15.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialFostul șef din cadrul SRI Daniel Dragomir rămâne în arest preventiv. Decizia...

Fostul șef din cadrul SRI Daniel Dragomir rămâne în arest preventiv. Decizia este definitivă

Fostul șef în cadrul Serviciului Român de Informații (SRI) Daniel Dragomir rămâne în arest preventiv, în dosarul Black Cube, după ce Curtea de Apel Bucureşti a respins, miercuri, contestaţia acestuia în dosarul „Black Cube”, privind spionarea comunicaţiilor şi hărţuirea familiei şi a unor apropiaţi ai ședei DNA, Laura Codruţa Kovesi, potrivit News.ro.

„Respinge contestaţia ca nefondată. Obligă contestatorul la 200 lei, cheltuieli judiciare statului. Definitivă”, se arată în minuta instanţei, semnată de judecătorul Alexandru Ciprian Ghiţă, de la Curtea de Apel Bucureşti

Miercurea trecută,Tribunalul Bucureşti a decis arestarea preventivă lui Dragomir, în dosarul în care este acuzat că i-ar fi ajutat pe cei trei israelieni să obţină informaţii despre procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Într-un comunicat de presă, DIICOT a dat detalii referitoare la hărțuirea șefei DNA. Procurorii DIICOT au reținut încă un suspect în acest caz, fostul ofițer SRI. Procurorii DIICOT susțin că locotenent-colonelul Daniel Dragomir, fost șef al sectorului Informativ Operativ din Direcția Generală de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI ar fi contactat un angajat al firmei Black Cube, o agenție  privată de spionaj, fondată de generali din Mossad și Serviciul de Informații Militare al armatei israeliene, cărora le-ar fi vândut informații, din cauză că era supărat că a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție.

Procurorii DIICOT precizează că Daniel Dragomir l-ar fi contactat pe unul dintre reprezentanții companiei Black Cube, căruia i-ar fi povestit, în cadrul a două întâlniri care au avut loc la București, în 1 februarie și 13 martie, că dorește să denigreze persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa în judecată. 

„Dragomir Daniel a avut două întâlniri în Bucureşti cu  suspectul D. Z., împrejurări în care cei doi au discutat atât de contextul şi necesitatea operaţiunii, scopul şi presupusele persoane care stau în spatele operaţiunii şi care sunt interesate de reuşita acesteia, cât şi de natura şi toate condiţiile concrete ale operaţiunilor investigative, informative şi int​ruzive (incluzând aici inclusiv căutarea şi obţinerea corespondenţei electronice ale ţintelor), negocierea şi stabilirea bugetului, plata operaţiunii şi comisionul de succes, precum şi modalitatea de diseminare în media internaţională a eventualului rezultat, pentru asigurarea cât mai promptă a obiectivului stabilit”, precizează procurorii DIICOT în comunicatul de presă.

Astfel, între lunile martie și aprilie, suspecții D.Z și A.Y ar fi început operațiunea denumită „Tornado”, la solicitarea fostului șef din SRI. După ce a obținut informații despre anumite persoane, David Geclowicz ar fi contactat apropiați ai șefei DNA, pe care i-ar fi șantajat pentru a îi oferi datele de contact ale conturilor de e-mail, pe care le-ar fi pus la dispoziția lui Ron Weiner.

„În continuarea demersului infracţional, inculpatul Weiner Ron, introducând fără drept credenţialele celor trei titulari legitimi, le-a accesat fără drept (fără autorizarea acestora), prin încălcarea măsurilor de securitate (folosirea id-urilor şi parolelor de autentificare obtinute și detinute ca urmare a falsului informatic), conturile de e-mail (spaţiul alocat de furnizorul de servicii conturilor de utilizator ale clientilor). Datele au fost ulterior transferate în mijloacele de stocare puse la dispozitie de catre coordonatori, fiind pregătite pentru predarea către inculpatul Yossi Barkshtein”, se precizează în comunicatul DIICOT.

Potrivit sursei citate, într 29 martie și 2 aprilie, echipa coordonată de Ron Weiner și David Geclowicz s-a cazat la un hotel din București. Ei a fost reținuți în 2 aprilie, motiv pentru care Yossi Barkshtein, care ajunsese în România în dimineața zilei respective, nu a mai reușit să intre în posesia datelor confidenţiale compromise. 

„Aflând despre depistarea făcută de autorităţile judiciare române, în după-amiaza aceleaşi zile a și părăsit teritoriul României pe la punctul de trecere a frontierei Giurgiu către Bulgaria, la scurt timp deplasându-se cu avionul către Marea Britanie, Londra”, mai spuns procurorii. 

Știre în curs de actualizare.

 

 

 

Cele mai citite

A început oficial campania electorală pentru alegerile europarlamentare și cele locale

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi alegerile locale a început oficial astăzi şi se va încheia pe data de 8 iunie, la ora 7,00. Autoritatea...

Spitalul Foișor, date de ultimă oră despre starea lui Florin Piersic

În urma evaluării din această dimineață, s-a constatat că starea de sănătate a lui Florin Piersic este ușor îmbunătățită, cu o evoluție lent favorabilă,...

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...
Ultima oră
Pe aceeași temă