13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialFostul primar al municipiului Cluj Napoca și-a recunoscut vinovăția, în dosarul în...

Fostul primar al municipiului Cluj Napoca și-a recunoscut vinovăția, în dosarul în care este acuzat de trafic de influență. DNA a sesizat Tribunalul Cluj

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au sesizat magistrații Tribunalului Cluj cu privire la acordul de recunoaștere a vinovăției al fostului primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu. El este acuzat de trafic de influență și instigare la spălare de bani în formă continuată, fapte pe care le-ar fi săvârșit în calitate de director în cadrul Direcției Tehnice a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

DNA precizează că, în septembrie 2007, în calitate de director, Sorin Apostu ar fi pretins de la un reprezentantul unei firme suma de 850 euro + TVA/lună, pe perioadă de un an, pentru ca, prin influența de care se prevala că se bucură asupra funcționarilor din cadrul autorităților de pe raza județului Cluj, care au atribuții pe siguranța alimentelor, să asigure buna funcționare, fără incidente, a noului hipermarket ce urma să fie deschis în localitate.

Ulterior, în baza pretinderii anterioare și pentru a disimula scopul în care fost solicitată suma de bani, Sorin Apostu i-ar fi cerut martorului să încheie un contract cu o societate agreată de inculpat. Obiectul contractului ar fi constat în servicii realizate de prestator în scopul implementării sistemului de management al calității și de asistență pentru actualizarea acestuia conform legislației.

Procurorii anticorupție mai precizează că, în perioada septembrie 2007 – martie 2009, prestatorul ar fi emis un număr de 16 facturi fiscale în valoare totală de peste peste 51.000 de lei (echivalentul a aproximativ 13.600 euro la un curs mediu de 3,8 lei/euro), sumă pe care societatea reprezentată de martor ar fi achitat-o în totalitate și care ar fi reprezentat totodată folosul ilicit obținut de Sorin Apostu.

Potrivit procurorilor anticorupție, Sorin Apostu a declarat că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică și este de acord cu sentința de doi ani de închisoare și interzicerea, pe această perioadă plus încă doi ani, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparține acestuia. Dosarul de urmărire penală și acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Cluj.

Cele mai citite

Forțele israeliene au recuperat din Gaza cadavrele a trei ostatici

Forțele israeliene au recuperat cadavrele a trei ostatici din Gaza, anunță Forțele de Apărare Israeliene (IDF), potrivit BBC. Trupurile aparțin lui Shani Louk, Amit Buskila...

Zeljko Kopic, încrezător înaintea barajului cu Csikszereda: „Dinamo este favorită”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, spune că formaţia sa este favorită în barajul cu divizionara secundă AFK Csikszereda Miercurea Ciuc. „Suntem într-o formă bună, ne-am...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...
Ultima oră
Pe aceeași temă