-0.8 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialGermania şi Austria închid parţial spaţiul aerian din cauza norului

Germania şi Austria închid parţial spaţiul aerian din cauza norului

Aerportul din Munchen şi cele din Memmingen şi Augsburg au fost închise total pe perioadă nedefinită. În Austria, sunt vizate aeroporturile Viena, Innsbruck, Linz şi Salzbourg.

Agenţia germană pentru siguranţa traficului aerian, DFS, a anunţat că toate zborurile spre şi dinspre aeroportul Munchen au fost anulate începând cu ora locală 15.00 (16.00 ora României), din cauza norului de cenuşă vulcanică, relatează Wall Street Journal, citată de Realitatea.net.

Restricţiile au fost impuse pe perioadă nedefinită şi se aplică şi la aeroporturile mai mici Memmingen şi Augsburg, potrivit DFS.

Agenţia va lua în continuare decizii pe baza condiţiile meteorologice.

Şi spaţiul aerian austriac a fost închis parţial de duminică până luni dimineaţă, fiind vizate aeroporturile Viena, Innsbruck, Linz şi Salzbourg.

În Croaţia, două aeroporturi de pe coasta adriatică, Split şi Zadar, au fost închise, dar cele de la Zagreb, Pula (nord-vest), Dubrovnik (sud-est) şi Osijek (est) sunt deschise încă.

Traficul aerian este închis şi deasupra vestului Irlandei şi unei părţi din Scoţia, dar aeroportul Dublin nu este afectat încă.

În nordul Portugaliei, la Porto, traficul aerian suspendat duminică ar urma să fie reluat luni, începând cu ora locală 7.00 (9.00 ora României).

În cursul nopţii de duminică spre luni ar urma să revină la normal şi situaţia de la Lisabona, unde traficul aerian este perturbat.

În total, în Franţa au fost anulate 50 de zboruri dintre cele 3.000 zilnice. Compania irlandeză Ryanair a decis, ca măsură de precauţie, să anuleze toate zborurile sale care urmau să decoleze sau să aterizeze la Marsilia.

Însă în Spania, care a fost nevoită să anuleze peste 900 de zboruri sâmbătă, traficul aerian a început să revină, treptat, la normal duminică dimineaţă.

Elveţia a anunţat că îşi va menţine spaţiul aerian deschis duminică, în pofida norului de cenuşă. “Ţinând cont că densitatea norului de cenuşă cu pune probleme de securitate avioanelor, o închidere a spaţiului aerian elveţian nu este necesară”, a explicat autoritatea naţională pentru aviaţia civilă.

Multe zboruri dintre Europa şi America de Nord au fost redirecţionate, pentru a evita norul, potrivit agenţiei europene Eurocontrol.

Activitatea vulcanului islandez Eyjafjöll s-a intensificat din nou, iar în urmă cu câteva zile a provocat un nou nor de cenuşă, afectând în prima fază zborurile din Marea Britanie şi Irlanda – sute de curse de la Glasgow, Edinburgh, Dublin şi Belfast au fost anulate.

Cele mai citite
00:00:52

VIDEO. Hilary Clinton vorbește despre egalitatea de gen la COP28

Luând cuvântul luni, 4 decembrie, în cadrul COP28 de la Dubai, fostul secretar de stat american Hilary Clinton a declarat în cadrul conferinței că...

PSD crește ca Făt Frumos în sondaje

PSD ar obţine 30,2% din voturi, PNL - 20,1%, AUR - 19,5%, iar partidul Dianei Şoşoacă, S.O.S., ar trece de pragul de 5% necesar...

Grefierii protestează în fața ICCJ, cerând plata salariilor restante

Grefieri din toate județele participă la un protest în fața sediului din București al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Mitingul de protest este...
Ultima oră
Pe aceeași temă