14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialGermania respinge ideea de a plăti despăgubiri Greciei pentru ocupaţia nazistă

Germania respinge ideea de a plăti despăgubiri Greciei pentru ocupaţia nazistă

Berlinul a respins vineri ideea de a plăti noi despăgubiri Greciei pentru perioada de ocupare nazistă a ţării, afirmând că subiectul nu a fost evocat oficial de cele două ţări, scrie AFP, potrivit HotNews.ro.

“Guvernul federal consideră, după mai multe decenii, că această chestiune a reparaţiilor şi-a pierdut pertinenţă”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor externe.

“Pentru noi, această chestiune nu se pune şi aş vrea să adaug că nu sunt la curent cu nicio discuţie, niciun contact între Germania şi Grecia” pe marginea acestui subiect, a adăugat el.

Săptămâna trecută, ministerul grec al Finanţelor anunţase constituirea unui “grup de lucru” pentru a analiză arhivele, în vederea stabilirii sumei pe care Grecia ar putea să o reclame Berlinului în contul despăgubirilor.

Istoricii şi juriştii din Grecia recunosc complexitatea acestei chestiuni în care Atena are şanse puţine să beneficieze de despăgubiri pentru crimele comise în timpul ocupaţiei naziste (1941-1944), chiar dacă dezbaterea publică este foarte aprinsă, în special asupra unui împrumut pe care Grecia a fost obligată să-l contacteze în 1942 pentru finanţarea ocupaţiei şi pe care nu l-a rambursat niciodată.

“Germania îşi asumă trecutul naţional-socialist. Am făcut-o întotdeauna în cursul deceniilor precedente şi am demonstrat în diferite moduri că luăm acest trecut în serios”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Acesta a adăugat că Germania şi-a asumat acest trecut prin intermediul diferitelor acorduri bilaterale cu Grecia şi prin precedente reparaţii.

Citeşte şi:

Grecia îşi VINDE clădirile şi reşedinţele DIPLOMATICE din capitalele europene

Grecia va calcula reparaţiile de război pe care ţara le poate cere Germaniei

Cele mai citite

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă