22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialGhimpu, obligat să dizolve Parlamentul R.Moldova după eşecul referendumului

Ghimpu, obligat să dizolve Parlamentul R.Moldova după eşecul referendumului

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat că este obligat de Constituţie să dizolve Parlamentul, într-o intervenţie televizată în care şi-a exprimat opinia cu privire la motivele prezenţei slabe la referendum, relatează Jurnal de Chişinău în ediţia electronică, monitorizată de Mediafax.

 

“Constituţia mă obligă să dizolv Parlamentul”, a declarat preşedintele, pentru Jurnal TV, răspunzând unei întrebări cu privire la dizolvarea Parlamentului în această toamnă.

“Politica antistatală a comuniştilor, lipsa consolidării Alianţei pentru Integrare Europeană – toţi am crezut că putem merge pe cont propriu, deja – şi indiferenţa cetăţenilor sunt motivele prezenţei extrem de scăzute la vot”, a spus el.

Ghimpu este de părere că Alianţa a informat în mod suficient cetăţenii despre referendum, dar admite că liderii formaţiunilor din cadrul acestei coaliţii, aflate la putere, nu s-au concentrat suficient asupra referendumului. “Societatea nu a fost informată prost. Problema este că (liderii coaliţiei) nu s-au concentrat asupra referendumului. Am încercat dezbateri asupra unor subiecte care, probabil, au supărat alegătorii”, a declarat şeful interimar al statului.

“Eu am soluţii întotdeauna, dar vreau să am şi oameni cu care să le realizez”, a spus Ghimpu, răspunzând jurnaliştilor care l-au întrebat ce va face în continuare sau dacă are “vreun as în mânecă”.

Totodată şi ceilalţi lideri ai Alianţei şi-au exprimat dezamăgirea faţă de rezultatele referendumului, afirmând că ei sunt cei “vinovaţi” pentru aceste rezultate, potrivit agenţiei DECA-press, citată de cotidianul Timpul.

Premierul Vlad Filat, liderul Partidului Democrat-Liberal (PDLM), a declarat că “prezenţa slabă la scrutin se datorează lipsei unui mesaj coerent, care ar fi fost necesar să vină din partea tuturor actorilor politici. O influenţă a avut şi apelul la boicotare din partea comuniştilor”, a spus el.

Prim-vicepreşedintele Parlamentului, Serafim Urechean, liderul Alianţei Moldova Noastră (AMN), a declarat pentru un post de televiziune că şi-a “pierdut încrederea în tot”. “Aşteptările au fost mult mai mari şi am mai crezut şi în sondaje”, a spus el.

Marian Lupu, liderul Partidului Democrat (PD), a declarat că “anumiţi lideri din (cadrul) Alianţei au încercat să aducă în prim plan idei care nu reprezintă priorităţi pentru ţară”. “Oamenii nu au înţeles mesajul”, a subliniat el.

Referendumul din R.Moldova a eşuat, potrivit datelor prezentate luni de Comisia Electorală Centrală, care a anunţat o prezenţă la vot de 29,05 la sută, ceea ce reprezintă mai puţin de o treime din populaţia cu drept de vot. Pentru validarea referendumului, era nevoie de prezenţa a 33,3 la sută din alegători.

Cele mai citite

Remize albe la EURO 2024: Anglia-Slovenia 0-0 și Danemarca-Serbia 0-0. Se știu primele două meciuri din optimi

Marți s-a încheiat și cea de-a patra grupă de la EURO 2024, după meciurile Anglia - Slovenia, scor 0-0, respectiv Danemarca - Serbia, scor...

Doi cetățeni ucraineni au fost recuperați de Salvamont și Poliția de Frontieră în Munții Maramureșului

Cei doi cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost găsiţi de echipa mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti...

Indiferent când e primul tur și când e al doilea tur al prezidențialelor, Ciucă tot a ieșit cu turul rupt

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, nu s-a săturat să piardă cu 0 – 2 în fața președintelui...
Ultima oră
Pe aceeași temă