Gabriel Oprea a anunțat, vineri după-amiază, pe contul său de Facebook, că demisionează din Senatul României. Precizarea a venit după ce președintele Klaus Iohannis a sugerat că o persoană aflată în situația sa ar trebui să demisioneze, dar și după ce mii de oameni au ieșit în stradă, joi seară, cerându-i să nu fugă de judecată.
Demisia lui Gabriel Oprea va deveni efectivă după ce va fi publicată în Monitorul Oficial. Chiar dacă a demisionat, situația rămâne aceeași, în sensul că DNA ar trebui să facă o nouă solicitare de avizare a urmăririi penale. De asemenea, Senatul își poate replica practica de a nu aviza cereri de urmărire penală.
Citește despre cariera controversată a lui Gabriel Oprea: Semnele de întrebare din biografia lui Gabriel Oprea
UPDATE 16,35: Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a salutat decizia lui Gabriel Oprea de a demisiona, precizând că „este cea mai bună variantă în situația actuală”, informează Digi 24.
„Nu mă ascund în spatele niciunei imunități și, la fel ca și familia Gigină, doresc adevărul despre acel accident. Înțeleg că sunt opinii juridice divergente cu privire la posibilitatea reluării votului. Prin urmare, ca să nu mai existe vreo îndoială, vă anunț că demisionez din Senatul României. Procedura, conform Regulamentului, se va realiza săptămâna viitoare”, a scris Gabriel Oprea pe contul lui de Facebook.
Decizia lui Oprea apare imediat după ce președintele Iohannis a făcut, vineri, o declarație publică în care îi sugera fostului vicepremier și ministru de Interne, Gabriel Oprea, să demisioneze din Senat.
„După părerea mea, în Parlament nu trebuie să se voteze vinovăția sau nevinovăția unei persoane sau a unui parlamentar și a unui fost ministru și actual ministru, se stabilește numai în instanța de judecată. Situația la care s-a ajuns acum, în speța senatorului Oprea, este una care nu poate fi ușor detensionată și nu poate fi ușor rezolvată. Nu sunt convins că există posibilitatea procedurală să se reia votul în Senat, dar există posibilitatea pentru persoana implicată să demisioneze dacă vrea să detensioneze situația”, a declarat, vineri, Klaus Iohannis.
Citește declarația integrală a președintelui Iohahnnis: VIDEO. Președintele Klaus Iohannis face noi precizări despre cazul Oprea: Parlamentarii încă votează la comanda partidului din care fac parte. Persoana implicată poate demisiona, dacă vrea să detensioneze situația
Vineri dimineață, Oprea i-a transmis președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, o solicitare prin care i-a cerut să reia votul în cazul cererii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) privind începerea urmăririi penale, pentru ucidere din culpă, în cazul morții polițistului Bogdan Gigină.
3.000 de persoane au protestat, joi seara, în fața Senatului, ca reacție la votul de luni al senatorilor, care au respins solicitarea procurorilor anticorupție. Totodată, Gabriel Oprea a precizat, în repetate rânduri, că nu se face vinovat de moartea polițistului Gigină, întrucât se afla pe bancheta din spate a mașinii, atunci când tânărul de 28 de ani a decedat. după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă, în timp ce deschidea coloana oficială a fostului vicepremier.
Românii au anunțat, încă de joi seara, că vor continua protestele și vineri.
Citește cum s-a desfășurat protestul de joi seară, la Senat: LIVE TEXT. FOTO+VIDEO. Românii, la capătul răbdării, au ieșit din nou în stradă din cauza votului scandalos al aleșilor, pentru protejarea lui Oprea. Printre demonstranți a fost și Gabriel Liiceanu. Jurnaliștii României libere au relatat de la protestul din fața Senatului
Polițistul Bogdan Gigină de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit, în 20 octombrie 2015, la vârsta de 28 de ani. El a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Știrbei Vodă din Capitală, în timp ce deschidea coloana lui Gabriel Oprea, care la data accidentului era vicepremier şi ministru al Afacerilor Interne.
În 5 februarie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au pus sub învinuire pe motiv că ar fi beneficiat nelegal de o coloană oficială, în deplasări personale. În 31 august, șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, fost vicepremier și ministru de Interne, pentru ucidere din culpă în dosarul privind moartea polițistului Bogdan Gigină.
Citește opinii pe tema cazului Oprea:
Grigore Cartianu: ”Milogeala Izmenei Patrioate s-a întâlnit cu nesimțirea majorității senatoriale, rezultatul fiind înfrângerea Justiției la vot: 73-45. Personaje precum C.A.C.P. Tăriceanu, Șerban Nicolae, Daniel Savu, Georgică Severin, Ioan Chelaru, Valer Marian, Daniel Barbu, Eugen Durbacă, Florina Jipa, Cristiana Anghel sau Ilie Năstase nici măcar nu se mai ascund. Îmbrățișează Corupția în văzul lumii, pupând-o pe amândoi obrajii, iar unii chiar pe gură. O haită de hiene care sfâșie hălci din trupul polițistului Bogdan Gigină”...citește mai departe aici….
Hienele care-l sfâșie pe polițistul Gigină | OPINIE
Mihai Duță: Să fie foarte clar, polițistul Bogdan Gigină n-a fost lovit de nicio mașină. A murit pentru că a respectat un ordin prin care i s-a spus că trebuie să taie orașul în câteva minute, la o oră cu trafic de vârf. Ordinul fusese dat de pe bancheta din spate. Grăbit să-l respecte, ca un bun meseriaș, așa cum sunt mulți motocicliști de la Rutieră, Bogdan s-a frânt într-o groapă prost semnalizată, la fel ca toate gropile nenorocite din acest oraș al nimănui. Aflat tot pe bancheta din spate, viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul Afacerilor Interne, general cu patru stele Gabriel Oprea nici măcar nu s-a dat jos să vadă ce s-a întâmplat, a mers mai departe spre casă” … citește mai departe aici …
Dragnea și Ponta, pe bancheta din spate, lângă Oprea | OPINIE