21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialGaleria de Arta a UAP, evacuata de Biserica Romano-Catolica

Galeria de Arta a UAP, evacuata de Biserica Romano-Catolica

CLUJ-NAPOCA. Artistii plastici din Cluj au ramas fara sediu pentru Galeria judeteana de arta. Biserica Romano-Catolica, proprietara spatiului, a refuzat sa prelungeasca inchirierea pe numele Uniunii Artistilor Plastici (UAP).
Astfel, pana in 2004, cand imobilul in care s-a aflat galeria de arta a fost retrocedat Bisericii Romano-Catolice, acesta a apartinut Primariei Cluj-Napoca. Dupa ce cultul a redevenit proprietar, a cerut UAP o chirie lunara de 3.700 de euro plus TVA.
Reprezentantii artistilor plastici au refuzat, insa, sa plateasca aceasta suma deoarece au considerat ca este prea mare si au dat in judecata Biserica Romano-Catolica. Insa, la sfarsitul lunii ianuarie a acestui an, instanta a dat o sentinta definitiva prin care dadea dreptate Bisericii Catolice.
La inceputul acestei saptamani, reprezentantii UAP au avut o intalnire cu membri din conducerea Bisericii Romano-Catolice, in cadrul careia artistii au declarat ca sunt dispusi sa plateasca o chirie de doar 500 de euro lunar. Potrivit presedintelui UAP, Ioan Sbarciu, care este si rectorul Universitatii de Arta si Design, la finalul intalnirii, artistii ar fi ajuns la o intelegere verbala cu reprezentantii romano-catolicilor care, insa, nu ar fi fost respectata. Astfel ca, ieri dimineata, reprezentantii bisericii, impreuna cu mai multi muncitori, au venit sa elibereze spatiul.
In aceasta perioada, la Galeria clujeana avea loc salonul de Grafica si Arta Decorativa, iar lucrarile, in valoare de cateva miliarde lei, riscau sa fie scoase afara in ninsoare. Pentru a evita acest lucru, conducerea institutiei a anuntat artistii sa vina dupa lucrari, iar cele care au mai ramas au fost depozitate intr-o camera alaturata.
Ioan Sbarciu a spus ca UAP a cerut ajutorul Primariei pentru a gasi un alt spatiu in care artistii sa isi poata expune in continuare lucrarile.

Cele mai citite

Caracteristicile adevăratului european

De Ziua Europei, cetățenii Bătrânului Continent au înțeles ce îi unește. Iată câteva criterii care caracterizează europeanul de astăzi: Să aibă o relație cu vecinul...

Start la GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa!. PROGRAMUL COMPLET

Astăzi începe GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa, ce revoluționează cultura barbeque din România! Peste 50.000 de participanți sunt așteptați pe...

Ce trebuie să ştii înainte de a pleca în vacanță pentru prima oară cu copiii

Prima vacanță cu copiii poate fi o experiență minunată, dar și o provocare. În timp ce oferă oportunitatea de a crea amintiri de neuitat...
Ultima oră
Pe aceeași temă