17.9 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialFostul spion KGB a murit in spital

Fostul spion KGB a murit in spital

Alexander Litvinenko, fostul spion rus, a murit aseara la Londra, dupa trei saptamani de la presupusa otravire. El era internat la terapie intensiva, la University College Hospital, iar starea i s-a deteriorat rapid si ireversibil.

Dincolo de moarte, Litvinenko il acuza pe Vladimir Putin de orchestrarea mortii sale. Fostul spion KGB a lasat un documenet in care sustine ca Rusia va intampina numeroase proteste din intreaga lume.
"Ai reusit sa ma reduci la tacere, dar tacerea asta are un pret. Te-ai aratat barbar si nemilos, asa cum te considera criticii tai cei mai inversunati.(…) Poti reusi sa indepartezi un om. Dar sirul de proteste de pretutindeni va rasuna in urechile dumitale pentru tot restul vietii, domnule Putin. Fie ca Dumnezeu sa te poata ierta pentru tot ce ai facut", a spus Litvineko pe 21 noiembrie, in declaratia dictata pe patul de spital, noteaza CNN. Documentul citit de purtatorul sau de cuvant, Alex Goldfarb a fost descris drept "un mesaj catre cel responsabil pentru aceasta situatie", potrivit BBC.
"Ai aratat ca nu ai nici o urma de respect pentru viata, livertate sau pentru orice alta valoare a civilizatiei", i-a mai spus Litvenko lui Putin, noteaza agentia britanica.

Un purtator de cuvant si prieten al lui Litvinenko a declarat ca, inainte de a muri, fostul spion a fost perfect constient si pregatit sa moara. Dupa mai multe zile de incertitudine si de afirmatii contradictorii, medicul Geoff Bellingan, responsabil al unitatii de ingrijire intensiva din cadrul University College Hospital, a renuntat la ipoteza unei otraviri cu thallium sau printr-o substanta radioactiva, evocata initial de toxicolog.
Scotland Yard a deschis o ancheta pentru lamurirea cazului, focalizand pe ultimele saptamani de viata ale fostului spion.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă