33.6 C
București
marți, 18 iunie 2024
AcasăSpecialFranţa confirmă ATACURI în Mali

Franţa confirmă ATACURI în Mali

Ministerul francez al Apărării a confirmat duminică “aproximativ douăzeci” de atacuri în regiunile Gao şi Tombouctou (nord) din Mali, în ultimele 36 de ore, dar nu şi asupra locuinţei liderului grupării islamiste Ansar Dine, Iyad Ag Ghaly, în apropiere de Kidal, relatează AFP, potrvit Mediafax.

“Operaţiunile aeriene efectuate (sâmbătă) aduc un sprijin direct operaţiunilor în Gao şi pe axa vest. Aproape 20 de ieşiri aeriene au fost efectuate în regiunile Tombouctou şi Gao în ultimele 36 de ore”, anunţă ministerul într-un comunicat, dar nu citează regiunea Kidal, aflată la depărtare de celelalte două.

“Locuinţa lui Iyad Ag Ghaly este în continuare în picioare. Nu au existat atacuri în regiunea Kidal”, a declarat pentru AFP o sursă militară franceză, în timp ce o sursă maliană din cadrul serviciilor de securitate a susţinut contrariul duminică dimineaţa.

Sursa maliană a spus că atacurile au “lovit locuinţa lui Iyad Ag Ghaly la Kidal şi o bază militară din acelaşi oraş”.

Citeşte şi Aviaţia franceză a distrus casa liderului grupării Ansar Dine

Hollande şi confruntările din Mali

În comunicat, Ministerul Apărării a explicat că “operaţiunile efectuate în profunzimea dispozitivului inamic continuă cu o consolidare a poziţiei în Gao, cu ajutorul unui escadron blindat (…), al forţelor armate din Mali şi mai multor unităţi africane (Niger, Ciad)”. “În prezent, forţele armate din Mali au preluat controlul asupra Gao”, adaugă aceeaşi sursă.

Ministerul afirmă că în timpul preluării controlului asupra aeroportului din Gao şi podului de pe Niger, sâmbătă, “mai multe grupări teroriste au fost distruse sau alungate spre nord”.

“Pe partea de vest a dispozitivului”, un detaşament alcătuit din trupe franceze şi unităţi maliene “continuă înaintarea spre Tombouctou, după 48 de ore de (la o operaţiune) ofensivă de recunoaştere la Léré”, adaugă Ministerul Apărării.

Ministerul anunţă că la Bamako, “în ultimele 36 de ore, aproximativ 15 avioane de transport au livrat materiale şi vehicule pentru operaţiunea Serval”, contribuind astfel la consolidarea componentei logistice.

În prezent, efectivele franceze de pe teritoriul malian numără 2.900 de militari, precizează ministerul, adăugând că trupele africane din cadrul MISMA (Misiunea internaţională de susţinere a Mali) şi din Ciad “însumează peste 2.700 de militari”.

Cele mai citite

Ambasadorul în SUA: România, pe ultima sută de metri pentru ridicarea vizelor

România se află pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte îndeplinirea criteriilor de admitere în programul Visa Waiver, susţine ambasadorul României în...

BAAR: Costurile cu piesele înlocuite pentru autovehiculele reparate în baza poliţelor RCA au crescut cu 34% 

Costurile cu piesele înlocuite pentru autovehiculele reparate în baza poliţelor RCA au crescut cu aproximativ 34% în perioada 2020-2023, iar circa 50% din autovehiculele...

Ucrainenii îl vor în continuare președinte pe Zelenski (sondaj)

O mare majoritate a ucrainenilor continuă să-l considere pe Volodimir Zelenski preşedintele lor legitim, în pofida prelungirii mandatului său fără alegeri pe fondul invaziei...
Ultima oră
Pe aceeași temă