13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialFostul manager al Spitalului Malaxa, acuzat pentru luare de mită și delapidare,...

Fostul manager al Spitalului Malaxa, acuzat pentru luare de mită și delapidare, a recunoscut faptele „în modalitatea pe care o știe din realitate”

Fostul manager al Spitalului Malaxa, Florin Secureanu, a recunoscut, „în modalitatea pe care o știe din realitate”, faptele de care este acuzat, în dosarul de luare de mită și delapidare, se arată în motivarea Tribunalului București, potrivit Mediafax.

„Judecătorul de drepturi şi libertăţi opinează că circumstanţele personale învederate de inculpat prin apărător, constând în aceea că acesta a fost de bună – credinţă, a recunoscut în modalitatea pe care o ştie din realitate faptele reţinute în sarcina sa…, nu prezintă relevanţă juridică la acest moment procesual ci în eventualitatea în care se va stabili, la finalizarea cercetării judecătoreşti, vinovăţia sa, vor putea fi avute în vedere de instanţa de fond la momentul stabilirii pedepsei penale putând constitui totodată criteriu de individualizare judiciară a pedepsei”, se arată în motivarea de arestare a lui Florin Secureanu dată de magistraţii Tribunalului Bucureşti.

Magistrații motivează decizia de arestare precizând că Florin Secureanu „prezintă un pericol concret și real pentru ordinea publică”.

„Judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că inculpatul lăsat în libertate prezintă un pericol concret şi real pentru ordinea publică, în condiţiile în care existenţa pericolului poate rezulta, între altele şi din însuşi pericolul social al infracţiunii lor presupus a fi fost săvârşite, de reacţia publică la comiterea unor astfel de fapte penale, coroborate cu circumstanţele personale ale inculpatului rezultate din comportamentul agresiv al acestuia faţă de subordonaţii săi în mediul în care şi–a desfăşurat activitatea profesională. Noţiunea de «pericol pentru ordinea publică» nu trebuie înţeleasă doar ca o primejdie concretă şi imediată constând în posibilitatea comiterii unor fapte penale grave, ci ea semnifică şi o stare de nelinişte, un sentiment de insecuritate în rândul societăţii civile generată de rezonanţa socială negativă a faptului că inculpatul asupra căruia planează acuzaţia comiterii unor infracţiuni grave, aflat într –o poziţie de conducere publică şi de mare responsabilitate poate fi cercetat în stare de libertate”, se mai arată în motivarea judecătorilor.

Fostul manager al Spitalului Malaxa, Florin Secureanu, a fost arestat preventiv, sâmbătă, de magistraţii Tribunalului Bucureşti, în dosarul în care este urmărit penal pentru luare de mită şi delapidare. Decizia instanţei nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit procurorilor anticorupție, în perioada 2007 – 29 noiembrie 2016, în caliate de manager al spitalului, ar fi conceput și pus în aplicare o schemă prin care ar fi sustras repetat (aproape zilnic) sume de bani din casieria spitalului.

„Din probele administrate a rezultat că s-au emis facturi pentru un număr de 1075 zile, ceea ce înseamnă că suspectul și-a însușit, în 1075 de zile, sume de bani din patrimoniul spitalului. Suma totală delapidată este evaluată la 1.944.594 lei, ceea ce reprezintă și prejudiciu cauzat spitalului clinic Nicolae Malaxa”, precizează DNA, într-un comunicat de presă.

Procurorii mai susțin că, pentru a justifica în documentele financiar-contabile ale instituției publice sumele de bani delapidate, Florin Secureanu ar fi cerut personalului din cadrul serviciilor din subordinea sa (serviciul financiar – contabil, serviciul achiziții, serviciul administrativ), să întocmească în fals documente justificative (facturi și chitanțe).

În acest scop, directorul spitalului s-ar folosit de două societăți comerciale cu un comportament fiscal neadecvat, care ar fi figurat fictiv ca furnizori de consumabile IT și prestatori de servicii de reparații și mentenanță calculatoare ai spitalului. „În realitate, aceste două societăți nu au avut niciodată contracte cu spitalul clinic Nicolae Malaxa și în consecință nu au prestat niciun serviciu și nu au livrat niciun fel bunuri instituției publice”, mai susține DNA.

Totodată, procurorii anticorupție îl acuză că, în perioada 20 mai 2011 – noiembrie 2016, ar fi pretins unei societăți comerciale care avea atribuite contracte de achiziție directă cu spitalul, să îi plătească o serie de deplasări pe care el și apropiați ai săi le-ar fi fîcit în străinătate și în țară.

„Astfel, societatea comercială a plătit unei agenții de turism suma de 801.138 lei pentru un număr de 470 de deplasări ale suspectului și ale apropiaților săi. Serviciile turistice de care a beneficiat managerul spitalului și apropiații săi, plătite de societatea care avea contracte cu spitalul, au constat în achiziționarea de bilete avion, cazare, închirieri auto, mic dejun, etc. Destinațiile au fost variate, atât în Europa, America, Asia, cât și în România”, mai spune DNA.

Managerul Secureanu a fost demis acum câteva zile de primarul Capitalei, Gabriela Firea, după ce procurorii DNA au început ancheta la această unitate medicală și au început urmărirea penală „in rem”. Florin Secureanu a deţinut funcţia de manager al spitalului clinic Nicolae Malaxa din Bucureşti în perioada 2007- noiembrie 2016, fiind numit în funcţie de către Primăria Municipiului Bucureşti, autoritate publică în subordinea căreia se află spitalul.

 

Cele mai citite

Elisabeta Lipă: “Generaţia de Aur înseamnă pentru mine un model”

Președinta Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a declarat vineri, la stadionul Arcul de Triumf, că Generația de Aur a fotbalului românesc ar trebui...

Arest la domiciliu pentru medicul care a uitat o compresă în ambdomenul unei paciente, iar aceasta a murit

Medicul care a operat o femeie din localitatea dâmboviţeană Dragomireşti şi ar fi uitat o compresă în abdomenul acesteia, lucru ce a dus la...

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...
Ultima oră
Pe aceeași temă