14.8 C
București
sâmbătă, 21 mai 2022
AcasăSpecialEPURARE. Fostul ministru al Educației, Mircea Dumitru: Primesc semnale acum că sunt...

EPURARE. Fostul ministru al Educației, Mircea Dumitru: Primesc semnale acum că sunt directori noi asupra cărora se fac presiuni pentru a renunța la post, pentru a fi numiți cei de dinaintea lor

Fostul ministru al Educației, Mircea Dumitru, susține că există directori de școli asupra cărora se fac presiuni să renunțe la posturi, pentru a fi repuși în funcție cei dinaintea lor. Precizările vin în contextul în care actualul ministru, Pavel Năstase, a semnat, vineri, un ordin prin care sute de persoan e care nu au promovat examenul sau nu s-au prezentat la examinare pot ocupa posturile de director și director adjunct la școli.

„Nu este întotdeauna comod să spui adevărul, mai ales dacă cei care nu vor, sau nu pot să-l vadă, nu sunt puțini. Dar, așa cum ne aduce aminte Havel tuturor acelora care vrem <<să trăim în adevăr>>, curajul moral constă, nu de puține ori, în a înfrunta opinia majorității în numele adevărului faptelor. Am spus, de fiecare dată când am fost întrebat, că directorul de școală trebuie să fie un exemplu nu doar de profesionalism, ci și de conduită. El este un lider care poartă pe umeri responsabilitatea unei institutii a cărei vocație este educarea. Am spus că nu va exista nicio școală care să rămână fără director, în urma acestui concurs. Da, acele prevederi metododologice trebuie respectate, iar excepțiile, analizate de la caz la caz și decise în consecință. Acum văd că excepția a fost transformată în regulă si orice idee de competiție, competențe, meritocrație, valoare este manipulată brutal. Derogarea de la regulă, permisă doar în cazuri excepționale, bine întemeiate și oferită nominal, a ajuns text de metodologie”, a scris Mircea Dumitru, marți, pe pagina sa de Facebook.

Fostul ministru a denunțat încălcarea legii de către inspectorii școlari din București și Bacău, despre care afirmă că au încălcat metodologia „cu bună știință”, astfel că ar fi refuzat să numească directori, „în așteptarea schimbării de la partid”

„Se vorbește despre un număr de peste 650 de posturi de director și director adjunct care ar fi rămase neocupate în urma concursului și care, spun cei de la Educație, ar trebui să fie atribuite acelorași persoane aflate în funcție. Să rămânem fideli adevărului și să spunem că nimeni nu vorbește astăzi de posturile rămase neocupate pentru că inspectorii școlari generali de la București și Bacău (am aflat zilele acestea) au încălcat cu bună știință metodologia și au refuzat să numească directorii, în așteptarea schimbării de la partid. Nimeni nu vorbește că cele peste 650 de situații unde ar fi nevoie de numirea acelorași persoane sunt, de fapt, cu puțin peste 350, dacă scădem cele două județe unde inspectorii au așteptat schimbarea de la partid și nu au consultat consiliile profesorale pentru noi directori. Poate că situația de facto ar arăta un număr mult redus al excepțiilor invocate, dacă ar fi existat o preocupare reală pentru respectarea regulilor la nivelul județelor”, a mai precizat el.

Fostul ministru al Educației susține că a fost sesizat de neregulile din Capitală în 29 decembrie. Totodată, Mircea Dumitru a afirmat că sunt directori noi asupra cărora s-ar face presiuni să renunțe la posturi.

„Când am fost sesizat de neregulile de la București, am semnat, în 29 decembrie, ordinul pentru cercetarea disciplinară a inspectorului școlar al Municipiului București. S-a așternut liniștea peste asta. Primesc semnale acum că sunt directori noi asupra cărora, în aceste zile, se fac presiuni pentru a renunța la post, astfel încât să poată fi numiți cei de dinaintea lor. Acestora, și numai lor, le transmit că nu trebuie să renunțe la munca și efortul depuse, la proiectele pe care și le-au făcut pentru școală și că, mai ales, demnitatea personală și curajul moral sunt valori care trebuie transmise elevelor și elevilor, deopotrivă, cu toate celelalte conținuturi științifice”, a mai precizat el.

 


 Citește și: Directorii de școală nouă – nediscriminaţi și numiți fără concurs | OPINIE

Vechiul ministru al Educației a reuşit să organizeze un concurs național a cărui singură scăpare metodologică a fost implicarea primăriei, printr-un reprezentant, instituție care, conform legii, nu se ocupă de partea de școlarizare, ci mai mult de starea materială a școlilor pe care le are în administrare.


 Citește și:  Consilierul de stat, Ligia Deca: Ministrul Educației a recunoscut că este absolut necesară validarea tuturor directorilor prin concurs în viitor

Şefa Departamentului pentru Educație și Cercetare al Administrației Prezidențiale, Ligia Deca, subliniază că ministrul Educației, Pavel Năstase, a recunoscut că este absolut necesară validarea tuturor directorilor de unități școlare prin concurs în viitor.


 Citește și: Ministerul Educaţiei, precizări despre ordinul de derogare pentru directorii de şcoli: Posturile au revenit persoanelor care anterior organizării concursului exercitau aceste funcţii

Ministerul Educaţiei informează că derogarea ce permite foştilor directori de şcoli şi licee care au picat concursul să ocupe în continuare aceste posturi nu este un act abuziv din partea instituţiei.


 Citește și: Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, va semna actul care îi salvează pe directorii de şcoli care au picat la examen. Năstase anunţă că este vorba doar de o măsură pentru a gestiona criza din unităţile de învăţământ

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a anunţat că 666 de posturi de director şi director adjunct la şcoli pot fi ocupate, prin derogare de la lege, de cei care au fost anterior pe această funcţie dar fie nu au promovat examenul, fie nici nu s-au prezentat la testare.


 Citește și: Ministrul Educației răspunde șefei PNL, după ce l-a acuzat că a antedatat ordinul privind numirea directorilor de școli: A fost trimis la Monitorul Oficial vineri, iar luni a fost publicat

Ministrul Educației, Pavel Năstase, a precizat, marți, că ordinul privind directorii de școli nu a fost antedatat, așa cum a susținut președinta interimară a PNL, Raluca Turcan.


 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă