12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialFoto + VIDEO. Dans al călușarilor, în Craiova, pentru „alungarea spiritelor rele”

Foto + VIDEO. Dans al călușarilor, în Craiova, pentru „alungarea spiritelor rele”

Zeci de căluşari din Oltenia, dotaţi cu pelin şi usturoi, bâte, clopoţei şi muzicanţi, s-au întâlnit, duminică, în centrul Craiovei, pentru a porni în alai spre Parcul „Nicolae Romanescu” în încercarea de a „alunga spiritele rele”, nformează Mediafax.

La Craiova, duminică are loc cea de 19-a ediţie a Alaiului Căluşului Oltenesc, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj. Zece cete de căluşari şi-au dat întâlnire în centrul oraşului, ulterior ei mergând în Parcul „Nicolae Romanescu”, unde au jucat sub privirile a zeci de curioşi.

„Este a 19-a ediţie a Alaiului Căluşului Oltenesc. Înainte proiectul s-a desfăşurat sub diverse titulaturi. Proiectul a căpătat o formă nouă în ultimii ani şi mă bucur să văd o evoluţie a căluşarilor care au cooptat în cete copii şi şi-au diversificat dansurile. Avem căluşari de peste tot din ţară", a declarat directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, Amelia Etegan.

„Căluşul e o tradiţie strămoşească. Eu joc căluşul de 30 de ani, l-am învăţat de la bătrâni. Şi eu la rândul meu i-am învăţat pe ceilalţi. Dansul e greu, îţi trebuie câtva timp să te acomodezi cu toţi să joci la fel, dar le place tinerilor”, a spus Dumitru Şotorog, căluşar încă din 1987.

 

Căluşul nu este, însă, numai joc şi spectacol, ci şi un ritual magic. Căluşarii sunt înarmaţi cu pelin, usturoi şi bâte pentru a alunga spiritele rele şi a purifica sufletul. Astfel, căluşarii îşi vor continua jocul timp de trei zile, aşa cum spune tradiţia.

Ritualul Căluşului românesc a fost inclus, în 2005, în patrimoniul oral şi imaterial al umanităţii al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă