13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialFOTO: Întreabă un specialist: Cum se fac amenajările şi finisajele cu piatra...

FOTO: Întreabă un specialist: Cum se fac amenajările şi finisajele cu piatra naturală

Ce avantaje au finisajele cu piatră naturală? Ce fel de piatră alegem la interior, dar la exterior? Cum se realizează, ce măsuri trebuesc luate, cât costă, ce trebuie să ştim când alegem o astfel de soluţie? La toate aceste întrebări ne răspunde Mariana Brădescu de la Rock Star Construct – www.rockstarconstruct.ro, tel.: 0744.674.055

Piatra naturală oferă un aspect mult mai cald şi mai plăcut iar rezistenţa în timp este una foarte mare dacă este montată corespunzător şi întreţinută cu soluţii speciale, profesionale.

Nu trebuie să ne speriem atunci când auzim de soluţii pentru întreţinerea şi impermeabilizarea pietrei naturale. Acestea nu sunt procedee ce necesită mult timp sau efort, sunt doar o etapă naturală ce ajută suprafaţa de piatră să îşi păstreze aspectul iniţial şi să reziste la intemperii sau factori externi.

Pentru exterior se pot recomanda o varietate de materiale, precum travertin, marmură, ardezie, gneis sau orice alt tip de piatră naturală, atâta timp cât au specificaţiile tehnice necesare: grosime, duritate, etc.

În cazul travertinului recomandăm aplicarea la exterior doar a plăcilor de 3 cm grosime, periate, pentru a avea suprafaţa antiderapanta.

În cazul ardeziei se recomandă folosirea ardeziei gri Kavala, o ardezie foarte rezistentă din punct de vedere al durităţii sau o ardezie neagră ce are structura suficient de compactă pentru a rezista la exterior.

Montajul la piatră naturală se face exact ca în cazul gresiei sau al oricărui alt suport de acest gen însă cu accesoriile adaptate: adeziv special de piatră ce se găseşte pe piaţă în majoritatea magazinelor de materiale de construcţii sau la importatorii de piatră naturală, impermeabilizant şi chit pentru rosturi.

Montajul este recomandat să se realizeze de un pietrar deoarece acesta are deja mâna formată şi ştie să manevreze cu uşurinţă piatra naturală iar aspectul final pe care îl obţine o persoană ce lucrează cu piatră naturală şi nu cu alte materiale este unul diferit din punct de vedere al rezistenţei în timp şi al aspectului.

Preţurile de montaj pentru piatra naturală sunt asemănătoare cu cele pentru gresie sau faianţă iar accesoriile sunt la aceleaşi preţuri.

Este recomandată impermeabilizarea după montaj precum şi o impermeabilizare periodică la 1-2 ani pentru a reîmprospăta stratul de impermeabilizant aplicat la început.

Impermeabilizarea trebuie realizată cu soluţii profesionale, dedicate pietrei naturale şi nu cu lacuri sau orice alte soluţii ce înlocuiesc impermeabilizanţii. Este un proces ce se poate realiza atât de către montator cât şi de oricare dintre noi, cu o pensulă sau o cârpă albă moale.

Soluţiile de impermeabilizare nu se diluează, se aplică direct pe suprafaţa pietrei, după care se lasă să se usuce. Primul efect este de piatră umedă, după uscare, însă, vizual nu se poate observa nici o diferenţă.

Doar atunci când aruncaţi apa peste suprafaţa tratată veţi putea observa faptul că apa rămâne la suprafaţa, piatra nenaiavând capacitatea de absorbţie pe care o avea la început.

Cele mai citite

Zeci de comune și orășele l-au îmbogățit cu afaceri mici și multe

Compania Ideas Funding Pack SRL a reușit să se afirme pe piață prin intermediul consultanței oferite comunităților mici. Cu un flux constant de...

România, țara cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a patra lună consecutiv

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 2,6%, în luna aprilie, însă România este, pentru a patra lună la rând,...

Zeljko Kopic, încrezător înaintea barajului cu Csikszereda: „Dinamo este favorită”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, spune că formaţia sa este favorită în barajul cu divizionara secundă AFK Csikszereda Miercurea Ciuc. „Suntem într-o formă bună, ne-am...
Ultima oră
Pe aceeași temă