudonimul sculptorului Giacomo Manzoni, nascut la Bergamo (Italia), in 1908, si decedat la Roma, in 1991. Este unul dintre cei mai cunoscuti artisti italieni influentat in creatia sa de Donatello si de primitivismul artei crestine timpurii. Invata impreuna cu Marini si Carra la Academia Brera din Milano, ulterior preda sculptura la aceasta academie. Traieste mult timp la Paris, unde este puternic influentat de Rodin. In 1948, prezinta in cadrul Bienalei de la Venetia seria "Cardinalilor" si astfel isi castiga celebritatea. Este numit membru al Academiei Regale din Londra, unde calatoreste des, dar cea mai mare parte a vietii si-o petrece in provincia natala, Bergamo, provincie infratita cu Sibiul.

Teatrul din Pecs, la Sibiu
In aceste zile debuteaza "Ars Hungarica", programul cultural oficial maghiar. Pentru miercuri, 14 martie, este programata o prezentare a programului "Pecs – Capitala Culturala Europeana 2010" si un concert al formatiei "Szelkialto" din acelasi oras. Cu aceasta ocazie, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Sibiu, Teatrul National din Pecs si regizorul Beres Attila vor oferi o avanpremiera cu piesa "Cui i-e frica de Virginia Woolf?", un scenariu al dramaturgului american Edward Albee, ce a numarat peste 663 de spectacole pe Broadway. Baletul din Gyor va sustine, joi seara, de la ora 19, la Casa de Cultura a Sindicatelor, spectacolul "Carmina Burana", coregraf Gunter Pick. Membrii trupei sunt adevarate vedete ale scenei europene, foarte cunoscuti la Budapesta, Viena, Atena si Paris. Au urcat pe scena teatrului "Scala di Milano", precum si la serbarile jocurilor din Bayreuth si la Olimpiada din Seul. Au avut turnee in Austria, Germania, America, Japonia, Italia, Marea Britanie, China, India si Rusia, iar spectacolele lor au putut fi admirate si de spectatorii cehi, romani, slovaci, precum si de danezi si israelieni. "Purim", una dintre cele mai recente productii ale trupei de balet conduse, din 1991, de Kiss Janos, unul dintre fondatori, a cunoscut un rasunator succes la New York, unde a fost jucata de opt ori din 2002 incoace.

Maratonul concertelor corale
Pe 16 martie debuteaza Festivalul International Coral "Timotei Popovici", manifestare organizata de Ansamblul "Cindrelul – Junii Sibiului", care pune accentul pe interpretarea de piese corale din repertoriul international, reliefarea tezaurului national de gen si punerea in evidenta a similitudinilor cu muzica europeana corala. Alaturi de corul "Madrigal" de la Bucuresti, in cadrul festivalului vor putea fi audiati membrii altor 12 formatii corale.

Milea, Balanescu, Dumitrescu, Dabija
Teatrul National "Radu Stanca" pune in scena spectacolul "Nasul", al lui Nicolai Vasilievici Gogol, in regia lui Alexandru Dabija. Lumea lui Gogol este transformata de Alexandru Dabija intr-o aventura a artei spectacolului, o aventura cu Ada Milea si Alexandre Balanescu, in scenografia lui Andu Dumitrescu. "Este un spectacol plin de muzica fara a deveni concert si plin de teatru fara a fi teatru, o lume alcatuita din trei oameni vizibili si instrumentele lor", spune Constantin Chiriac, directorul Teatrului National din Sibiu.

 

ASTAZI LA SIBIU
"Legamant", documentar, Elizaveta Koneska. Studioul Astrafilm, Piata Huet, ora 10
"Dada East", expozitie de arta contemporana, instalatii multimedia. Galeria de Arta Contemporana a Muzeului Brukenthal, Tribunei, nr. 6, ora 10
"Cei sapte piloni ai comunismului", expozitie. Turnul Slaninii, Biserica Evanghelica din Cisnadie, orele 10-20
"A private view/Familial", expozitie de pictura. Clubul Art Cafe, strada Filarmonicii, nr. 2, Sibiu, 10
"Zece noi pentru Europa", expozitie de caricatura, artisti europeni. Galeria Art-Vo, Filarmonicii colt, ora 10
"De la pop la jazz", concert live. Clubul Imperium Pub, Sibiu, ora 20,30

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă