12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialGeorgia lansează acuzații GRAVE la adresa Rusiei

Georgia lansează acuzații GRAVE la adresa Rusiei

Statul rus și-a deplasat marcajele de frontieră cu Osetia de Sud, lărgind astfel teritoriul oset în detrimetul celui propriu, “o provocare” ce riscă să conducă la o “escaladare a situaţiei”, a acuzat Georgia, potrivit Mediafax

Potrivit autorităţilor de la Tibilisi, marcaje au fost recent deplasate de către Moscova în apropiere de trei comune georgiene, domeniile câtorva locuitori aflându-se astfel dincolo de linia de demarcaţie, în teritoriul oset.

Ministerul Afacerilor Externe a estimat că este vorba “de încă un act provocator din partea Moscovei, care ameninţă securitatea şi stabilitatea şi încalcă drepturile fundamentale ale locuitorilor”.

Citește și: Panică în GERMANIA. Ce au scris soldaţii RUŞI pe RACHETE

“Georgia solicită încă o dată Federaţiei Ruse să îşi respecte angajamentele internaţionale şi să evite acţiunile care pot conduce la o viitoare escaladare a situaţiei”, deplasând marcajele. În iulie, Tibilisi acuzase deja Moscova că “ameninţă pacea şi securitatea în toată regiunea” Caucazului de Sud şi că dirijează o agresiune asupra teritoriului georgian, deplasând marcajele.

Georgienii bănuiesc statul rus că doreşte astfel să mute în Osetia de Sud o parte din conducta de petrol care leagă capitala Azerbaidjanului, Baku, de portul georgian de la Marea Neagră, Supsa. Această conductă, cu o lungime de 830 de kilometri şi o capacitate de 100.000 de barili pe zi, este destinată pieţelor europene.

În luna martie, Moscova a semnat o seria de acorduri cu Osetia de Sud care să îi permită să îşi extindă controlul pe acest teritoriu de 3.000 de metri pătraţi şi 50.000 de locuitori, fapt care provocase furia în Tibilisi.

Rusia a recunoscut independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud după războiul din Georgia din august 2008. Moscova a instalat de atunci baze militare în aceste două regiuni care reprezintă aproximativ 20% din suprafaţa teritoriului georgian, ceea ce Tibilisi numeşte “ocupaţie”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă