13.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO: 12 idei pentru grădinăritul de toamnă şi calendarul lucrărilor pe septembrie

FOTO: 12 idei pentru grădinăritul de toamnă şi calendarul lucrărilor pe septembrie

Toamna este abia la început, însă, treptat, grădina va începe să îşi piardă prospeţimea, dând semne că se apropie perioada ei de repaos, mai ales că vara a fost călduroasă.

Pentru a te bucura pe tot parcursul toamnei de o grădină frumoasă, aceasta trebuie pregătită cu grijă, începând cu primele zile ale lunii septembrie. Mai întâi, plantele trecute trebuie scoase şi înlocuite cu flori anuale de sezon.

Există posibilitatea alegerii dintr-o varietate bogată de flori care ţin până la prima zăpadă: dalii, tufănele, crizanteme, ochiul boului, panseluţe, micşunele, clopoţei, garoafe turceşti şi, de ce nu, Erica şi Calluna care pot înflori chiar şi iarna.

Dacă spaţiul permite, se pot adauga în peisajul grădinii o serie de tufe şi liane cu frunziş sau fructe colorate în nuanţele toamnei, de la galben ruginiu până la roşu arămiu: Parthenocisus, Hedera helix, Hedera canariensis, Euonymus, Buxus sempervirens bicolor şi altele.

Pentru a avea plante veşnic verzi în grădină, chiar şi pe timpul iernii, vă puteţi orienta spre specii de tuia, ienuperi sau brazi, care vor asigura acest efect de prospeţime. Cel mai indicat moment pentru a le planta este chiar începutul toamnei.

Pregăteşte acum grădina pentru anul viitor

Nu trebuie pierdută ocazia plantării şi a câtorva flori de care puteţi să vă bucuraţi în primăvara următoare: zambile, lalele, narcise, crocuşi, lăcrămioare, ghiocei, muscari şi irişi. Pentru că toamna este abia la început, plantele perene se divizează, după care se mută în alte locuri din grădină.

În cazul în care sunt plante care nu rezistă în pământ pe perioada iernii, gen dalii, begonii, gladiole, tuberoze etc., bulbii acestora se scot şi se plantează în ghivece cu pământ tratat, care se aşează apoi în locuri uscate şi întunecoase (beciuri sau subsoluri).

Lucrările şi în special curăţarea şi degajarea grădinii de frunze uscate şi resturi se poate face lesne, întrucât există în magazine o ofertă bogată. Principalele lucrări care se pot efectua de la sfârşitul lunii septembrie până în octombrie şi chiar noiembrie sunt cele de transplantare.

Astfel, aceasta este perioada optimă pentru relocarea unor plante (arbori, arbuşti). Tot acum este bine să se îndepărteze vegetaţia excesivă, să se cureţe pomii şi să se dea formă coroanelor acestora.

Pomii decorativi sensibili, care rămân în grădină pe timpul iernii (magnolie, smochin, dafin etc.), trebuie acoperiţi cu o folie protectoare, cel târziu în luna octombrie, mai ales în zonele deluroase şi de munte, unde frigul vine mai repede

Toamna, pământul trebuie săpat. Adâncimea ideală de săpare este cuprinsă între 15 şi 20 cm iar dat fiind seceta chiar şi mai mult. Înainte de această operaţiune, solul trebuie curăţat de resturile vegetale (adică de frunzele şi fructele căzute).

Tot în perioada septembrie-octombrie se recomandă tunderea din nou a gazonului, supraînsămânţarea şi aplicarea de îngrăşăminte. Nu trebuie neglijată nici irigarea, pentru că, deşi plantele îşi opresc vegetaţia, totuşi ele au încă nevoie de umiditate.

Chiar şi ustensilele de grădinărit trebuie lăsate o perioadă să se odihnească. Ca atare, se pot pune la păstrat în locuri special amenajate (şopron, căsuţă pentru scule, suporturi acoperite, fixate pe gard etc.).

Calendar lucrări septembrie

Remodelaţi forma gardului viu;

Se realizează o nouă însămânţare a peluzei pe zonele care nu au rezistat căldurii excesive a verii. Se tunde pajiştea, cel puţin o dată pe săptămână, şi se udă din abundenţă în perioadele când cantitatea de precipitaţii este mică. Aceasta este ultima dată când se va fertiliza gazonul înainte de venirea iernii. În plus, aveţi grijă să eliberaţi pajiştea de muşchi şi de alte plante nedorite;

Se greblează frunzele uscate de pe peluză şi se folosesc drept îngrăşământ natural pentru plantele perene;

Se va fertiliza pajiştea pentru ultima oară înainte de apariţia sezonului rece pentru a avea un gazon verde închis;

Se va începe plantarea oricărui tip de pom fructifer şi a tufelor cu boabe. Acum se pot planta şi aluni.

 

Cele mai citite

Ungaria a rămas în urma României la PIB-ul pe cap de locuitor

"România a întrecut Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor, iar românii sunt cu mult înaintea maghiarilor la consum", scrie, într-o analiză pentru Portfolio.hu,...

Mașină făcută scrum pe Autostrada București – Pitești

Potrivit informațiilor furnizate de ISU Giurgiu, un autoturism a fost cuprins de flăcări sâmbătă pe autostrada A1 București-Pitești, la kilometrul 34, pe sensul de...

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă