20.5 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. VIDEO. Cristian Ghinea a depus jurământul de învestitură în funcţia de...

UPDATE. VIDEO. Cristian Ghinea a depus jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Fondurilor Europene

UPDATE: Închiderea în condiţii optime a programelor operaţionale 2007 – 2013, lansarea în cel mai scurt timp a apelurilor pe noua perioadă de programare 2014 – 2020 şi eficientizarea unor proceduri cu impact pe termen mediu şi lung, constituie priorităţile noului ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. 

În opinia acestuia, fondurile europene sunt o şansă de modernizare pentru România şi Ministerul Fondurilor Europene trebuie să se concentreze pe modernizare, nu pe verificatul de hârtii. "Miercuri, 27 aprilie, domnul Cristian Ghinea a fost învestit în funcţia de ministru al Fondurilor Europene. Priorităţile pe care le va urmări ministrul se axează pe două direcţii principale: rezolvarea problemelor urgente, esenţială pe termen scurt, şi eficientizarea unor proceduri, cu impact pe termen mediu şi lung. Problemele urgente pe care se va concentra activitatea ministerului se referă la închiderea în condiţii optime a programelor operaţionale 2007 – 2013 şi lansarea în cel mai scurt timp a apelurilor pe noua perioadă de programare 2014 – 2020", se menţionează într-un comunicat al ministerului de resort, remis miercuri Agerpres. 

Eficientizarea unor proceduri în abordarea şi gestionarea fondurilor europene, vizată de ministrul Cristian Ghinea, va include mai mulţi paşi, primul fiind introducerea costurilor simplificate. "Voi aplica principiul debirocratizării şi simplificării procedurilor şi în domeniul fondurilor europene, principiu pe care l-am abordat prin iniţiativele demarate la Cancelaria Prim-Ministrului. Vom introduce costuri simplificate pentru un număr cât mai mare de cheltuieli, astfel încât statul să nu mai consume resurse pentru a controla hârtii, ci să se concentreze pe urmărirea impactului proiectelor. Fondurile europene sunt o şansă de modernizare pentru România şi acest minister trebuie să se concentreze pe modernizare, pe ce lăsăm în urmă, nu pe verificatul de hârtii. Propunem un parteneriat societăţii şi beneficiarilor: să dezvoltăm împreună România. Sunt conştient de întârzierile acumulate, promit oamenilor predictibilitate: vom discuta împreună un calendar realist al lansărilor de ghiduri şi ne vom ţine de acel calendar', a declarat ministrul Cristian Ghinea. 

Acesta a adăugat că, în perioada imediat următoare, va pune bazele unui mecanism de transparenţă şi monitorizare prin care societatea civilă şi mediul academic să urmărească fiecare proiect de dimensiune mare implementat de instituţiile publice. 

======

Cristian Ghinea a depus, miercuri, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Fondurilor Europene, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis. La ceremonie au participat şi premierul Dacian Cioloş, membri ai Cabinetului său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, consilieri prezidenţiali. 

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri că în privinţa fondurilor europene lucrurile nu s-au mişcat suficient de repede şi i-a urat noului ministru Cristian Ghinea să aibă suficientă energie pentru a implementa proiectele pentru actuala perioadă bugetară. 

"Am avut o experienţă nu neapărat nefericită, dar care ne-a arăt în perioada 2007-2013 că anumite lucruri trebuie rezolvate foarte repede, trebuie gândite mult mai profund decât se vede acum. Eu cred că toată lumea a învăţat ceva din acea etapă bugetară şi toţi care ştiu despre ce este vorba se aşteaptă să ne apucăm un pic mai repede de implementat proiectele pentru perioada bugetară în care ne aflăm acum. O parte din muncă s-a făcut, însă lucrurile nu s-au mişcat suficient de repede, este mai mult decât evident că aceeaşi părere a avut-o şi domnul prim-ministru care a dorit să aibă o echipă cu un suflu nou prin propunerea dumneavoastră. Ştiţi ce trebuie făcut, ştiţi cu cine trebuie făcut, ştiţi cum trebuie făcut, eu vă doresc să aveţi suficientă energie să puneţi în practică aceste lucruri", a declarat Iohannis, la ceremonia de depunere a jurământului de învestitură de către noul ministru al Fondurilor Europene care a avut loc la Palatul Cotroceni. 

Potrivit Agerpres, el a subliniat că fondurile europene pe care le poate accesa România sunt o mare oportunitate pentru ţara noastră. "Aceste fonduri vin să suplinească resursele noastre în zone vitale, în zone unde prin forţe proprii nu am putea nici repede, nici profund să restructurăm lucrurile şi să le ducem la bun sfârşit", a arătat Iohannis.

Miercuri, şeful statului a semnat decretul privind numirea lui Cristian Ghinea în această funcţie. El o înlocuieşte pe Aura Răducu. Cristian Ghinea, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului, a fost propus de premierul Dacian Cioloş marţi. Aura Răducu şi-a depus demisia luni, la solicitarea premierului. 

Cele mai citite

Candidatul PSD la Primăria Giurgiu, traseistul Nicolae Barbu, este și un stripper talentat

Fostul primar al municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, între 2012 și 2020, mai vrea un nou mandat din partea PSD, dar ceea ce se știe mai...

Cele mai căutate servicii pentru nunta ta in 2024

Planifici nunta perfectă? Fiecare detaliu contează... O nuntă de vis nu se organizează singură, ai nevoie de servicii speciale care să aducă în realitate...

Se pregătește campania pentru alegerile prezidențiale din România. Ciolacu îl ironizează pe Ciucă pe motiv că scrie cărți

Bunele relații dintre Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, în calitate de șefi ai celor două partide aliate la guvernare, PNL și PSD, se apropie...
Ultima oră
Pe aceeași temă