11 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialGhiozdanele, mai bune decat trolerele, care afecteaza coloana

Ghiozdanele, mai bune decat trolerele, care afecteaza coloana

Medicii sustin ca cele mai bune ghiozdane pentru elevi, in special pentru cei mici, sunt cele dreptunghiulare, cu doua bretele si spate matlasat, specialistii nerecomandand trolerele, care deformeaza cel mai tare coloana vertebrala.

"In ultima vreme, am observat ca tot mai multi parinti le cumpara copiilor trolere pe post de ghiozdane de scoala. Ei bine, aceste trolere deformeaza coloana vertebrala a celor mici mai tare decat un ghiozdan purtat pe un singur umar", spune dr. Rodica Tanasescu, presedinta Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov.

Aceasta opinie este sustinuta si de medicul pediatru Alin Stanescu, de la Institutul de ocrotire a mamei si copilului "Alfred Rusescu" din Bucuresti, care spune ca ghiozdanul ideal este cel dreptunghiular, cu bretele stranse pe umar.

"Bretelele ar trebui sa fie scurte, astfel incat ghiozdanul sa fie tras pe spate. Scopul acestei pozitionari e sa tina coloana vertebrala dreapta", avertizeaza medicul, care ii sfatuieste pe copii sa nu poarte geanta pentru scoala numai pe un umar.

Medicii de la Institutul de Sanatate Publica Bucuresti au facut un studiu privind tulburarile de coloana vertebrala ale elevilor in varsta de 10-11 ani, in urma caruia au observat ca purtarea incorecta a gentii de scoala e una dintre cauzele principale ale bolilor coloanei vertebrale.

"Ghiozdanul trebuie sa fie solid si usor pentru a permite repartizarea greutatii pe ambii umeri. Este bine sa se limiteze pe cat posibil timpul in care copilul duce in spate ghiozdanul", se arata in studiul tulburarilor de statica vertebrala coordonat de medicul Constanta Huidumac.

Studiul specialistilor de la Institutul de Sanatate Publica arata ca 45% dintre elevii chestionati au tendinte de scolioza. "Atitudinea scoliotica este mai proeminenta la baieti – 48%, fata de fete – 42%", spun realizatorii studiului.

Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă