21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialFurtuna a paralizat Portul Constanta

Furtuna a paralizat Portul Constanta

Constanta este lovita de fenomene meteorologice extreme. In aceasta iarna am fost martorii unor temperaturi primavaratice, care au dus chiar la… inflorirea copacilor. Dupa zilele calduroase, au urmat perioade cu vant extrem de puternic, de peste 100 km/ora, care au blocat o buna parte a activitatii industriale din judet.

Vantul foarte puternic din ultimele zile s-a abatut ca un blestem asupra operatorilor portuari. De fiecare data in aceste cazuri, autoritatile competente iau masura inchiderii porturilor, din motive de siguranta. Din aceasta cauza, traficul este practic blocat. Zeci de vapoare raman in rada, iar comandantii acestora sunt nevoiti sa ia masuri de siguranta pentru evitarea oricarui incident. Printre acestea se numara numirea unor marinari care fac cart 24 de ore din 24. De asemenea, motoarele sunt pornite, pentru ca nava sa poata executa eventuale manevre. Daca nava e la cheu, legaturile trebuie intarite, pentru ca vantul sa nu o duca in larg. Probleme au si navele fluviale care circula pe Canalul Dunare-Marea Neagra sau Poarta Alba-Midia-Navodari. Daca vantul se inteteste, barjele goale nu mai au voie sa inainteze. In cazurile in care viteza sa este foarte mare, circulatia oricarui tip de nava este interzisa pe canale.  

Prima victima

La scurt timp dupa ce ieri, la primele ore ale diminetii, reprezentantii Capitaniei Zonale Constanta au transmis avizul de furtuna, un marinar a fost la un pas de a-si pierde viata. Incidentul ce putea avea urmari tragice a avut loc la bordul navei Agios Efrain, sub pavilion Cipru, aflata in rada Portului Constanta Sud Agigea pentru incarcare. Din primele cercetari efetuate in acest caz a reiesit faptul ca Lin Tun, cetatean Miamar, in timp ce manevra o parama s-a dezechilibrat din cauza furtunii si a cazut in gol de la o inaltime de aproape doi metri pe puntea navei. Marinarul a fost adus la mal cu ajutorul unei salupe a Centrului de Salvare pe Mare, de unde a fost preluat de o ambulanta si transportat la Spitalul Clinic de Urgenta Constanta. Cadrele medicale au declarat ca in urma acestui incident barbatul a suferit o fractura la mana stanga, motiv pentru care a fost supus unei interventii chirurgicale si internat in Clinica de Ortopedie. Cercetarile in acest caz au fost preluate de o echipa de specialisti ai ITM si ai Capitaniei Constanta.

Tornadele, un fenomen obisnuit

Judetul Constanta a cunoscut in ultimii ani si o serie de fenomene meteorologice cu care eram obisnuiti numai din filme: tornadele. Acum mai putin de doi ani, o tornada a lovit litoralul, in zona Neptun-Jupiter, maturand practic tot ceea ce a gasit in cale. Din fericire, evenimentul s-a produs la sfarsitul sezonului estival si la o ora cand nici un turist nu se mai gasea pe plaja. Tornade de mai mici dimenisiuni s-au abatut si asupra statiunii Mamaia, acoperind-o cu dune de nisip. Zeci de terase au fost distruse, dar, din fericire, nimeni nu a fost ranit. Specialistii Centrului Meteorologic Regional Dobrogea au declarat ca o tornada se poate insa abate oricand asupra municipiului Constanta. In acest caz, consecintele vor fi de-a dreptul dramatice.

Restrictii in dane

Navigatia in Portul Constanta a fost suspendata ieri din cauza vantului puternic. De asemenea, au fost suspendate si operatiunile de incarcare si descarcare a vaselor. Directorul Capitaniei Zonale Constanta, Alexandru Mezei, a declarat ca, din cauza vantului care batea in rafale de pana la 70 de kilometri/ora, au fost suspendate temporar manevrele de navigatie pentru toate navele. Comandantii de nave au fost avertizati sa ia toate masurile necesare pentru prevenirea oricaror incidente.

Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...

Mesaje de Florii 2024 // Cele mai frumoase urări pe care le puteți face sărbătoriților

Mesaje de Florii 2024// Duminica Floriilor este celebrată cu o săptămână înainte de Paște, adică pe 28 aprilie, și este un prilej de sărbătoare...
Ultima oră
Pe aceeași temă