21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialFostul preşedinte al Curţii de Apel Iaşi, scos de sub urmărire penală

Fostul preşedinte al Curţii de Apel Iaşi, scos de sub urmărire penală

Judecătoarea Cristina Văleanu, fost preşedinte al Curţii de Apel Iaşi, promovată la instanţa supremă, a fost scoasă de sub urmărire penală de către DNA, în dosarul în care a fost cercetată pentru că l-ar fi anunţat pe fostul preşedinte al Tribunalului Iaşi că este interceptat telefonic şi ambiental, transmite Mediafax.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au făcut cercetări în cazul Cristinei Văleanu pentru suspiciunea că l-ar fi favorizat pe Radu Tărniceriu, fostul preşedinte al Tribunalului Iaşi.

Astfel, procurorii DNA – Structura Centrală au dispus, marţi, scoaterea de sub urmărire penală a Cristinei Văleanu pentru favorizarea infractorului în legătură cu faptede corupţie, arătând că fapta nu există.

“Rezultă că actele de urmărire penală efectuate nu au condus la obţinerea unor probe din care să rezulte în afara oricărui dubiu săvârşirea de către învinuita Văleanu Cristina a infracţiunii de corupţie, reţinută în sarcina sa”, se precizează în rezoluţia dată de procurorul DNA Mariana Alexandru.

Avocatul judecătoarei Cristina Văleanu, Ionel Nechita, a declarat că soluţia dispusă de procurori este fundamentată pe inexistenţa probatoriului din care să rezulte săvârşirea unei infracţiuni de corupţie.

“Soluţia ne face să desprindem mai multe concluzii, printre care şi cea legată de faptul că nu pot fi imputate judecătorilor «rateurile» privind folosirea tehnicilor speciale de investigaţii în cazurile de mare complexitate când, în realitate, sarcina protejării întregii acţiuni, de la momentul solicitării mandatelor de interceptare, odată cu punerea lor în executare şi până la valorificarea informaţiilor obţinute, cade în sarcina exclusivă a procurorului care supraveghează ori desfăşoară activitatea de urmăriere penală”, a spus avocatul Ionel Nechita.

Judecătoarea Cristina Văleanu a fost promovată, începând din 15 iunie, la Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Cristina Văleanu a fost cercetată de procurorii anticorupţie pentru că i-ar fi spus, în perioada 18-20 octombrie 2010, judecătorului Radu Tărniceriu, la acea dată preşedinte al Tribunalului Iaşi, că ea a autorizat, la cererea DNA Iaşi, interceptarea convorbirilor telefonice şi ambientale purtate de acesta cu Emanuel Osoianu, cercetat pentru fapte de corupţie.

Procurorii anticorupţie ieşeni au început urmărirea penală împotriva judecătoarei Cristina Văleanu în septembrie 2012, dosarul fiind preluat de DNA – Structura Centrală în decembrie 2012.

“În declaraţiile date,Osoianu Emanuel a precizat, referitor la împrejurările în care a aflat aceste informaţii, că în data de 18 octombrie 2010 judecătorul Tărniceriu Radu Dimitrie i-a spus că ar fi bine ca în perioada următoare să nu se mai întâlnească şi nici să nu mai comunice prin telefon, întrucât le sunt interceptate convorbirile şi fac obiectul unor activităţi de supraveghere”, se arată în rezoluţia de scoatere de sub urmărire penală dată în cazul Cristinei Văleanu.

Ulterior, Osoianu le-ar fi spus şi lui Bogdan Răduc şi Samrin Amjad că le sunt interceptate telefoanele.

De asemenea,Viorel Postică, procuror al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Iaşi, audiat şi el în dosar, a arătat că Tărniceriu “i-a destăinuit faptul că a aflat de la o persoană cu prenumele Cristina că îi sunt interceptate convorbirile telefonice”, dar nu şi-a putut da seama despre cine este vorba, se mai arată în documentul citat.

Radu Tărniceriu, în prezent judecător militar la Tribunalul Militar Iaşi, a negat în faţa anchetatorilor susţinerile procurorului Postică şi a menţionat că a dedus că este interceptat mai ales după ce a constatat că atunci când se ducea la o întâlnire cu Osoianu a fost urmărit de o maşină “despre care ştia, în virtutea atribuţiilor de serviciu, căaparţine unui serviciu specializat în culegerea şi prelucrarea informaţiilor”.

Alături de Cristina Văleanu au mai fost cercetate, în dosarul instrumentat iniţial de procurorii ieşeni, judecătoarele Carmen Dascălu, Maria Samoil, Mirela Anton, din cadrul Tribunalului Iaşi, Adriana Stoinel, de la Curtea de Apel Iaşi, Claudia Mocanu, de la Judecătoria Iaşi, doi notari, Emanuel Osoianu, doi avocaţi şi alte 25 de persoane, pentru diferite infracţiuni, printre care se numără fals şi uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor publice, constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat, neglijenţă în serviciu, spălare de bani şi înşelăciune.

În rezoluţia prin care s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a judecătoarei Cristina Văleanu nu se menţionează dacă s-a dat o soluţie şi în cazul celorlalte persoane cercetate în acest dosar.

Cele mai citite

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă