14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialGERB a depus o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Oreşarski în Bulgaria

GERB a depus o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Oreşarski în Bulgaria

Partidul conservator bulgar GERB (de opoziţie) a depus o moţiune de cenzură, joi, împotriva Guvernului susţinut de către socialişti, care se confruntă de trei luni cu o puternică mobilizare populară, transmite Mediafax.

Aceasta este prima moţiune de cenzură depusă împotriva Guvernului condus de tehnocratul Plamen Oreşarski. Moţiunea condamnă lentoarea planificării investiţiilor, din cauza căreia, potrivit GERB, este afectat “întregul sector”.

GERB a avertizat că aceasta este prima dintr-o serie de moţiuni de cenzură pe care ia în calcul să le depună în următoarele luni.

Această moţiune, care urmează să fie supusă votului la începutul săptămânii viitoare, are foarte puţine şanse să acumuleze 121 de voturi din cele 240 ale Parlamentului. GERB beneficiază de sprijinul a 97 de deputaţi, în timp ce Guvernul bulgar este susţinut de celelalte partide reprezentate în Parlamentul de la Sofia, şi anume socialiştii, partidul minorităţii turce MDL şi partidul naţionalist Ataka.

Guvernul şi-a atras nemulţumirile populaţiei la puţin timp după ce s-a instalat la putere, la sfârşitul lui mai, din cauza nominalizării controversate – şi anulate ulterior – a unui magnat de presă la conducerea Agenţiei Naţionale de Securitate.

Mii de persoane au coborât în străzi în fiecare zi, solicitând demisia lui Oreşarski, care a reuşit să se menţină în funcţia de premier, în timp ce mobilizarea s-a erodat în ultimele săptămâni.

Un val de proteste faţă de sărăcie şi corupţie a provocat în februarie demisia Guvernului conservator condus de Boiko Borisov.

Oreşarski a adoptat mai multe măsuri cu scopul de a relansa activitatea economică şi competitivitatea.

Cu ocazia împlinirii a o sută de zile de la preluarea guvernării, el a promis joi în faţa Parlamentului să continue munca în vederea încurajării “antreprenoriatului şi ameliorării condiţiilor de viaţă ale bulgarilor”.

Cele mai citite

Isărescu: Când datoria depăşeşte 50%, trebuie luate măsuri

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat că, atunci când datoria depăşeşte 50% din PIB trebuie luate măsuri. Mugur Isărescu a fost întrebat,...

VIDEO. Meryl Streep a primit Palme d’Or onorific, premiul ce subliniază “locul ei de neşters în istoria cinematografiei”

Meryl Streep, una dintre cele mai remarcabile actrițe din industria cinematografică de la Hollywood, laureată cu trei premii Oscar, a fost onorată marți seară...

CSAT trebuie să-i aprobe lui Iohannis încă o factură pentru candidatura la NATO

Ilustrație: Marian Avramescu Consiliul Superior de Apărare a Țării (CSAT) va trebui să-i aprobe președintelui Klaus Werner Iohannis decontarea probabil a ultimei facturi sau...
Ultima oră
Pe aceeași temă