27.7 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialGheorghe Hagi la 48 de ani

Gheorghe Hagi la 48 de ani

Cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor a ajuns la 48 de ani plini de realizări în plan fotbalistic.

Deşi se poate vorbi de o dispută despre cine a fost cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor, Gheorghe Hagi pare a avea mult mai mulţi simpatizanţi decât regretatul Nicolae Dobrin. Constănţeanul a împlinit 48 de ani, mulţi dintre ei dedicaţi sportului rege. Fie că a fost jucător, antrenor sau patron de club, Hagi a fost mereu în slujba fotbalului, sport pe care l-a adulat şi care l-a făcut celebru în toată lumea. În 1994, după celebrul turneu american a ieşit al patrulea în ancheta France Football pentru cel mai bun fotbalist al lumii.

În 1975, Hagi a păşit pentru prima oară la porţile unui club de fotbal, Farul Constanţa, unde a fost luat în primire de Iosif Bukossi, primul lui antrenor. La vârsta de 11 ani, Gică Hagi evolua în prima competiţie, „Cupa Speranţelor”, pentru ca în 1978 să fie legitimat la clubul de pe Litoral.

La Farul nu a poposit prea mult, el fiind transferat în anticamera granzilor bucureşteni, la Sportul Studenţesc.

De acolo a ajuns la Steaua, formaţie care l-a propulsat în fotbalul mare. În Europa a evoluat în tricoul marilor rivale din Spania, Real Madrid şi Barcelona, a ajuns şi prin Italia, la Brescia, dar apogeul l-a atins la Galatasaray Istanbul, formaţie la care şi-a încheiat cariera şi cu care a reuşit să câştige Cupa UEFA.

După retragerea de pe gazon Hagi a trecut la antrenorat, iar primul angajament a fost unul foarte mare, la cârma primei reprezentative a României alături de care a ratat prezenţa la Mondialul din 2002, după un baraj de coşmar cu Slovenia.

Au urmat aventuri la cârma echipelor Bursaspor, Galatasaray, iar în România a pregătit echipele Poli Timişoara şi Steaua. Cariera de antrenor şi-a încheiat-o în 25 martie 2011, când şi-a terminat al doilea mandat la Galatasaray. 

În slujba viitorului

De când a abandonat activitatea de antrenor, la care recunoaşte că vrea să se întoarcă în curând, Hagi s-a preocupat doar de Academia de fotbal ce îi poartă numele şi de echipa de seniori pe care o patronează, Viitorul Constanţa, formaţie care în doar trei ani a ajuns din Liga a III-a în eşalonul de elită al fotbalului românesc. Momentan, el se află cu Viitorul în cantonamentul din Antalya, unde supervizează îndeaproape activitatea echipei sale. Nu ar fi exclus ca Hagi să revină în funcţia de antrenor chiar la echipa sa,el fiind considerat sfătuitorul staff-ului tehnic.

Cele mai citite

Construcție filosofică

O condiție a vieții izbutite este cunoașterea realității în care se trăiește. Împărtășesc opinia că, printre formele spiritului, filosofiei îi revine să asigure reflecția...

Mbappe și Ronaldo, resemnați. Golgheterul EURO 2024 e autogolul

Ilustrație: Marian Avramescu Supervedetele fotbalului Cristiano Ronaldo și Kylian Mbappe sunt pe cale să plece cu cozile între picioare de la Turneul Final al...

Iohannis, mesaj de Ziua Drapelului Național

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, astăzi, un mesaj de Ziua Drapelului Naţional, context în care a subliniat apartenenţa României la NATO, UE şi ONU şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă