11 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialGata, incepe balamucul!

Gata, incepe balamucul!

Parteneriatul dintre PDL si PSD are toate sansele sa se transforme total intr-o casnicie de balci dupa numai trei luni de la semnarea unei intelegeri cu termen de valabilitate patru ani. Chiar daca provin din acelasi sistem, liderii celor doua partide nu pot sa mai mearga impreuna inainte dintr-un motiv foarte simplu: nu se potrivesc la interese. De cand au intrat in Palatul Victoria, "aliatii" nu au facut altceva decat sa mimeze un tip de guvernare camuflata in interese clientelare de partid la nivel central si local. Angajamentul lor s-a dovedit fals atat timp cat inclusiv presedintele Basescu recunoaste ca promisiunile din campania electorala nu mai pot fi respectate din cauza crizei. Prin urmare, se poate vorbi de o agenda  ingusta, care asigura doar frontul de lucru  pentru o batalie electorala cu atacuri si contraatacuri dure, ce vizeaza cu precadere preluarea in corpore a redutei Cotroceni.

 

Nu mai are nici un rost sa ne amagim ca actuala putere vrea sa fereasca poporul de necazuri, asa cum sustin in public de la prezidiul coalitiei cei mai importanti lideri PDL si PSD. Este inutil sa mai asteptam de la Emil Boc si Mircea Geoana masuri de forta apte sa stopeze neintelegerile dintre cele doua partide, ca sa nu se ajunga la ruperea guvernarii. Nu putem trage nadejde nici in ceea ce-l priveste pe presedinte ca va fi mai atent cu replicile generatoare de conflicte adresate unor fruntasi pesedisti pe care nu-i are la inima din motive binecunoscute de toata lumea. Niciodata Traian Basescu nu va sta pe un singur scaun, fiind permanent in cautare de galceava chiar si atunci cand nu este vizat direct de adversarii traditionali.

 

Dupa prestatia avuta recent la postul national de televiziune, unde, printre altele, l-a ironizat fara mila pe posibilul sau contracandidat la presedintie Mircea Geoana, sunt  motive suficiente sa cred ca seful statului a dat acum semnalul declansarii unei lupte politice acerbe, care va contribui  la cresterea tensiunii dintre cele doua forte politice pana la cota de avarie. Perspectivele devin astfel sumbre daca pun la socoteala si contextul economic nefavorabil generat de o criza financiara cu dimensiuni imposibil de calculat. Se pare ca nu prea mai este timp nici pentru impartirea cascavalului pentru cotizantii casei din cauza disputelor existente intre unii lideri care vor sa stea in capul mesei si de acum inainte, cand vine vorba de functii de conducere cu miza. O asemenea situatie impinge Guvernul spre o prapastie periculoasa imposibil de evitat daca tinem seama si de presiunea venita din partea sindicatelor.

 

Liderii confederatiilor vor profita de greselile facute de guvernanti pentru a-si atinge scopul social. Mai mult, vor inmulti amenintarile cu scoaterea oamenilor in strada, mizand tot timpul pe faptul ca puterea poate ceda din cauza ca este macinata de un conflict politic intern care, iata, este amplificat si de Traian Basescu. Criza nu va fi o bariera pentru sindicate. Austeritatea de care vorbeste presedintele nu-i intereseaza pe liderii functionarilor publici sau pe cei ai cadrelor didactice. Nici imperativul de a avea o stabilitate financiara nu are prea mare trecere cand vine vorba de marirea salariilor sau pastrarea unor sporuri. sefii sindicalistilor isi aduc bine aminte de ce s-a promis  inainte de alegerile legislative, de angajamentul luat de Boc si Geoana, inclusiv de asigurarile date de Basescu anul trecut, cand afirma ca Romania nu va fi lovita de criza financiara.

 

Toti o dau acum la intors si cer responsabilitate de sus si pana jos, acuzandu-se reciproc de faptul ca vorbesc de un eventual imprumut ce trebuie luat de la FMI si UE, in conditiile in care nu exista un plan concret de criza. Geoana acuza Guvernul de lipsa unei astfel de strategii, respectiv pe ministrii cu responsabilitati in zona economica, acestia fiind din PDL. Nu scoate nici un cuvant in legatura cu ineficienta unor ministere conduse de politicieni PSD. Arunca intentionat pisica moarta in curtea partidului cotrocenist pentru a lovi in Basescu. Veti vedea insa cat de mare este balamucul in momentul in care sindicatele vor declansa proteste sociale. Cele doua partide se vor lupta pe viata si pe moarte, nu pentru dezamorsarea conflictului, ci pentru a iesi din inghesuiala sindicala fie si pe usa din dos. Nu este exclus ca PSD sa se dea la o parte singur, lasand PDL in bataia pustii liderilor marilor confederatii, in spatele carora se vor afla mii de oameni flamanzi.

 

Geoana va arunca atunci vina pe masurile de austeritate luate de premierul Boc, motivand ca a preferat sa scoata partidul de la guvernare in numele unei asa-zise mase electorale de stanga, care i-a adus in noiembrie pe pesedisti la putere. Pare un scenariu logic, daca se ia in calcul  scopul real urmarit de PSD: compromiterea partidului cotrocenist si a lui Traian Basescu. Goana dupa Cotroceni va transforma scena politica intr-un balamuc cum nu s-a mai vazut. Inceputul este promitator, primele atacuri aratand o disponibilitate totala pentru lupte purtate pe toate fronturile, inclusiv pe  cel al DNA. De criza si de efectele ei dureroase cine o sa mai aiba timp, stimati cititori?

Eliade Balan
Eliade Balanhttp://eliade-balan
Eliade Balan, redactor-sef adjunct coordonator
Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă